Skarpa ord från japanskt håll – “Sverige har gjort ett misstag”

2024 06 30

Nu kommer ord från japanskt håll om den svenska gängkriminaliteten.

Det är den japanska tidigare toppåklagaren Yuichiro Tachi som uttalar sig.

Som bekant har Sverige haft stora problem med gängvåldet de senaste åren.

Nu kommer skarpa ord även från japanskt håll om situationen.

Det rapporterar Svenska Dagbladet.

“Gjort ett misstag”

Tachi menar att han är förvånad över det återkommande vapenvåldet.

Han menar att flera faktorer, däribland svag integration och lätt tillgång till vapen, kan ha bidragit till situationen.

– Ni har begått ett misstag, säger han till SvD.

“Lägger om politiken”

Den svenska regeringen framhåller att man lägger om politiken för att slå tillbaka mot den organiserade brottsligheten.

– Regeringen lägger nu om rättspolitiken, framhåller regeringen.

– Målet är att öka tryggheten, att förebygga att fler unga dras in i kriminalitet, att fler brott utreds och leder till lagföring samt att bekämpa den grova och organiserade brottsligheten. 

– Det handlar bland annat om effektivare verktyg till brottsbekämpande myndigheter, ett grundläggande perspektivskifte från gärningsman till brottsoffer och samhällets berättigade behov av skydd, och om tidigare och tydligare insatser mot barn och unga som begår brott.

Beskrivs som systemhotande

Vidare beskriver regeringen brottsligheten som systemhotande.

– Den grova och organiserade brottsligheten är systemhotande. För brottsoffren och deras anhöriga är den förödande samtidigt som den hotar det fria och öppna samhället. 

– Förra året hade Sverige 62 dödsskjutningar. Det är mer än sex gånger så många som våra nordiska grannländer tillsammans.

– Polismyndigheten har uppskattat att 30 000 personer förekommer i eller i anslutning till de kriminella nätverken och att tre nya personer tillkommer varje dag.

Lugnat sig något

Det grova gängvåldet har nu lugnat sig något jämfört med för knappt ett år sedan.

Polisen framhåller dock alltjämt att det är en besvärande situation som man behöver fortsätta arbeta med.

Foto: T. Def

Text: Redaktionen


JUST NU: Hel bransch kan utraderas

2025 07 04

Endast 89 av 2 397 ansökningar för bärplockare har beviljats av Migrationsverket i år.

– Migrationsverket har även i år gjort bedömningen att arbetstagare inom bärbranschen riskerade att inte få sina arbetsvillkor uppfyllda, därför har myndigheten beslutat att avslå större delen av ansökningarna för thailändska bärplockare, säger Hanna Geurtsen, biträdande uppdragsledare för arbetstillstånd på myndigheten.

Den nya siffran är en kraftig minskning jämfört med föregående år. Förra åtet beviljades 1 272 ansökningar och 2023 landade beviljades 5 372 tillstånd.

I år kommer alltså endast 89 bärplockare till Sverige.

Larmet: Hela branschen kan försvinna

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen rasar mot beslutet. Vd:n Björn Hellman hävdar att Migrationsverkets avslag riskerar att utradera hela den svenska bärbranschen.

– Besluten kan innebära nådastöten för svenska bär. När det gäller tillgång till svenska bär är arbetskraftsinvandring helt avgörande. Utan dessa säsongsarbetare kommer de svenska bären inte att bli plockade, säger han.

– Vi kommer att ha ännu mindre svensk råvara för att producera exempelvis sylt och saft. Vi kommer att behöva säga upp personal eller i värsta fall lägga ner verksamheter.

”Högst anmärkningsvärt”

Björn Hellman ifrågasätter Migrationsverket vedömning. Han anser att ansökningarna uppfyller kraven. 

Hellman påpekar att  bärplockarna är direkt anställda vid ett företag med säte i Sverige och inte via ett utländskt bemanningsföretag, vilket har varit fallet under tidigare år.

– Det innebär ett tydligare arbetsgivaransvar för det svenska företaget. Det ska finnas anställningsavtal påskrivet av båda parter, anställningsvillkor ska vara i linje med svenska kollektivavtal och det ska finnas tecknade försäkringar. 

– Vi finner det högst anmärkningsvärt att Migrationsverket avslår ansökningar baserat på att det är osannolikt att arbetsgivaren kommer att erbjuda villkor som är i nivå med svenska kollektivavtal när ansökningarna uppfyller de krav som är i linje med svenska kollektivavtal.

LÄS MER: Anrik kedja går i konkurs – hundratals butiker påverkas

Noggrann granskning

Inför sommaren 2024 förstärkte Migrationsverket granskningen av de ansvariga bemanningsföretagen och deras åtaganden som arbetsgivare.

Detta eftersom myndigheten under flera års tid sett indikationer på missbruk inom bärbranschen – bland annat har Migrationsverket fått signaler om oseriösa kontrakt och uteblivna löner kopplat till bemanningsföretag i Thailand.

Samtliga ansökningar som inkommit inför årets bärsäsong har utretts med fokus på anställningsvillkoren som ska gälla utifrån svenska regler och kollektivavtal.

– Oavsett vilket lagrum som ansökan prövas inom är många krav för att beviljas tillfälligt arbetstillstånd fortfarande desamma. Det handlar bland annat om att det ska finnas anställningsavtal påskrivet av båda parter och att anställningsvillkoren ska vara i linje med svenska kollektivavtal. För majoriteten av de ansökningar som kommit in i år har inte kraven varit uppfyllda, säger Hanna Geurtsen.

Foto: Clas Ohlson

Text: Redaktionen


JUST NU: Ryssland dundrar mot Sverige – ”rena fantasier”

2025 07 04

Säkerhetspolisen har pekat ut Ryssland som det största hotet mot Sveriges säkerhet.  

– Ryssland är alltjämt det största hotet mot Sverige då landet bedriver säkerhetshotande verksamhet med bäring på bland annat Sveriges territoriella integritet och politiska suveränitet, skriver Säpo på sin hemsida.

Säpo bedömer också att Ryssland bedriver så kallad hybridkrigföring mot Sverige och andra västeuropeiska länder.  

Om kriget i Ukraina slutar framgångsrikt för Ryssland kan också rysk riskbenägenhet att genomföra sabotage i Europa, inklusive Sverige, snabbt förändras.

– Säkerhetspolisen bedömer att det finns risk för att det genomförs sabotageverksamhet även i Sverige, framhåller Säpo.

Ryssland svarar

Nu svarar Ryssland på de svenska anklagelserna.

Landets ambassadör i Sverige, Sergej Beljajev, kallar påståendena för ”löjliga”.

– Dessa anklagelser är löjliga. Ryssland har ingen avsikt att attackera Sverige. Inte militärt, eller på något annat sätt, säger han till France24.

– Den svenska regeringen pekar ut Ryssland som ett hot mot Sveriges nationella säkerhet – samtidigt sprider svenskar fantasifulla scenarier om hur Ryssland och ryssar skulle kunna utgöra ett hot. Men allt är rena fantasier, fortsätter ambassadören.

Kyrka har pekats ut

En rysk-ortodox kyrka i Västerås har pekats ut som ett centrum för ryskt spionage i Sverige.

Flera säkerhetsexperter har varnat för kyrkan, som är belägen i närheten av Västerås flygplats.

– Kyrkan erbjuder ett potentiellt fotfäste som kan användas för informationsinsamling, både riktat till Västerås flygplats och till industriella intressen i form av stora företag som är engagerade i energisektorn, säger Markus Göransson, forskare med fokus på Ryssland på Försvarshögskolan, till Politico.

– När Sveriges försvarsstyrkor genomför övningar på eller i närheten av flygplatsen, som gjordes i juni, gör de det under eventuell övervakning från kyrkan,

Svaret: En ”kampanj” mot Ryssland

Ambassadör Sergej Beljajev förnekar att den ryska staten avvänder kyrkan för spionage.   

– Det var inte den ortodoxa befolkningen som bestämde var kyrkan skulle placeras, det var staden Västerås. Nu ser vi att vissa lokala politiker och journalister försöker påstå att kyrkan är hot, eftersom den ligger nära flygplatsen. 

– Från min synvinkel är detta endast en del i en kampanj mot allt som har en rysk koppling.

Prästen har fått medalj av SVR

Den rysk-otrodoxa prästen i Västerås, Pavel Makarenko, har mottagit en medalj från Rysslands utrikesunderrättelsetjänst, SVR. 

Trots det hävdar Sergej Beljajev att prästen inte har någon koppling till ryska staten.

– Att en person får en medalj betyder inte att han eller hon representerar det ryska utrikesdepartementet. Precis som Sverige har vi våra egna utmärkelser.

Foto: I Shilov

Text: Redaktionen