Sjukvården varnar för ny ungdomstrend – berusar sig på badrumsprodukt

2022 12 25

Olika former av partydroger har ökat under de senaste åren och nu bör föräldrar även ha uppsikt över vad deras tonåringar gör i badrummet. 

Inte minst har rapporter om ökad användning av lustgas varit återkommande. 

Nu är det dock en annan “drog” som är på uppsving bland ungdomarna, och den finns att hitta i de flesta badrumsskåp hos vilken vanlig familj som helst.

Det handlar nämligen om att ungdomar berusar sig på torrschampo, rapporterar SVT. 

Nyligen upptäckt problemet 

Tina Kassai Kezevic, sjuksköterska på Maria nordväst i Helsingborg, en mottagning för unga med alkohol- eller drogproblem, berättar om att man blev varse om fenomenet i början av december. 

Då blev fyra tonåringar i Höganäs mellan 15 och 18 år inlagda på sjukhus efter att ha testat att berusa sig på just torrschampo genom att andas in gas från flaskan. Ambulans fick hämta tonåringarna och även polisen skickade en patrull. 

– I det fallet var det i kombination med alkohol och narkotikaklassade tabletter så det går inte att säga vilket som orsakade vad. Men att ungdomar experimenterar och hittar nya sätt att berusa sig på är inte ovanligt, säger Tina Kassai Kezevic till SVT. 

Helt nytt för sjukvården 

Tidigare har det varit relativt vanligt att unga personer försöker berusa sig på exempelvis hårspray, men när torrschampo dök upp var det någonting helt nytt för mottagningen. 

Tina Kassai Kezevic förklarar att många ungdomar är nyfikna och “tar helt enkelt det de hittar och testar” utan att tänka på konsekvenserna.

Samtidigt betonar hon att det ofta är psykisk ohälsa och att ungdomarna vill fly till en vardag “utan krav” och “känna att man mår bra” som ligger bakom experimenterandet av droger.

372 förfrågningar om luftgas

Det är dock lustgas som fortsatt sticker ut när det gäller ökningen av partydroger i Sverige.

Under 2020 fick Giftinformationscentralen in 47 fall kopplat till lustgas, vilket kan jämföras med hela 372 stycken bara fram till november det här året.

– Ungdomarna tror att det är ofarligt att använda dessa typer av partydroger i och med att de är lagliga och dessutom lättillgängliga. Men använder du till exempel lustgas under lång tid och ofta, finns det risk att du får nervskador eller proppar i lungorna, säger Tina Kassai Kezevic.

Cannabis vanligast

Den vanligaste narkotikan är dock fortsatt Cannabis, det vill säga marijuana eller hasch. 

– Det syns en förändring i attityd till cannabis, både bland ungdomar som testat drogen och bland dem som inte gjort det. När niondeklassare 2019 fick frågan om det är en stor risk att använda cannabis regelbundet svarade 58 procent ja. 1995 svarade drygt 90 procent ja på samma fråga, framhåller Tonårsparlören på organisationen IQ:s hemsida.

"Ökningen har stannat av"

Däremot menar Folkhälsomyndigheten att antalet elever i skolan som uppger erfarenhet av narkotikabruk varit ganska stabilt de senaste 20 åren.

– Men samtidigt visar utvecklingen bland dem som väl använt narkotika på en viss ökning av det mer frekventa bruket, men ökningen har avstannat de senaste åren, framhåller myndigheten.

Foto: F. Sazeides

Text: Redaktionen


Norge vänder sig till hela världen: “Helt fruktansvärt”

2025 04 28

Norges utrikesminister Espen Barth Eide påkallar hela världens uppmärksamhet.

Det har gått ett och ett halvt år sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023, som dödade över 1 000 personer, och det efterföljande eskalerande kriget i Gaza.

Men världen har tystnat trots att konflikten pågår för fullt, anser Espen Barth Eide.

– Det är en helt fruktansvärd situation. Situationen i Gaza är nu faktiskt värre än den var innan vapenvilan, som bröts av Israel, säger han enligt Dagbladet som hänvisar till en intervju med nyhetsbyrån NTB.

"Alldeles för tyst"

Enligt palestinska hälsomyndigheter har över 51 000 människor i Gaza dödats av israeliska attacker sedan oktober 2023.

Av dessa uppges minst 16 000 vara barn. Tusentals personer saknas i ruinerna.

Både FN:s särskilda sändebud Francesca Albanese och Amnesty International hävdar att kriget är ett pågående folkmord.

– Världssamfundet är alldeles för tyst. Det finns en stark kontrast mellan det som händer i Gaza och det fokus det får, säger Espen Barth Eide.

Han menar att den stora politiska diskussionen istället handlar om tullar numera.

– Samtidigt har situationen i Gaza gått från dåligt itll värre, säger utrikesministern.

Israel: kritiskt skede

När den norska statsministern Jonas Gahr Støre och hans finansminister Jens Stoltenberg var på besök i Vita huset häromveckan fanns inte kriget i Gaza på agendan.

USA:s president Donald Trump har ställt sig helhjärtat på Israels sida. Nyligen bad Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om tålamod då kriget går in i en “kritisk fas” för att få hem gisslan som tagits av Hamas.

– Vi befinner oss i ett kritiskt skede av operationen, och vid denna tidpunkt behöver vi tålamod och beslutsamhet för att vinna, säger Netanyahu enligt norska Sol.

Hamas hade då nyligen avvisat ett nytt förslag om vapenvila.

Frankrike: "oacceptabelt"

Flera världsledare, däribland Frankrikes president Emmanuel Macron, har de senaste veckorna kritiserat att nödsändningar till Gazas befolkning till stor del stoppats efter att förhandlingarna om en vapenvila brakat samman.

Det israeliska beslutet att blockera bistånd från att komma in i Gaza är oacceptabelt, framhåller den franska regeringen i ett uttalande.

Sedan tidigare har Internationella brottmålsdomstolen, ICC, utfärdat en arresteringsorder mot Netanyahu för misstänkt krigsbrott i Gazaremsan.

Foto: WTO/Prime Vision

Text: Redaktionen


Tungt bakslag för pensionärer – får höjd avgift

2025 04 28

Många pensionärer kommer att drabbas av en höjd avgift.

Pensionsmyndigheten har beslutat att höja en avgift som många pensionärer betalar.

Det handlar om den avgift man betalar när man väljer att föra över sin premiepension till en maka eller make.

Detta har setts som ett sätt att öka jämställdheten, men nu väljer Pensionsmyndigheten att höja avgiften för överföringen.

Därför höjs avgiften

Avgiften för att föra över sin premiepension höjs från 6 procent till 7,5 procent.

Höjningen sker till följd av en studie över livslängden bland överförare och mottagare, rapporterar DI.

– Kostnaderna för överföring belastar systemet mer än vad man trott tidigare. Därför behöver avgiften höjas, säger Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervall till tidningen.

Kvinnor har i genomsnitt 26 procent lägre pension än män, och därför brukar möjligheten att överföra premiepensionen till den man är gift med, ses som ett verktyg för ökad jämställdhet.

– Om du är gift kan du föra över din framtida premiepensionsrätt till din partner. Det kan vara ett sätt att kompensera din partner om hen riskerar att få lägre pension, informerar Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

Men nu blir det alltså dyrare att göra så, då avgiften höjs till 7,5 procent.

– När pengarna förs över minskas pensionsrätten med 7,5 procent. Det innebär att mottagaren får 92,5 procent av pensionsrätten, uppger Pensionsmyndigheten.

Och den som har ångrat sig måste snabba på att stoppa sin överföring.

Ändringar före 30 april

Om man vill stoppa överföringen så har man nu bara några dagar på sig.

– Vill man ta bort sin överföring behöver det göras senast den 30 april för att undvika den nya avgiften, säger Monica Zettervall till tidningen.

För att kunna föra över sina premiepensionsrätter behöver man vara gift eller registrerad partner. Man kan alltså inte göra en överföring om man bara är sambo.

Om överföringen ska gälla för i år – eller upphöra att gälla – så behöver man anmäla det senast den 30 april.

Man kan bara överföra premiepensionsrätter för innevarande eller framtida år. Man kan själv välja om överföringen ska gälla tills vidare eller för endast ett år.

Man kan endast överföra hela premiepensionsrätten, inte bara en del av den.

Vid skilsmässa avslutas överföringen automatiskt, informerar Pensionsmyndigheten.

Foto: M. Timberlake

Text: Redaktionen