SJ vädjar inför sommaren: Flytta semestern

2022 06 13

På grund av personalbrist riskerar SJ att tvingas ställa in flera avgångar under sommaren.

Nu vädjar järnvägsbolaget till sin personal.

Lokförare och tågvärdar erbjuds extra ersättning om de flyttar sin semester till andra tider på året än sommarmånaderna, rapporterar SR Ekot.

Väntar på svar

Om personalen kommer att nappa på förslaget återstår att se.

– Just nu så kan vi inte säga i detalj hur det ser ut eftersom vi väntar på återkoppling från vår personal som vi erbjudit ersättning för att flytta sin semester eller enstaka dagar, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ, till SR.

Rekordsommar

SJ går mot en rekordsommar. Bokningstrycket inför årets varmaste månader är högre än sommaren 2019, och därmed högre än någonsin, uppger Aftonbladet.

– Det har vänt uppåt på ett fantastiskt sätt, utmaningen är att också kunna möta den efterfrågan, säger Martina Nord till tidningen.

Rekryterade inte under pandemin

SJ:s plötsliga personalbrist beror på att man inte rekryterade personal under pandemin. 

– Nu är det en eftersläpningseffekt efter pandemin, där vi pausade vår rekrytering. Och efter att restriktionerna släppte i februari har vi sett ett enormt stort intresse för att resa med tåg, säger Martina Nord till Aftonbladet.

Uppmanar resenärer

Hur många av SJ:s avgångar som kan påverkas vill inte Martina Nord svara på just nu.

På frågan hur man ska tänka som resenär svarar hon:

– Man kan ta höjd för att man kan behöva omboka. Det kan vara bra att ha med sig, när vi faktiskt inte vet i nuläget hur det kommer bli i sommar. Och se till att man lämnat sitt telefonnummer eller mejladress, så man får kontinuerliga uppdateringar om något händer.

Foto: SJ AB

Text: Redaktionen