En rad nya S-förslag för fler utvisningar – Två partier vill skärpa ännu mer

2022 02 11

– Fler brottslingar ska kunna utvisas, anser migrationsminister Anders Ygeman (S).

För att målsättningen ska bli verklighet presenterar han och S-regeringen i dag sex nya förslag.

Fler brott ska ge utvisning

– Har du kommit till Sverige och begår allvarliga brott ska du i regel utvisas, betonar Anders Ygeman.

Regeringen Anderssons (S) nya förslag innebär bland annat att utländska medborgare ska kunna utvisas för fler brott än idag.

Sex S-förslag

Här är Socialdemokraternas sex förslag:

◾Halverad straffvärdesgräns – från 12 till 6 månader.

◾Högre krav på etablering i det svenska samhället för att undgå utvisning.

◾Kravet på synnerliga skäl för utvisning när en utlänning vistats länge i Sverige tas bort.

◾Det absoluta förbudet mot utvisning av den som kommit hit som ung och har vistats här viss tid tas bort.

◾Återreseförbuden blir längre och börjar löpa vid dagen för utresa.

◾En ansökan om uppehållstillstånd ska kunna avslås i fler fall än i dag.

Måste följa lagen

– Förtroendet för rättsstaten och migrationspolitiken är beroende av att individer som kommer till landet följer våra lagar. När en utlänning gör sig skyldig till allvarlig eller upprepad brottslighet i Sverige ska den personen utvisas, poängterar Anders Ygeman (S).

Alldeles för milda

Moderaterna ställer sig positiva till S-regeringens förslag som sådana men anser samtidigt att de är alldeles för milda. Ulf Kristerssons (M) parti vill se ännu stramare regler.

– I dag är det bara 1 av 5 som döms för våldtäkt och endast 2 procent som döms för rån som utvisas. Regeringen föreslår nu att fler ska kunna utvisas på grund av brott. Det är bra att ribban för utvisning sänks, men förslagen är långt ifrån tillräckliga, framför Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Utvisa även om återfallsrisk saknas

Moderaterna vill se följande tre förslag.

◾Den som begår ett brott med straffvärde motsvarande fängelsenivå ska utvisas, även om det inte föreligger återfallsrisk. I regeringens förslag krävs sex månaders straffvärde och återfallsrisk.

◾Anknytning ska beaktas endast i de fall en utvisning skulle strida mot ett svenskt konventionsåtagande. Enligt regeringen ska språkkunskaper eller anställning kunna hindra utvisning.

Även om brott ej begåtts

Moderaterna öppnar även för att utvisning ska kunna ske i en del fall där utlänningar inte dömts för brott.

◾Utländska medborgare som befinner sig i Sverige och är aktiva i kriminella gäng utgör ett kvalificerat säkerhetshot. Det bör därför övervägas att införa en möjlighet att utvisa utländska medborgare som kan befaras begå eller medverka till brott inom ramen för organiserad brottslighet – oavsett om de dömts för brott eller inte. Lagen om särskild utlänningskontroll bör tjäna som förebild.

SD stödjer Moderaterna

Sverigedemokraterna ger stöd åt Moderaternas stramare linje.

– Den som inte har ett medborgarskap, som bor här med ett uppehållstillstånd, om den begår brottslighet så ska den utvisas. Även om brottsligheten inte är särskilt allvarlig,  även om de faktiskt har bott här ett par år innan brottet begicks, säger SD:s migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling till SR.

Foto: L. Villasmil

Text: Redaktionen


Klart besked till alla som kör bensin- och dieselbil

2024 12 20

Sverige riskerar att missa EU:s klimatmål till 2030.

Detta trots att regeringen tidigare i år meddelade en uppmärksammad höjning av reduktionsplikten.

– Regeringen kommer att gå fram med en ny reduktionsplikt som innebär att Sverige väntas kunna nå ESR-åtagandet, den del av EU:s klimatmål som bland annat reglerar utsläppen från vägtransporter, arbetsmaskiner och jordbruk, framhöll Finansdepartement och Klimat- och näringslivsdepartementet i augusti.

Kalkylen kan spricka

Enligt Statistiska centralbyrån har dock utsläppen från fossila drivmedel ökat med 23 procent hittills i år.

Det innebär ett högre trafikutsläpp än regeringen räknade med – och den beräkning som regering gick fram med är därmed på väg att spricka, uppger SVT Nyheter.

– Det är såklart inget som är bra, men alla gör ju prognoser utifrån sin bästa förmåga, ingen har en spåkula, inte regeringen, inte myndigheterna. Och märker vi att det inte stämmer överens med verkligheten får vi anpassa vårt arbete efter det, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L) i en kommentar till kanalen.

Tydligt besked

Missar Sverige ESR-målet kan det resultera i böter på miljardbelopp till EU. 

Beskedet till folk som kör bensin- och dieselbil är dock mycket tydligt: att höja inblandningen är överhuvudtaget inte aktuellt som en anpassning.

– Nej, jag menar att ytterligare vrida reduktionsplikten inte är att lösa problemet, den riktiga lösningen är mycket mer komplex, säger Romina Pourmokhtari.

Sänkte skatten

I samma veva som regeringen i augusti meddelade att reduktionsplikten höjs från sex till tio procent aviserades också ett förslag om sänkt skatt på drivmedel.

– Den sänkta skatten beräknas totalt mer än kompensera för det prispåslag som reduktionsplikten kan leda till, framhöll regeringen.

– Staten står för hela kostnaden. De som oroas av detta kan sova lugnt, vi kompenserar genom skattesänkningar på drivmedel, tillade Sverigedemokraterna i en kommentar till Aftonbladet vid tillfället.

Foto: Circle K resp Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Lågprisbutiker stoppas i Sverige

2024 12 20

Bland Sveriges 290 kommuner saknar mer än var tredje en lågprisbutik.

Totalt saknar 102 kommuner ett lågprisalternativ till de etablerade matbutikerna.

Det fastslår Konkurrensverket i en rapport.

– Det innebär att cirka en miljon invånare inte har tillgång till en lågprisbutik i sin kommun, framhåller myndigheten.

I rapporten redovisas även en kartläggning av hur matbutikerna är lokaliserade i Sverige. För många konsumenter är valfriheten begränsad, eftersom den näst närmaste butiken tillhör samma koncern som den närmaste.

– Det innebär att utbudet av varor och de priser som erbjuds kan vara i stort sett identiska då vissa dagligvaruaktörer har central prissättning, fastslår Konkurrensverket.

Vidare skriver myndigheten att frånvaron av olika dagligvaruaktörer och av lågpriskoncept kan begränsa konkurrensen samt på sikt även konsumenternas valmöjligheter.

Lågprisbutiker stoppas

Trots att en miljon invånare saknar ett lågprisalternativ stoppas många lågprisbutiker från att etablera sig i svenska kommuner.

Det rapporterar DN med hänvisning till en rapport från regeringens industrisamordnare Kristina Alvendal.

–  En del kommuner säger rent ut att ”vi behöver inget lågpris” och en del säger ”här ska vi inte ha livsmedel, det är fel placering”, säger Alvendal till DN.

– En tredje aspekt är att när kommuner i dag planerar för en ny stadsdel eller nya kvarter så planerar de inte in tillräckligt stora lokaler i bottenvåningen, så det finns helt enkelt inte plats.

”Väldigt frustrerande”

Lågpriskedjan Willys är en av flera aktörer som hindras av kommunerna.

– Det är väldigt frustrerande eftersom vi dagligen får samtal från kunder som vädjar om att vi ska etablera oss, där vi kan göra skillnad för deras vardag och ekonomi, säger Willys etableringschef Heinz Möller till tidningen.

– Det finns platser där vi försökt etablera oss i 5–10 år, vi har kämpat och kämpat för att få komma dit, men man kommer hela tiden med nya hinder.

Foto: D. Kydd

Text: Redaktionen