Sjukhus opererade fel person – upptäcktes för sent
2024 01 03
Ett olyckligt misstag har ägt rum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Två olika personer hade skrivits in på sjukhuset i fråga.
De båda patienterna beskrivs som “snarlika” och skulle båda sövas ned och läggas på operationsbordet för att i det tillståndet få buken undersökt.
Men samma dag som ansvariga kirurger skulle operera patienterna ändrades schemat för vilken ordning patienterna skulle undersökas.
Ingen av kirurgerna fick den informationen och de två personerna förväxlades.
– Därmed trodde de att det var en annan patient som låg framför dem på operationsbordet än vad det i själva verket var, rapporterar Läkartidningen.
Upptäcktes efter uppvaknande
Hela bukundersökningen genomfördes utan att kirurgen visste att hen i själva verket hade öppnat magen på en annan person än den som personalen trodde att det var.
Inte förrän långt senare blev operationsansvarig varse om de nya uppgifterna – när en av personerna hade vaknat efter sin nedsövning.
– Misstaget upptäcktes först när den ena patienten vaknat upp efter genomförd undersökning, uppger samma tidning.
Anmäls enligt lex Maria
När patienten vaknat upp fördes en “diskussion” om händelsen. Därefter sövdes patienten på nytt och den här gången genomfördes rätt undersökning.
Inga komplikationer har skett på grund av missförståndet, men Akademiska sjukhuset gör ändå en anmälan enligt lex Maria.
Detta eftersom patientsäkerheten kan ha äventyrats och orsaka allvarlig vårdskada.
– Vårdgivaren ska utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Denna regel kallas lex Maria, framhåller Region Uppsala på sin hemsida.
Ska förhindra fler misstag
Det är nu IVO som ska granska om vårdgivaren har utrett händelsen tillräckligt mycket och gjort det som behövs för att säkra en hög patientsäkerhet.
Syftet med lex Maria är att vården ska lära sig av sina misstag.
– På så sätt vill man förhindra att andra skadas inom vården, understryker 1177 på sin webbplats.
Arkivfoto: R. Catabay
Text: Redaktionen