Sjukhus nekar hjärttransplantation till 31-åring som vägrar vaccinera sig

2022 01 26

31-årige David Ferguson är i akut behov av ett nytt hjärta men sjukhuset har strukit honom från transplantationslistan – bland annat då han inte vill vaccinera sig.

Kampen mellan patienten och sjukvårdspersonalen utspelar sig på Brighamsjukhuset i Boston och får nu stor uppmärksamhet världen över.

Trebarnspappa

Den 31-årige mannen som har två barn och ska snart bli trebarnspappa genomgick en timslång operation på tisdagen vid Brigham and Women's Hospital i Boston och läkarteamet arbetar nu för att stabilisera hans hjärta. Samtidigt förklarar hans familj att patienten behöver ett nytt hjärta.

Behöver nytt hjärta

– Just nu behöver han ett nytt hjärta, säger hans mamma Tracey Ferguson till NBC News och förklarar att hennes son lider av oregelbunden hjärtrytm och att hans hälsa började försämras vid Thanksgivinghelgen. Sedan dess har han kämpat mot en livshotande blodpropp.

Vägrar vaccinera sig

Brighamsjukhuset säger dock nej till att ge patienten ett nytt hjärta och hänvisar bland annat till att han vägrar att vaccinera sig mot coronaviruset.

– Med anledning av organbristen gör vi allt vi kan för att försäkra att patienten som får organet har bästa möjliga chans att överleva, meddelar sjukhuset till BBC News.

Krav från sjukhuset

En talesperson vid Brighamsjukhuset klargör vad sjukhuset kräver av patienter som ska få ett nytt organ vid en transplantation.

– Covid-19-vaccin och en livsstil hos transplantationskandidaten som ger bästa möjliga chans för en lyckad operation och som som optimerar överlevnadschansen.

Är inte anti-vaxxare enligt mamman

Patientens familj är bestört.

– Brighamsjukhuset har sagt till oss att han behöver ta vaccinet för att få ett hjärta, säger mamman som betonar att hennes son inte är en anti-vaxxare, uppger NBC News.

Sjukhuset håller inte med

– Han är en man och han har tagit sitt beslut. Han har gjort sin läxa, säger mamman som menar att hennes son har ett hälsoläge som kan ge negativa reaktioner av vaccinet.

Men sjukhuset håller inte med och mamman förklarar att läkarteamet sagt åt familjen att det går bra att 31-åringen vaccineras.

Demonstranter utanför sjukhuset

Utanför sjukhuset har demonstranter samlats för att ge sitt stöd till den 31-årige patienten. Mamman uppger att familjen står bakom sin son och att man känner tröst tack vare stödet familjen har fått.

Tror inte på vaccinet

Hon förklarar att sonen försökt tala med läkarna.

– Han sa till doktorn, ”Ska ni verkligen låta mig då på grund av en vaccinspruta”? Alla mina barn har vaccinerats, men han har tagit sitt eget beslut. Han tror inte på vaccinet, säger hon till NBC News.

USA:s smittskyddsmyndighet uppmanar

USA:s Smittskyddsmyndighet CDC uppmanar transplantationspatienter och de som vistas i deras närhet att fullvaccinera sig och att även ta den tredje sprutan. 63 % av USA:s befolkning har tagit sin andra spruta och klassas som fullvaccinerade och 40 % har även tagit den tredje sprutan.

100 000 personer på väntelistan

Brighamsjukhuset betonar att man har 100 000 personer på väntelistan för att få ett nytt organ och att de allra flesta på listan inte kommer att få nytt organ inom fem år på grund av organbrist. De som får nytt organ ökar sina chanser om de vaccinerar sig, framhåller sjukhuset.

Arkivfoto: R. Catabay

Text: Redaktionen


JUST NU: Sverige bäst i Europa – toppar prestigefylld lista

2025 07 16

Sverige är Europas mest innovativa land.

Det fastslår EU-kommissionen i sin årliga rapport om innovation i EU, ”European Innovation Scoreboard och Regional Innovation Scoreboard”.

Sverige kniper förstaplatsen, tätt följt av Belgien, Nederländerna, Danmark och Finland.

– Det här är ett styrkebesked från det svenska innovationssystemet, både på nationell och regional nivå. Det är också ett kvitto på att långsiktiga satsningar lönar sig, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

– Men vi kommer inte att slå oss till ro. Vi tar detta som en motor att fortsätta prioritera fossilfri energi och investeringar i digitalisering som sätter tydliga avtryck och stärker Sveriges position, fortsätter hon.

EU-minister Jessica Rosencrantz (M) stämmer in i hyllningskören.

– Jag är stolt och glad att Sverige återtar rollen som ledande innovationsnation i EU. Nya effektiva lösningar är avgörande för att rusta Europa för vår tids utmaningar, som att stärka vår konkurrenskraft, genomföra klimatomställningen och bygga ett robust försvar.

Tre regioner pekas ut  

Den privata sektorns investeringar i innovation är en bidragande faktor till Sveriges topplacering. Sverige är också starkt på regional nivå med hela tre regioner på topp 10-listan.

Stockholm rankas som den mest innovativa regionen i Europa. Västsverige och Sydsverige finns på plats nio och tio. 

LÄS MER: Skatten sänks för många löntagare

FAKTA: European Innovation Scoreboard och Regional Innovation Scoreboard

- Regional Innovation Scoreboard utgår ifrån EU:s regionindelning.

- Genom att mäta 32 prestationsbaserade nationella indikatorer och 23 regionala indikatorer kan EU-kommissionen, medlemsländerna och regionerna få insikt i styrkor och svagheter inom och mellan sina respektive innovationssystem.

- Detta kan i sin tur ligga till grund för nya åtgärder och satsningar för att stärka innovation i EU.

Källa: Regeringskansliet

LÄS MER: Svensk familj åkte till Thailand – kan tvingas böta 100 000

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Vara säljer slut på Biltema – “helt extremt”

2025 07 16

Det är riktigt hett i norra Sverige.

SMHI varnar för höga temperaturer i de inre delarna av mellersta Norrland.

Minst 30 grader väntas under onsdagen och torsdagen.

– Under mitten på veckan väntas den maximala dagstemperaturen bli minst 30 grader, lokalt upp mot 33 grader, framhåller SMHI.

“Helt extrem” rusning efter fläktar

Likt Sverige skjuter värmen i höjden även i stora delar av Norge.

Ett nytt värmerekord för året är på väg att sättas.

I Steinkjer, nära Trondheim, rapporteras det kunna bli 36 grader på onsdagen, enligt NRK. Om det slår in skulle det innebära ett nytt norskt rekord.

Temperaturerna har fått norrmännen att vallfärda till butiker som Biltema.

Alla vill köpa fläktar och luftkonditionering. Produkterna mer eller mindre rivs ned från hyllorna, rapporterar norska Din Side.

– Det har varit helt extremt. Vi har sålt över 450 luftkonditioneringsaggregat före klockan 13 igår. Det gäller tio lagerlokaler från Oppdal till Bodø, säger Ole Anders Haugerøy, regionchef för Biltema i Trøndelag till den norska tidningen.

LÄS OCKSÅ: Ica-butik i blåsväder – kund magsjuk

“Ökat 40 000 procent”

Enligt Biltema är lagret nästan helt tömt. 

Kedjan är knappast ensam om den galna rusningen. Även Clas Ohlson rapporterar explosionsartad ökning och på norska Elgiganten har försäljningen de senaste två veckorna för hela landet ökat med nästan 1 100 procent jämfört med motsvarande period ifjol.

Rekord slås nästan varje dag.

– Vi har enskilda butiker som har ökat försäljningen med upp till 40 000 procent, säger Helle Bostad Virik från Elkjøp, koncernen där Elgiganten ingår, till samma tidning.

LÄS MER: Svenska hushåll kan tvingas skaffa luftkonditionering

Kan ske även i Sverige

Enligt SMHI ser värmen ut att stanna ett tag till.

– Vidare under helgen ser det i nuläget ut att fortsatt bli högtrycksbetonat och varmt väder i hela landet.

Det är inte otänkbart att liknande siffror som i Norge kommer att synas i Sverige om värmeböljan fortsätter.

Under sommaren 2018 blev fläktar en bristvara i landet och dök upp till ibland tiodubbla priser på andrahandsmarknaden. 

– Det är slut nu. Det är slut i alla varuhus, sade Maria Elmgren, marknadskoordinator på Elgiganten, till Expressen under högsommaren för sju år sedan.

LÄS OCKSÅ: Ica-butik vädjar till kunder – ofräscht beteende i affären

Foto: Biltema

Text: Redaktionen