Sjukhus nekar hjärttransplantation till 31-åring som vägrar vaccinera sig

2022 01 26

31-årige David Ferguson är i akut behov av ett nytt hjärta men sjukhuset har strukit honom från transplantationslistan – bland annat då han inte vill vaccinera sig.

Kampen mellan patienten och sjukvårdspersonalen utspelar sig på Brighamsjukhuset i Boston och får nu stor uppmärksamhet världen över.

Trebarnspappa

Den 31-årige mannen som har två barn och ska snart bli trebarnspappa genomgick en timslång operation på tisdagen vid Brigham and Women's Hospital i Boston och läkarteamet arbetar nu för att stabilisera hans hjärta. Samtidigt förklarar hans familj att patienten behöver ett nytt hjärta.

Behöver nytt hjärta

– Just nu behöver han ett nytt hjärta, säger hans mamma Tracey Ferguson till NBC News och förklarar att hennes son lider av oregelbunden hjärtrytm och att hans hälsa började försämras vid Thanksgivinghelgen. Sedan dess har han kämpat mot en livshotande blodpropp.

Vägrar vaccinera sig

Brighamsjukhuset säger dock nej till att ge patienten ett nytt hjärta och hänvisar bland annat till att han vägrar att vaccinera sig mot coronaviruset.

– Med anledning av organbristen gör vi allt vi kan för att försäkra att patienten som får organet har bästa möjliga chans att överleva, meddelar sjukhuset till BBC News.

Krav från sjukhuset

En talesperson vid Brighamsjukhuset klargör vad sjukhuset kräver av patienter som ska få ett nytt organ vid en transplantation.

– Covid-19-vaccin och en livsstil hos transplantationskandidaten som ger bästa möjliga chans för en lyckad operation och som som optimerar överlevnadschansen.

Är inte anti-vaxxare enligt mamman

Patientens familj är bestört.

– Brighamsjukhuset har sagt till oss att han behöver ta vaccinet för att få ett hjärta, säger mamman som betonar att hennes son inte är en anti-vaxxare, uppger NBC News.

Sjukhuset håller inte med

– Han är en man och han har tagit sitt beslut. Han har gjort sin läxa, säger mamman som menar att hennes son har ett hälsoläge som kan ge negativa reaktioner av vaccinet.

Men sjukhuset håller inte med och mamman förklarar att läkarteamet sagt åt familjen att det går bra att 31-åringen vaccineras.

Demonstranter utanför sjukhuset

Utanför sjukhuset har demonstranter samlats för att ge sitt stöd till den 31-årige patienten. Mamman uppger att familjen står bakom sin son och att man känner tröst tack vare stödet familjen har fått.

Tror inte på vaccinet

Hon förklarar att sonen försökt tala med läkarna.

– Han sa till doktorn, ”Ska ni verkligen låta mig då på grund av en vaccinspruta”? Alla mina barn har vaccinerats, men han har tagit sitt eget beslut. Han tror inte på vaccinet, säger hon till NBC News.

USA:s smittskyddsmyndighet uppmanar

USA:s Smittskyddsmyndighet CDC uppmanar transplantationspatienter och de som vistas i deras närhet att fullvaccinera sig och att även ta den tredje sprutan. 63 % av USA:s befolkning har tagit sin andra spruta och klassas som fullvaccinerade och 40 % har även tagit den tredje sprutan.

100 000 personer på väntelistan

Brighamsjukhuset betonar att man har 100 000 personer på väntelistan för att få ett nytt organ och att de allra flesta på listan inte kommer att få nytt organ inom fem år på grund av organbrist. De som får nytt organ ökar sina chanser om de vaccinerar sig, framhåller sjukhuset.

Arkivfoto: R. Catabay

Text: Redaktionen