Febril aktivitet inom C

2021 06 25

– Hela riksdagsgruppen och partistyrelsen är inblandad.

Det säger Kalmarcenterns riksdagsledamot Anders Åkesson till DN. Partiledare Annie Lööf genomför just nu ett omfattande förankringsarbete i hela Centerpartiet för att säkerställa och lyssna in när det gäller Centerns beslut och position i den heta regeringsfrågan.

– Det arbetas flitigt med regeringsfrågan, säger Anders Åkesson (C) till DN i samband med att den sista voteringen före sommarsemestern ägde rum i riksdagen idag.

ANALYS

Mycket tyder på att Centern kommer att säga nej till någon som helst samverkan både Vänsterpartiet och SD vilket sannolikt pekar på extraval. Frågan är om mästerförhandlaren Stefan Löfven som brukar klura sig ut ur alla trassliga situationer denna gång är på väg att gå på pumpen.

Sannolikheten för att Centern skulle säga ja till en moderatledd regering bedömer jag i nuläget som nära noll – så länge SD inkluderas i den ekvationen. Och att M skulle överge SD-KD-stödet är inte troligt. Samtidigt hoppas S-V-MP på att kunna sy ihop ett styre utan att tvingas gå till extraval.

INFO: Gå på pumpen är ett gammaldags svenskt uttryck med innebörden att misslyckas.

Foto: Riksdagen resp. Centern