SKARP VARNING: Risk för extremister i svenska försvaret

2022 08 24

Försvarets personalstyrka ska växa från 66 000 till 105 000 anställda år 2032.

Den snabba ökningen kan innebära problem.

Den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must varnar för att extremister, högerextrema och jihadister, kommer att försöka infiltrera Försvarsmakten för att få vapen- och stridsutbildning, rapporterar SR Ekot.

Grupperingarna uppmanar till detta i sin propaganda, enligt terrorexperten Hans Brun.

– Vi ska anställa tusentals nya poliser och återinföra allmän värnplikt. Därför är det viktigt att ha kontrollmekanismer på plats för att gallra bort de här personerna, säger han till SR.

Bekräftar risken  

Underrättelsetjänsten Must bekräftar att risken för infiltration existerar.

Enligt Jan Kinnander, chef för Säkerhetskontoret på Must, är det en högt prioriterad fråga.

– Man kan väl säga att vi har ett väldigt stort fokus på de här frågorna eftersom Försvarsmakten befinner sig i en väldigt stor tillväxtfas. Då är det viktigt att man inte ”genar i kurvorna”, utan man genomför säkerhetsprövningen på ett bra sätt, säger han till radiokanalen.

– Vi vill inte få in motståndare till demokratin när vår uppgift är att skydda demokratin, framhåller Jan Kinnander.

Skandal i Tyskland

I Tyskland inträffade en stor militärskandal 2020. Delar av specialförbandet KSK upplöstes efter att den tyska militära underrättelsen MAD identifierat att drygt 600 soldater med högerextrema sympatier tjänstgjorde i landets väpnade styrkor.

Drygt tjugo stycken av dessa tillhörde specialförbandet KSK, rapporterade AP.

Efter att dåvarande försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer tillsatt en utredning fastslog den tyska regeringen att specialförbandet gjort sig "delvis oberoende" från försvarsmakten Bundeswehrs kommandostruktur.

KSK präglades även av en ”giftig ledarskapskultur” med tydliga högerextrema inslag.

Dessutom fastslog utredningen att 48 000 patroner skarpladdad ammunition och 62 kilo sprängmedel försvunnit från förbandet.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen