Sju svenskar döda i bakterieutbrott – spåras till annat land

2024 01 22

Rökt och gravad lax från slakteriet Leröy Smögen Seafood i Kungshamn var källan till det stora listeria-utbrottet i Sverige mellan september 2022 och augusti 2023.

Nitton personer insjuknade efter att ha ätit lax från slakteriet, vilket Livsmedelsverket tidigare rapporterat.

Nu uppger Norges public service-kanal NRK att sju svenska medborgare dog, och att listeriabakterierna med stor sannolikhet kom från Lerøys Midts laxslakteri – företagets slakteri i Norge.

Samtliga avlidna svenskar ska ha haft andra underliggande sjukdomar.

– De var mellan 63 och 93 år och bodde i tio olika regioner, uppger Expressen.

Upprepade fall

Under tiden som listeria-utbrottet tog fart i Sverige genomförde Mattilsynet, Norges motsvarighet till Livsmedelsverket, en granskning av Lerøys Midts laxslakteri.

Myndigheten granskade slakteriet från augusti 2022 till november 2023.

Över 700 upptäckter av listeria gjordes i produktionsmiljö.

Det framgår av ett meddelande till slakteriet från Mattilsynet. 

– Det finns flera ställen i produktionen som har upprepade fall av listeria över tid, och i flera fall gjordes upptäckter på samma utrustning under flera dagar i följd, står det i meddelandet.

"Är mycket" 

Ivar Eiken är avdelningschef på Mattilsynet i Trondheim.

Han bekräftar uppgifterna för NRK.

– Vi anser att 700 upptäckter under en period på 15 månader är mycket. På generell basis ökar sannolikheten att fisken kan vara förorenad med antalet upptäckter.

Taran Skjerdal, forskare vid Veterinärmedicinska anstalten i Norge, anser även att siffran är hög.

– Och om det är fynd på utrustning där man normalt inte skulle förvänta sig att hitta listeria, så är det väldigt högt, säger hon till NRK.

Allvarlig sjukdom

Listeria är en bakterie som kan orsaka allvarlig sjukdom.

Personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida benämns som riskgrupper. 

– Personer med nedsatt immunförsvar och sköra äldre kan drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. För dessa personer är listerios en mycket allvarlig sjukdom med dödlighet mellan 20 och 30 procent. Det förekommer även klassiska mag- och tarmbesvär, som diarré och kräkningar, uppger Livsmedelsverket.

Gravida kan få influensaliknande symptom och infektionen kan spridas till fostret. I värsta fall kan det leda till missfall.

Så kan den spridas

Listeria-bakterien kan få fäste  i lokaler och på utrustning och på så sätt förorena de livsmedel som tillverkas där.

Mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta.

Listeria dör vid en hetta på minst 70 grader, enligt Livsmedelsverket.

 

 

 

Foto: O. Kononenko

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen