Skarp varning till svenska hushåll: ”Det nya normala”

2023 04 03

Svenska hushåll ska inte räkna med att det ekonomiska läget kommer att återgå till hur det sett ut de senaste 20 åren.

En högre inflation och räntor är här för att stanna.

Det menar Klas Eklund, tidigare chefsekonom på SEB, och Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

– Många har nog levt i tron att det här kan bli som under pandemin och vara övergående. Då var det en kort oro, men börsen och bostadspriserna tickade snabbt upp. Men det är först nu som vi på riktigt börjar förstå att det kommer bli tuffa tider, säger Shoka Åhrman till DN.

–  Jag tror att vi står inför ett nytt läge. Det är naivt att tro att det nya normala blir det vi har upplevt de senaste 20 åren. Vi får helt enkelt vänja oss vid andra priser och räntenivåer, fortsätter hon.

En annorlunda situation 

Klas Eklund instämmer i Åhrmans analys.

– Många av de krafter som gav oss låg inflation från 90-talet och framåt har försvagats. Kina exporterar inte prissänkningar längre, samtidigt som industrin går från ”just in time” till ”just in case”. Ur ett inflationsperspektiv kan det innebära att priserna stiger mer än under de senaste decennierna, säger han till DN.

Släpper ny bok

Tillsammans är Klas Eklund och Shoka Åhrman aktuella med boken ”Din ekonomi – så klarar du kriser och tryggar framtiden”.

– Avsikten är att ge kunskap om såväl den egna ekonomin som hur den hänger ihop med den ekonomiska utvecklingen i stort.

– Det finns ingen tidigare bok som knyter samman privatekonomi och samhällsekonomi på det här sättet och det blir bara tydligare hur avgörande kunskapen är för förmågan att ta rätt ekonomiska beslut, framhåller författarna i ett pressmeddelande.

Justerar ränteprognos

Räntorna lär fortsätta att höjas i Sverige.

Tidigare under dagen justerade storbanken Swedbank sin ränteprognos.

Banken räknar numera med att Riksbanken kommer att gå fram med en dubbelhöjning av styrräntan i april.

Swedbank räknar dessutom med ytterligare en höjning på 50 punkter i juni.

Det innebär i så fall att styrräntan når fyra procent.

– Räntemarknaden har präglats av stora svängningar i år. Efter en markant uppgång under februari, både i Sverige och omvärlden, så föll räntorna i mars som ett resultat av bankoron i USA och Schweiz. Men vi räknar alltjämt med att räntorna stiger fram till sommaren, förutsatt att osäkerheten på de finansiella marknaderna avtar, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Foto: M. Lis

Text: Redaktionen