Sex på Netflix gör succé i Indien

2021 03 15

Netflix och konkurrenten Prime Video gör succé i Indien men de heta nakenscenerna i TV-rutan skapar stort rabalder.

Partikamrater till premiärminister Modis konservativa hindunationalistiska parti BJP uppskattar inte att streamingtjänsterna bjuder på svallande sexscener mellan lakanen och nu granskar Högsta Domstolen i Indien ärendet rapporterar Al Jazeera.

Filmbranschen i Indien har förändrats då allt färre går på bio och allt fler väljer Netflix och Amazons konkurrent Prime Video. En av de populäraste TV-serierna är dramat Tandav som är Indiens motsvarighet till amerikanska TV-serien House of Cards. Tandavs skådespelare har dock drabbats av trakasserier och anklagelser kring att serien hånar hinduismen och bjuder på olämpliga scener.

– Vi anser att det behövs någon typ av granskning av innehållet. Vad de visar? De visar pornografi, säger Ashok Bhushan, domare i Högsta Domstolen, enligt Al Jazeera.

Indisk lag kräver i nuläget inte granskning av filminnehållet men regeringen har efterfrågat att Netflix och Prime Video delar in innehållet i en femgradig skala baserat på vilken ålderskategori som det riktar sig till.

I fjol betonade Amazons grundare Jeff Bezos att Prime Video gick starkt globalt.

– Men ingenstans går det bättre än i Indien, sa han enligt Al Jazeera.

ANALYS

Fenomenet att med religiösa argument påverka politiken tar sig uttryck inom flera religioner runt om i världen. På ena sidan om debatten finns intolerans och viljan att tvinga andra att tycka likadant som du själv. På andra sidan står valfrihet, tolerans och öppenhet.

Att till exempel visa heta nakenscener på TV skapade stort rabalder i Sverige förr i tiden men är i dag vardagsmat och var och en får själv välja om man vill byta kanal eller inte. I en del andra länder är det helt otänkbart och i Indien - som finns någonstans mittemellan - pågår nu en stor debatt.

Den yngre och mer sekulära delen av befolkningen har en modernare inställning och den pågående debatten reflekterar hur världens folkrikaste demokrati befinner sig i en snabb utveckling kulturellt och värderingsmässigt.

[forminator_poll id="1333"]