Sjukt utspel i rysk tv: föreslår “helt galen” attack mot USA

2024 06 11

Ryska Kreml-propagandister vill beväpna bland annat Mexiko i syfte att slå till mot USA.

Förslaget lades fram i programmet 60 minutes som ofta gjort sig känt för att bjuda in gäster som hotar västvärlden när Vladimir Putins fullskaliga invasion av Ukraina diskuteras.

Inte sällan anklagas Nato och USA för att ligga bakom kriget.

Det senaste galna utspelet kommer från programledaren själv, Evgeny Popov, och hans fru tillika medankare Olga Skabeeva.

De föreslår i programmet att Ryssland borde leverera vapen till sin “allierade” Mexiko och låta landet använda vapnen för att attackera USA.

USA-officeren: "Helt galet"

Klippet har uppmärksammats av journalisten Julia Davis, som gjort sig känd för att granska rysk propaganda och som ständigt motarbetas av Putin-regimen, och delats på sociala medier.

– Ryssarna på stats-tv deklarerade igår att Mexiko var deras militära allierade och att de vill placera sina missiler på mexikanskt territorium så att Mexiko kan attackera USA, framhåller Jake Broe, tidigare officer för kärnvapen- och robotoperationer i det amerikanska flygvapnet, i en kommentar på X.

Han tillägger:

– Det här är helt galet.

Svar på USA:s besked

Mexiko har fördömt den ryska invasionen av Ukraina. Däremot har man antagit en neutralitetspolitik och inte velat delta i sanktionerna gentemot Moskva.

Det mexikanska utrikesdepartementet har inte besvarat det ryska utspelet med någon kommentar, uppger den amerikanska tidningen Newsweek.

Enligt de ryska programledarna skulle förslaget ses som ett svar på att USA nyligen gett Ukraina tillåtelse att använda deras vapen för att attackera Ryssland på ryskt territorium.

USA:s president Joe Biden underströk att det inte innebär att vapnen kan användas för att slå mot Moskva eller ryska regeringsbyggnader, men Evgeny Popov påstår att uttalandet visar att “tankarna existerar någonstans i hans bakhuvud”.

Sju andra länder

Att beväpna Mexiko skulle följaktligen bli ett "asymmetriskt svar” från Moskva, påstår den ryska tv-duon.

Även nationer som Venezuela, Kuba, Nordkorea, Iran, Serbien, Jemen och Nicaragua pekas ut som “ryssvänliga” länder där man föreslår samma sak.

LÄS MER: Sjukt påstående från Ryssland: Fruktar kärnvapenattack

Foto: Duma.gov.ru resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Skatteverket ska skicka ut 500 000 brev – “svara snabbt”

2024 06 11

Från och med idag implementerar Skatteverket en ny förändring.

Omkring 1,5 miljoner flyttanmälningar registreras hos Skatteverket varje år.

Men det har också vid vissa tillfällen blivit ett problem att folk skriver sig på någon annans adress. Det ska nu Skatteverket få bukt med genom att börja skicka ut brev till den som redan är folkbokförd på en adress ifall en annan person anmäler flytt till samma bostad.

– Det här är efterfrågat och kan förebygga fel, säger Cajsa Toresten, samordnare på Skatteverket, i en kommentar.

500 000 brev

Av de drygt 1,5 miljoner flyttanmälningar som görs uppskattar Skatteverket att man kommer att skicka ut brev vid ungefär en tredjedel av dessa.

Och den som får brevet ska svara snabbt.

Tre arbetsdagar har man på sig. 

– Vi vill gärna uppmana den som får brevet från oss att svara på det så snabbt som möjligt. Vi vill även uppmana den som flyttar att alltid vara ute i god tid med sin flyttanmälan, säger Cajsa Toresten.

Digitalt och på papper

Brevet om att någon anmält flytt kommer att skickas digitalt till den som har digital brevlåda.

– Skatteverket önskar snabb återkoppling, understryker myndigheten.

Har man inte det skickas istället brevet i pappersform med den vanliga posten. Vid det senare scenariot har man sex arbetsdagar på sig att svara istället för tre, eftersom pappersposten tar längre tid.

Det här gäller

Meddelandet kommer att skickas till en person i hushållet.

– Till den som bott längst på adressen, förtydligar Skatteverket.

Har de boende flyttat in samtidigt skickas brevet till den äldsta personen. Om det är flera personer som flyttar in kommer ett brev för varje person.

Det finns även exempel på situationer när inget brev skickas ut. Det gäller till exempel personer under 16 år eller om man har skyddade personuppgifter. Om den som hittills bott i bostaden själv har anmält flytt kommer inte heller något brev skickas.

Har utnyttjats av kriminella

Förändringen kommer efter att det tidigare bland annat uppmärksammats att kriminella skriver sig på andra personers adresser utan tillåtelse.

Exempelvis skrev sig en brottsmisstänkt person på en bostad som tillhörde ett äldre par i höstas.

När vi får tips om att personer medvetet skriver sig på fel adress och det kan finnas en hotfull situation så prioriteras det högt, sade Pontus Hesselheim, sektionschef på Skatteverket, till SVT vid tillfället.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen


SMHI: Då kommer sommarvärmen tillbaka

2024 06 10

Solälskare runt om i landet får vänta lite till.

Det har inte varit mycket annat än regn och kyla i Sverige under den senaste tiden.

På flera håll runt om i landet har det regnat ordentligt, och framöver väntas mer av det samma.

SMHI har dock kunnat fastställa när sommarvärmen kommer tillbaka.

Regn och åska

Den kommande tiden väntas ännu mer regn och kyla.

– Det är kylig luft för årstiden och i samband med regn eller kraftiga skurar kan temperaturen även mitt på dagen sjunka en bit under 10 grader också i södra Sverige, meddelar SMHI.

– I Jämtlands-, Härjedals- och Dalafjällen kan det i högre terrängen möjligen förekomma snöinslag i nederbörden.

Fortsätter i morgon

Även under måndagen så kommer den som väntar på solen bli besviken.

Då fortsätter nämligen lågtrycket visa sin närvaro, och det väntas inte bli mycket annat än regn och rusk i landet.

– Vi har nu några regniga, blåsiga och för årstiden kyliga dagar framför oss då ett djupt lågtryck stannar upp över Sverige, meddelar SMHI.

– Imorgon fortsätter lågtrycket att ge tidvis regn eller skurar i så gott som hela landet. Största undantaget ser ut att vara Gotland som troligen kan få mest soligt väder. 

– Även Skåne, Blekinge, Öland och östra Småland får mest uppehållsväder. Fortsatt blåsigt i Götaland och östra Svealand med hårda vindbyar från sydväst.

Uppehållsväder tisdag

På tisdagen blir det uppehållsväder för det mesta.

– På tisdag väntas lite fler områden med uppehållsväder, men i södra och mellersta Götaland samt stora delar av Norrland troligen fortsatt tidvis regn eller skurar.

Då återvänder värmen

Det är alltså först mot slutet av nästa vecka som sommarvärmen väntas komma tillbaka.

Då väntas temperaturen på nytt uppnå 20 grader.

– Det ostadiga vädret ser sen ut att fortsätta även under resten av veckan, framhåller SMHI via sin webbsida.

– Under veckoslutet väntas dock lite varmare luft strömma in vilket gör att temperaturen på många platser kan stiga till åtminstone omkring 20 grader.

Foto: Y. Bogdanov

Text: Redaktionen