Skakande bilder från Afghanistan

2021 09 26

Bara dagar efter att talibanerna signalerat att deras hårt kritiserade kroppsbestraffningar ska återinföras har flera blodiga lik hängts upp på olika platser offentligt i storstaden Herat.

Efter talibanernas återkomst i Afghanistan bedyrade de att de nu har moderniserats och försökte övertyga omvärlden att de var en bättre version jämfört med talibanernas brutala styre 1996 – 2001. Men på flera punkter har de misslyckats med att leverera vilket inte är oväntat då de till att börja med grep makten genom en blodig statskupp.

Fyra lik för att skrämma

Under veckoslutet hängde talibanerna upp fyra lik i storstaden Herat i västra Afghanistan med uppenbart syfte att skrämma befolkningen till lydnad under talibandiktaturen.

Heratbon Mohammed Nazir var ute och handlade mat vid Mostofiattorget i Herat i lördags när han plötsligt hörde högtalare som efterfrågade allmänhetens uppmärksamhet.

Inga bevis

– När jag gick fram så jag att de hängt en kropp i en jeep och sedan hängde upp den i en kran, säger han till Reuters.

Talibanerna hävdar att de fyra dödsoffren var kidnappare men ingen rättegång har hållits och inga trovärdiga bevis har presenterats.

ANALYS

Våld, tortyr och ond bråd död följer som vanligt i talibanernas fotspår. Grov diskriminering av kvinnor likaså och frågan är hur omvärlden kommer att agera när allt fler tecken på brutaliteten når omvärlden.

Mycket talar för att motståndet mot talibanerna nästa gång måste komma helt och hållet inifrån avseende en eventuell militär markbaserad resning mot diktaturen.

Total kollaps

Ett annat alternativ är att samhället kollapsar ännu mer än det redan gjort och att en sammanbrakad ekonomi, massarbetslöshet och depression leder till ett så pass utbrett missnöje att det snarare blir social och ekonomisk oro som i förlängningen fäller regimen.

[yop_poll id="665"]