Skarp intern kritik mot Nyamko Sabuni (L)

2022 01 27

Nyamko Sabuni (L) berättar att Januariavtalet skapades med avsikten att skada Socialdemokraterna - nu möts hon av intern kritik.

Det var under SVT:s program 30 minuter som Sabuni hävdade att man medvetet fört in flera punkter i Jaunariavtalet för att missgynna Socialdemokraterna, till exempel punkterna om borttagandet av värnskatten och den fria hyressättningen för nyproduktioner. 

– Vad skadar socialdemokraterna mest? Det ville vi ha in i avtalet, sade Sabuni.

Lögner

Nu vänder sig röster inom partiet emot henne, de menar att det rör sig om historieförfalskning och att hennes uttalanden kommer skada partiet. 

 Det är ett ovärdigt uttalande som inte gynnar oss och ett sätt att svartmåla den tidigare ledningen, uppger en L-källa enligt Aftonbladet.

Bengt Westerberg uttalar sig nu till tidningen och menar att Sabunis uttalanden är ytterligt märkliga och avtalet var en frivillig överenskommelse mellan partierna. 

– Som alla som ingick överenskommelsen har sagt så handlade det om att ge och ta, säger Westerberg.

Värnskatten

Det tidigare Folkpartiledaren och socialministern tar som exempel upp att borttagandet av värnskatten var något som var avtalat långt innan Januariavtalet.

– Det var ju faktiskt ett löfte som Socialdemokraterna gav redan när den infördes på 90-talet. Så det var ett fullföljande av ett löfte som partiet själv avgivit även om det hade dragit ut på tiden att göra det. Jag tycker att det var ett mycket märkligt påstående, säger han.

Kritik mot sin företrädare 

Bengt Westerberg menar att avtalet inte ingicks för att skada något parti utan för att lösa den komplexa situationen. Han lyfter även att en möjlig förklaring till Nyamkos uttalanden är att hon försöker kritisera sin företrädare Jan Björklund (L) genom uttrycka sig på det här sättet.

– Det har egentligen, tror jag, det enda egentliga syftet att rikta kritik mot hennes företrädare Jan Björklund, säger han.

Avtalet var en framgång 

En annan tidigare partiledare, Maria Leissner (L), väljer att inte kommentera Sabunis uttalanden i SVT men säger ändå att “Januariavtalet var en stor framgång för liberala värderingar”. 

Foto: Bengt Westerberg FB resp. Liberalerna.

Text: Redaktionen.