Sergej Lavrovs bisarra kärleksförklaring

2023 10 19

Det är inte alltför längesedan Ryssland stöttade FN-initierade sanktioner mot Nordkorea.

Sådana sanktioner infördes 2005 mot dåvarande diktatorn Kim Jong-Il på grund av landets fientliga ambitioner i utvecklandet av kärnvapen.

Men förra året stoppade Ryssland, tillsammans med Kina, nya förslag om sanktioner mot Nordkorea efter att landet genomfört sin sjuttonde provokativa raketuppskjutning för året redan i maj 2022.

Nu är Ryssland och Nordkorea mer eller mindre bästa kompisar.

Tusentals containrar

Alldeles nyligen var den nordkoreanska envåldshärskaren Kom Jong-Un på besök hos Vladimir Putin i Ryssland.

De två diktatorerna har sedan dess fortsatt att brevväxla med många varma ord om fördjupat samarbete, och i veckan har satellitbilder kunnat avslöja hur Nordkorea levererat tusentals containrar med vapen till Ryssland att använda mot Ukraina.

En kärleksförklaring

Nu har Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov bidragit till att fördjupa relationen med Nordkorea ännu mer.

I ett långt tal i samband med ett besök i landet under onsdagen gav den ryska ministern mer eller mindre en kärleksförklaring till den nordkoreanska regeringen.

– Vi värdesätter djupt ert orubbliga och principiella stöd för Rysslands agerande i samband med den särskilda militära operationen i Ukraina, säger Lavrov enligt talet som publicerats på ryska utrikesdepartementets hemsida.

Bisarrt erkännande

Talet tog sedan en fullständigt bisarr riktning när Lavrov hyllade det nordkoreanska beslutet att erkänna de ryskockuperade regionerna Donetsk och Luhansk som självständiga “folkrepubliker”.

– Vi är fullt medvetna om att många länder över hela världen delar liknande synpunkter och bedömningar, men endast ett fåtal utvalda, såsom Nordkorea, förklarar uttryckligen sin solidaritet med Ryssland och kan uttrycka det öppet. 

I verkligheten är det enbart Syrien, förutom Ryssland och Nordkorea, som fullt ut erkänt de ukrainska regionernas självständighet.

"Föreslår en skål!"

Lavrovs fortsatte att tala om hur de två nationerna kan ser fram emot en lång vänskap och ett “ökat gemensamt engagemang” för att främja “omfattande strategiska partnerskap”.

Han framhöll att fler överenskommelser mellan länderna är att vänta i framtiden.

– Jag föreslår en skål för ordföranden i utrikesfrågor Kim Jong-Un och Rysslands president Vladimir Putin och till alla våra nordkoreanska vänner, avslutade den ryska utrikesministern.

Foto: President of Russia Office resp Zan

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen