Sjukhus nekar hjärttransplantation till 31-åring som vägrar vaccinera sig

2022 01 26

31-årige David Ferguson är i akut behov av ett nytt hjärta men sjukhuset har strukit honom från transplantationslistan – bland annat då han inte vill vaccinera sig.

Kampen mellan patienten och sjukvårdspersonalen utspelar sig på Brighamsjukhuset i Boston och får nu stor uppmärksamhet världen över.

Trebarnspappa

Den 31-årige mannen som har två barn och ska snart bli trebarnspappa genomgick en timslång operation på tisdagen vid Brigham and Women's Hospital i Boston och läkarteamet arbetar nu för att stabilisera hans hjärta. Samtidigt förklarar hans familj att patienten behöver ett nytt hjärta.

Behöver nytt hjärta

– Just nu behöver han ett nytt hjärta, säger hans mamma Tracey Ferguson till NBC News och förklarar att hennes son lider av oregelbunden hjärtrytm och att hans hälsa började försämras vid Thanksgivinghelgen. Sedan dess har han kämpat mot en livshotande blodpropp.

Vägrar vaccinera sig

Brighamsjukhuset säger dock nej till att ge patienten ett nytt hjärta och hänvisar bland annat till att han vägrar att vaccinera sig mot coronaviruset.

– Med anledning av organbristen gör vi allt vi kan för att försäkra att patienten som får organet har bästa möjliga chans att överleva, meddelar sjukhuset till BBC News.

Krav från sjukhuset

En talesperson vid Brighamsjukhuset klargör vad sjukhuset kräver av patienter som ska få ett nytt organ vid en transplantation.

– Covid-19-vaccin och en livsstil hos transplantationskandidaten som ger bästa möjliga chans för en lyckad operation och som som optimerar överlevnadschansen.

Är inte anti-vaxxare enligt mamman

Patientens familj är bestört.

– Brighamsjukhuset har sagt till oss att han behöver ta vaccinet för att få ett hjärta, säger mamman som betonar att hennes son inte är en anti-vaxxare, uppger NBC News.

Sjukhuset håller inte med

– Han är en man och han har tagit sitt beslut. Han har gjort sin läxa, säger mamman som menar att hennes son har ett hälsoläge som kan ge negativa reaktioner av vaccinet.

Men sjukhuset håller inte med och mamman förklarar att läkarteamet sagt åt familjen att det går bra att 31-åringen vaccineras.

Demonstranter utanför sjukhuset

Utanför sjukhuset har demonstranter samlats för att ge sitt stöd till den 31-årige patienten. Mamman uppger att familjen står bakom sin son och att man känner tröst tack vare stödet familjen har fått.

Tror inte på vaccinet

Hon förklarar att sonen försökt tala med läkarna.

– Han sa till doktorn, ”Ska ni verkligen låta mig då på grund av en vaccinspruta”? Alla mina barn har vaccinerats, men han har tagit sitt eget beslut. Han tror inte på vaccinet, säger hon till NBC News.

USA:s smittskyddsmyndighet uppmanar

USA:s Smittskyddsmyndighet CDC uppmanar transplantationspatienter och de som vistas i deras närhet att fullvaccinera sig och att även ta den tredje sprutan. 63 % av USA:s befolkning har tagit sin andra spruta och klassas som fullvaccinerade och 40 % har även tagit den tredje sprutan.

100 000 personer på väntelistan

Brighamsjukhuset betonar att man har 100 000 personer på väntelistan för att få ett nytt organ och att de allra flesta på listan inte kommer att få nytt organ inom fem år på grund av organbrist. De som får nytt organ ökar sina chanser om de vaccinerar sig, framhåller sjukhuset.

Arkivfoto: R. Catabay

Text: Redaktionen


Bekräftad smäll efter nyår

2023 12 07

Mängder med elkonsumenter står inför ännu en höjd avgift efter årsskiftet.

Hushållen i södra Sverige har inte haft det lätt den senaste veckan.

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 stoppades i onsdags – och återstarten har skjutits fram flera gånger.

Senast ikväll kom beskedet att reaktorn kommer att gå på halvfart fram till och med fredag, vilket förstås fortsätter påverka elpriserna som sköt i höjden efter förra veckans avbrott.

Höjer elnätsavgiften

Nu måste elkonsumenter i de sydligare delarna av landet förhålla sig till fler dåliga nyheter.

Den 1 januari 2024 höjs elnätsavgiften för samtliga 280 000 kunder till energijätten Kraftringen, vilket bolaget bekräftar i ett internt mejlutskick på onsdagen.

– På grund av de stora investeringarna som har gjorts och kommer att göras, kostnadsutvecklingen av material och tjänster samt ökade abonnemangsavgifter från överliggande nätägare (E.ON), förklarar Kraftringen i mejlet.

Byter modeller

Enligt eljätten handlar det om en investering värd 1,9 miljarder kronor som ska stabilisera elleveranser de kommande fem åren.

Kraftringen kommer också att byta beräkningsmodell för överföringsavgiften – från den som låg på fast pris per kilowattimme till en avgift som är baserad på timpris.

Även beräkningsmodellen för nätersättningen ändras till den rörliga varianten.

Elproducenter som matar in el i lokalnätet gör att vi som lokalnätägare får mindre elnätsförluster och därför också lägre elnätsförlustkostnader, framhåller Kraftringen.

Högsta priserna i Sverige

Kraftringen underhåller elnätet i både delar av Skåne och Småland.

Enligt Nils Holgersson-rapporten, som kartlagt avgifterna i alla Sveriges kommuner, hade elbolaget den dyraste elnätsavgiften i hela Sverige för ett år sedan.

Redan då försvarades det höga priset med investeringar.

– Generellt har vi en stabil och långsiktig prissättning. Under de senaste åren har vi ökat vår investeringstakt och framöver kommer vi att öka den ännu mer, sade bolagets ekonomidirektör Micke Andersson till SVT vid tillfället.

Enligt Kraftringen rider man dock inte på någon framgångsvåg med anledning av höga elpriser.

– Det är snarare så att vi påverkas negativt av de höga elpriserna, sade Micke Andersson förra vintern.

Foto: Tomas Ärlemo Svenska Kraftnät

Text: Redaktionen


SVERIGE: Nu höjs pensionen – för hundratusentals svenskar

2023 12 06

Från och med 1 januari 2024 så kommer cirka 155 000 svenskar få en höjd pension.

Det meddelar försäkring- och pensionsbolaget Folksam.

Företaget har beslutat att inflationssäkra pensionen.  

Cirka 65 000 kunder hos företaget med förmånsbestämd tjänstepension inom ramen för KTP 2 kommer att få sin pension höjd med 6,48 procent.

Tjänstepensionen kommer även att höjas med motsvarande procentsats för cirka 90 000 kunder där pensionen inte betalats ut än.

Dessutom kan drygt 2 600 arbetsgivare räkna med premiereduceringar på 30 procent under 2024.

”Stor skillnad”

Folksam motiverar beslutet med att man vill säkerställa att pensionerna inte ”äts upp av inflationen”.

– I dessa tider när allt fler märker av den rådande ekonomiska oron och stigande priser kan höjningen av tjänstepensionen med över sex procent göra stor skillnad.

– Dessutom kommer uppräkningen av intjänad pension och reduceringen av premierna bidra till att hålla nere pensionskostnaderna för nästan 2 600 arbetsgivare.

Det säger Katrin Röcklinger, chef Affärsområde Liv på Folksam. 

Under mitten av januari 2024 skickas utbetalningsbesked ut till Folksams kunder. Där kommer det nya pensionsbeloppet att framgå.

Större procentuell höjning 2022

Förra året genomförde Folksam en procentuell större höjning av pensionerna.

Tjänstepensionerna höjdes med 10,84 procent och premiereduceringar med 60 procent.

– Folksam är finansiellt starkt och allt överskott ska gå tillbaka till våra kunder i form av exempelvis återbäring eller sänkta premier.  Vi kan se tillbaka på ett antal år med bra avkastning på våra förvaltade pensionspengar inom dessa avtalsområden och därför genomför vi nu kraftiga sänkningar av premierna för många företag, sa Katrin Röcklinger då.

Folksams förändringar av pensionen 2024

 1. Privatpersoner, drygt 155 000 personer: 
  - Pensionstillägg och fribrev inom ramen för KTP 2 höjs med 6,48 procent vilket motsvarar inflationen det senaste året 
  - Sjukpensionstilläggen höjs med 6,48 procent inom KTP2, motsvarande siffra för KTP1 är 9,14 procent 
 2. Arbetsgivare, knappt 2 600 stycken: 
  - Premiereducering för ålderspension och familjepension med 30 procent  
  - Premiereducering för sjukpension med 95 procent (KTP2) och 80 procent (KTP1) 
  - Premiereducering för premiebefrielseförsäkringen med 90 procent (KTP2) och 15 procent (KTP1) 

Källa: Folksam

Foto: F. Arw

Text: Redaktionen