SKANDALSCENER: Skanderade diktatorns namn på läktaren

2022 07 28

Sent på onsdagskvällen möttes turkiska Fenerbache och ukrainska Dynamo Kyiv i kvalet till den största fotbollsturneringen i Europa – Champions League.

Istanbullaget spelade på hemmaplan inför 40 000 åskådare.

Men det var gästerna som inledde målskyttet.

Vitaliy Buyalskyi sköt in 1–0 och firade genom att forma händerna till en örn. En gest som inte uppskattades av hemmapubliken, då den förknippas med rivalen Besiktas. 

De turkiska hemmafansen svarade på ett högst olämpligt sätt.

De började skandera den ryska diktatorns Vladimir Putins namn.

I flera klipp på sociala medier hörs det tydligt hur hemmapubliken tar i för fulla muggar och sjunger en ramsa om den ryska diktatorn.

Bojkottade intervju

Dynamo Kyiv vann till slut matchen med 2–1 och avancerar till nästa kvalrunda.

På den efterföljande presskonferensen uteblev lagets tränare Mircea Lucescu. Bojkotten var en protest mot de turkiska fansens beteende, rapporterar nyhetssajten T24.

 – Jag förväntade mig inte sådana ramsor, det är en skam, säger Mircea Lucescu enligt BBC News.

Vasyl Bodnar, Ukrainas ambassadör  i Ankara, kommenterade händelsen på Twitter:

– Det är väldigt sorgligt att höra stödord från Fenerbahçe-anhängare till förmån för den ryska mördaren och angriparen som bombar vårt land.

Riskerar hårt straff

Tv-kommentatorn och tidigare domaren Ahmet Cakar konstaterar att den turkiska klubben riskerar ett hårt straff efter fansens agerande.

Han framhåller att det europeiska fotbollsförbundet UEFA verkställande kommitté snabbt sammankallades efter matchen och kontaktade matchdelegaterna som var på plats.

– Putin-ramsorna kommer att ställa till stora problem. Enligt europeiska ledare anses ”Putinsångerna” vara de mest allvarliga ramsorna genom tiderna, skriver han på Twitter.

Varken Fenerbache eller Dynamo Kyiv har kommenterat händelsen.

Se klippet här

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen