SENASTE SIFFRORNA: Stora förändringar för flera partier

2022 08 27

Sverigedemokraterna är på frammarsch i flera mätningar och framgången bidrar nu till att högersidan har kommit i kapp och gått förbi de rödgröna.

Partiledare Jimmie Åkesson har just nu medvind i opinionen.

SD går som en raket

Sverigedemokraterna ökar med hela 3,0 procentenheter sett till genomsnittet av de tre senaste mätningarna hos de stora mätbolag som presenterat nya mätningar genomförda denna veckan.

Genomsnittet är uträknat i dag lördag och jämförs med genomsnittet förra lördagen.

Samtidigt faller Moderaterna med 2,0 procentenheter.

Det är betydande förändringar för de båda ledande partierna på högersidan på bara en veckas tid.

De Gröna ökar

Liberalerna och Kristdemokraterna ligger ganska stilla i opinionen den senaste veckan.

På den rödgröna sidan går Miljöpartiet fortsatt starkt i mätningarna. Partiet står för en raketökning jämfört med i våras då De Gröna låg på katastrofala nivåer en bra bit under 4-procentspärren.

Nu kliver Miljöpartiet upp med ytterligare 0,7 procentenheter jämfört med förra lördagen och landar på 5,2.

Det är till och med mer än valresultatet 2018.

V faller tillbaka

Samtidigt backar Socialdemokraterna med lika mycket vilket gör att effekten blir neutral för den rödgröna sidan sett till MP och S.

Vänsterpartiet backar en aning samtidigt som Centern står nästan helt still i opinionen sett till genomsnittet av de tre senaste stora mätningarna.

En valrysare

Sammantaget är valet nu en riktig rysare med bara 0,1 procentenheters skillnad mellan högersidan och vänstersidan.

Här är genomsnittet för de tre senaste mätningarna hos Sifo, Novus och Ipsos i dag lördag 27 augusti jämfört med förra lördagen den 20 augusti:

🔴Vänsterpartiet                    8,1         -0,4
🔴Socialdemokraterna     29,8         -0,7
🟢Miljöpartiet                          5,2         +0,7
🟢Centern                                  6,1         -0,1
🔵Liberalerna                           5,1          -0,2
🔵Moderaterna                     17,3         -2,0
🔵Kristdemokraterna           5,8         -0,1
🔵Sverigedemokraterna   21,1       +3,0
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  49,2         -0,4 
🔵🔵 M+KD+SD+L              49,3         +0,7 
 
Skiljer bara ett mandat
Mandatfördelningen beräknat på respektive partis genomsnittliga procentresultat  i relation till den totala andelen röster på alla partier som klarar 4-procentstpärren blir följande:
 
🔴🟢 S+V+MP+C = 106 + 29 + 18 + 22 =174
🔴🟢 S+V+MP  = 106 + 29 + 18 = 153
🔵🔵 M+KD+SD+L  = 61 + 21 + 75 + 18 = 175
 
◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår även partier som eventuellt får under 4 procent i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.
 
Foto: Moderaterna, Sverigedemokraterna, Annie Lööf FB resp. Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen