SKATTEVERKET: Över 150 000 svenskar kan ha brutit mot samma lag
2024 06 28
Mellan 74 000 och 158 000 personer i Sverige kan ha begått samma brott.
Det menar Skatteverket i sin presentation av den första lägesbilden över befolkningen.
Enligt myndigheten borde dessa personer inte vara folkbokförda, men är det ändå.
Eftersom gruppen då kan få bidrag som de egentligen inte har rätt till utgör personerna “störst samhällsrisk”, enligt Skatteverket.
– En person som är folkbokförd, men inte ska vara det, kan få sociala förmåner som den inte har rätt till. Med hjälp av uppgifter från Migrationsverket har Skatteverket under senaste året kontrollerat just sådana fel, säger Peter Sävje, strateg hos Skatteverkets verksledning.
Ökade med 50 procent
Kontrollerna som Peter Sävje talar om fick följden att antalet personer som avregistrerades som utflyttade ökade med hela 50 procent under 2023 jämfört med 2022.
Det arbetet måste fortsätta, understryker Skatteverket.
– Lägesbilden beskriver att cirka 10,5 miljoner är folkbokförda i Sverige. Mellan 107 000 och 185 000 finns och verkar i Sverige, men står utanför registren, och ska heller inte vara folkbokförda, framhåller myndigheten i ett pressmeddelande och tillägger:
– Här ingår både personer som inte har rätt att vara i Sverige och sådana som har rätt att vara här.
LÄS MER: Skatteverket ska skicka ut 500 000 brev – “svara snabbt”
Grund för bidragsbrott och bedrägerier
Enligt Skatteverket har 480 000 personer ett så kallat samordningsnummer. Har man ett sådant måste man inte uppehålla sig i Sverige, och många gör inte heller så.
Att ha ett samordningsnummer innebär inte i sig heller att du tar del av några sociala förmåner, men däremot skulle det kunna användas för att rapportera falska inkomstuppgifter som i förlängningen kan utgöra grund för bidragsbrott och bedrägerier.
– Fler samordningsnummer skulle kunna förklaras vilande snabbare, många används bara en kort tid. Vi efterlyser också att myndigheter och andra anpassar sina IT-system för att kunna se hur personens identitet är säkrad, säger Anders Klaar, ansvarig för samordnare för lägesbilden.
– Numera krävs identifiering med biometri för att få ett styrkt samordningsnummer.
Så här säger reglerna
Reglerna säger att den som flyttar till Sverige ska folkbokföras om det kan antas att personen regelbundet kommer att tillbringa sin dygnsvila i landet under minst ett år. I praktiken kräver det ofta uppehållsrätt eller uppehållstillstånd.
Fakta om folkbokföringen i Sverige.
- Cirka 10,5 miljoner är folkbokförda i landet
- 74 000 – 158 000 är folkbokförda utan tillåtelse
- 107 000 – 185 000 personer står utanför registret och ska inte heller vara folkbokförda
- 92 000 – 106 000 bedöms vara folkbokförda på fel adress
Foto: Fialotta Bratt, Skatteverket
Text: Redaktionen