Skarp intern kritik mot Nyamko Sabuni (L)

2022 01 27

Nyamko Sabuni (L) berättar att Januariavtalet skapades med avsikten att skada Socialdemokraterna - nu möts hon av intern kritik.

Det var under SVT:s program 30 minuter som Sabuni hävdade att man medvetet fört in flera punkter i Jaunariavtalet för att missgynna Socialdemokraterna, till exempel punkterna om borttagandet av värnskatten och den fria hyressättningen för nyproduktioner. 

– Vad skadar socialdemokraterna mest? Det ville vi ha in i avtalet, sade Sabuni.

Lögner

Nu vänder sig röster inom partiet emot henne, de menar att det rör sig om historieförfalskning och att hennes uttalanden kommer skada partiet. 

 Det är ett ovärdigt uttalande som inte gynnar oss och ett sätt att svartmåla den tidigare ledningen, uppger en L-källa enligt Aftonbladet.

Bengt Westerberg uttalar sig nu till tidningen och menar att Sabunis uttalanden är ytterligt märkliga och avtalet var en frivillig överenskommelse mellan partierna. 

– Som alla som ingick överenskommelsen har sagt så handlade det om att ge och ta, säger Westerberg.

Värnskatten

Det tidigare Folkpartiledaren och socialministern tar som exempel upp att borttagandet av värnskatten var något som var avtalat långt innan Januariavtalet.

– Det var ju faktiskt ett löfte som Socialdemokraterna gav redan när den infördes på 90-talet. Så det var ett fullföljande av ett löfte som partiet själv avgivit även om det hade dragit ut på tiden att göra det. Jag tycker att det var ett mycket märkligt påstående, säger han.

Kritik mot sin företrädare 

Bengt Westerberg menar att avtalet inte ingicks för att skada något parti utan för att lösa den komplexa situationen. Han lyfter även att en möjlig förklaring till Nyamkos uttalanden är att hon försöker kritisera sin företrädare Jan Björklund (L) genom uttrycka sig på det här sättet.

– Det har egentligen, tror jag, det enda egentliga syftet att rikta kritik mot hennes företrädare Jan Björklund, säger han.

Avtalet var en framgång 

En annan tidigare partiledare, Maria Leissner (L), väljer att inte kommentera Sabunis uttalanden i SVT men säger ändå att “Januariavtalet var en stor framgång för liberala värderingar”. 

Foto: Bengt Westerberg FB resp. Liberalerna.

Text: Redaktionen.


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen