Sjukhus nekar hjärttransplantation till 31-åring som vägrar vaccinera sig

2022 01 26

31-årige David Ferguson är i akut behov av ett nytt hjärta men sjukhuset har strukit honom från transplantationslistan – bland annat då han inte vill vaccinera sig.

Kampen mellan patienten och sjukvårdspersonalen utspelar sig på Brighamsjukhuset i Boston och får nu stor uppmärksamhet världen över.

Trebarnspappa

Den 31-årige mannen som har två barn och ska snart bli trebarnspappa genomgick en timslång operation på tisdagen vid Brigham and Women's Hospital i Boston och läkarteamet arbetar nu för att stabilisera hans hjärta. Samtidigt förklarar hans familj att patienten behöver ett nytt hjärta.

Behöver nytt hjärta

– Just nu behöver han ett nytt hjärta, säger hans mamma Tracey Ferguson till NBC News och förklarar att hennes son lider av oregelbunden hjärtrytm och att hans hälsa började försämras vid Thanksgivinghelgen. Sedan dess har han kämpat mot en livshotande blodpropp.

Vägrar vaccinera sig

Brighamsjukhuset säger dock nej till att ge patienten ett nytt hjärta och hänvisar bland annat till att han vägrar att vaccinera sig mot coronaviruset.

– Med anledning av organbristen gör vi allt vi kan för att försäkra att patienten som får organet har bästa möjliga chans att överleva, meddelar sjukhuset till BBC News.

Krav från sjukhuset

En talesperson vid Brighamsjukhuset klargör vad sjukhuset kräver av patienter som ska få ett nytt organ vid en transplantation.

– Covid-19-vaccin och en livsstil hos transplantationskandidaten som ger bästa möjliga chans för en lyckad operation och som som optimerar överlevnadschansen.

Är inte anti-vaxxare enligt mamman

Patientens familj är bestört.

– Brighamsjukhuset har sagt till oss att han behöver ta vaccinet för att få ett hjärta, säger mamman som betonar att hennes son inte är en anti-vaxxare, uppger NBC News.

Sjukhuset håller inte med

– Han är en man och han har tagit sitt beslut. Han har gjort sin läxa, säger mamman som menar att hennes son har ett hälsoläge som kan ge negativa reaktioner av vaccinet.

Men sjukhuset håller inte med och mamman förklarar att läkarteamet sagt åt familjen att det går bra att 31-åringen vaccineras.

Demonstranter utanför sjukhuset

Utanför sjukhuset har demonstranter samlats för att ge sitt stöd till den 31-årige patienten. Mamman uppger att familjen står bakom sin son och att man känner tröst tack vare stödet familjen har fått.

Tror inte på vaccinet

Hon förklarar att sonen försökt tala med läkarna.

– Han sa till doktorn, ”Ska ni verkligen låta mig då på grund av en vaccinspruta”? Alla mina barn har vaccinerats, men han har tagit sitt eget beslut. Han tror inte på vaccinet, säger hon till NBC News.

USA:s smittskyddsmyndighet uppmanar

USA:s Smittskyddsmyndighet CDC uppmanar transplantationspatienter och de som vistas i deras närhet att fullvaccinera sig och att även ta den tredje sprutan. 63 % av USA:s befolkning har tagit sin andra spruta och klassas som fullvaccinerade och 40 % har även tagit den tredje sprutan.

100 000 personer på väntelistan

Brighamsjukhuset betonar att man har 100 000 personer på väntelistan för att få ett nytt organ och att de allra flesta på listan inte kommer att få nytt organ inom fem år på grund av organbrist. De som får nytt organ ökar sina chanser om de vaccinerar sig, framhåller sjukhuset.

Arkivfoto: R. Catabay

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Här skjuts Donald Trump – varning för starka bilder

2024 07 14

En person avlossade ett skott mot Donald Trump på ett kampanjmöte i natt.

Det var strax efter midnatt svensk tid som rapporterna kom.

Skott avlossades under Donald Trumps kampanjmöte i Pennsylvania medan presidentkandidaten talade på scen.

Kulan snuddade Trumps ansikte som blodig fördes till sjukhus.

Minst två personer har dött i attacken.

Händelsen fångades på film. En länk till videon finns längst ned i artikeln.

Lämnat sjukhuset

Donald Trump eskorterades omedelbart till ett fordon som körde honom från platsen.

– Han mår bra och undersöks på en lokal vårdklinik just nu, framhåller Steven Cheung, talesperson för presidentkandidaten, i ett uttalande.

Tidigt på morgonen svensk tid bekräftar Trumps organisation att han lämnat sjukhuset. 

– Under Secret Service beskydd och med hjälp av Pennsylvanias polis har tidigare president Trump nu lämnat Butlerområdet, framhålls på X av delstatens guvernör Josh Shapiro.

Uppgifter: skytten registrerad republikan

Trump själv har gjort ett kort uttalande i skrift där han tackar polisen och Secret Service för att ha agerat blixtsnabbt.

– Jag kommer aldrig ge upp, uttrycker Trump enligt CNN.

Enligt Reuters är det en 20-årig man vid namn Thomas Matthew Crooks, hemmahörande i Pennsylvania, som skjutit mot Trump. FBI bekräftar att man identifierat den misstänkta gärningsmannen, som är en av personerna som dött i samband med nattens händelser.

Vittnen hävdar att han klättrade upp på ett tak.

Washington Post skriver att skytten var registrerad republikan.

Polisen utreder händelsen som ett mordförsök på Trump.

Biden fördömer

Attacken mot Trump har fördömts av både republikaner och demokrater.

Även nuvarande president Joe Biden har uttalat sig.

– Det här våldet är sjukt. Det är därför vi måste ena landet. Vi kan inte ha det så här. Alla måste fördöma det.

Se attacken genom att klicka här (länk till CNN). OBS! Varning för starka bilder.

Text: Redaktionen