Världens framgångsrikaste miljöpartist

2021 03 15

Tysklands gröna under ligger bra till för ännu en jätteseger.

Idag söndag är det delstatsval i Baden-Württemberg som är en av Tysklands tre folkrikaste delstater. I den 11 miljoner stora delstaten som stoltserar som en av landets största industriregioner ingår bland annat Stuttgart, Karlsruhe och Mannheim och delstaten leds av Miljöpartiet De Grönas 72-årige ikon Winfried Kretschmann.

Vid valet 2011 ökade De Gröna kraftigt i Baden-Württemberg och Winfried Kretschmann kunde bilda delstatsregering med S. I kraft av De Grönas storlek blev han ministerpresident, det vill säga regeringschef. Han blev omvald vid delstatsvalet 2016 men bildade då styrande koalition med konservativa CDU och på söndag är det val igen.

De Gröna ligger bra till i mätningarna och Kretschmann har goda chanser till omval för ännu en mandatperiod. De Grönas valresultat i Baden-Württemberg:

🟢 2001          8% 
🟢 2006       12%
🟢 2011       24%
🟢 2016       30%
🟢 2021       33% enligt mätningarna
 
ANALYS

Han är sannolikt världens mest framgångsrika miljöpartist och orsakade ett politiskt jordskalv då hans parti 2011 lyfte från 12 till 24% i delstatsvalet i Baden-Württemberg i efterdyningarna av kärnkraftsolyckan i Fukushima.

Kretschmanns framgångsrecept har varit att kombinera ett tydligt fokus på miljö- och klimatfrågor med ekonomisk tillväxt och företagande. Han har heller inte dragit sig för att driva frågor som skapar rubriker. Han betonade att burqor och niqabs inte hör hemma i ett fritt samhälle och delstaten införde ett förbud mot ansiktstäckande slöjor i skolan.

Det är även val i delstaten Rheinland-Pfalz idag. Där styr Socialdemokraterna SPD tillsammans med De Gröna och liberala mittenpartiet FDP. I mätningarna har SPD backat samtidigt som De Gröna har ökat och den styrande vänstermittenkoalitionen är knapp favorit.

[forminator_poll id="1352"]