SEGERSKÅL: Sverigedemokraterna firar M-KD-SD-budgeten

2021 11 24

Sverigedemokraternas största seger sedan bildandet är ett faktum.

Det framhåller Sverigedemokraternas Mattias Karlsson som deltar i partiets stora firande nu i kväll med anledning av att partiet för första gången fått reellt inflytande på Sveriges budget med skarpa förslag rakt in i den budget som röstats igenom.

Historisk dag för SD

– En historisk dag. Sverigedemokraternas budget förhandlad med övriga partier i konservativa blocket vann precis i riksdagen. Nu gör vi skillnad på riktigt, framför Sverigedemokraterna på sina sociala mediekonton.

Budgetomröstningen

Bakgrunden är att Centern valde att indirekt säga nej till S-MP-budgeten genom att avstå att rösta på den i slutomgången i budgetomröstningen när S-MP-budgeten, som även fick stöd av Vänsterpartiet, ställdes mot M-KD-SD-budgeten.

Kämpigt för Andersson (S)

Effekten blir att M-KD-SD-budgeten gick segrande ur budgetfajten vilket leder till att Sveriges nyvalda statminister Magdalena Andersson (S) nu får regera på högerbudgeten fram till valet – men först måste hon bli vald till statsminister igen eftersom hon avgick tidigare i kväll.

Tre SD-reformer

Sverigedemokraterna framhåller särskilt följande tre reformer i budgeten ikväll.

▪Storsatsning på rättsväsendet

▪Mer pengar till gränskontroller

▪Sänkt skatt på drivmedel

Jimmie Åkesson ser mycket negativt på att Magdalena Andersson (S) troligen kan komma att styra Sverige fram till valet.

Ska minimera rödgrönas inverkan

Det sista Sverige behöver just nu är en statsminister som fortsätter att köra landet i botten. Vi som nation behöver få andrum. Sverige behöver läka. Sverige behöver ett styre som förstår vilka problemen är, varför dessa problem finns och vilka lösningar som krävs för att lösa dem. Inget av detta har varken Magdalena Andersson eller hennes parti kunnat visa prov på under de sju år som de suttit vid makten. Trots att de har fått chans efter chans, så har utfallet blivit misslyckande efter misslyckande. Fram till valet 2022 ska jag och Sverigedemokraterna göra vad vi kan för att minimera de rödgrönas skadliga inverkan på vårt land och målmedvetet arbeta för att den nya socialdemokratiska statsministern blir en kortvarig sådan. I valet 2022 ser vi till att Sverige får ett nytt och ansvarsfullt styre, framför Jimmie (SD).

ANALYS

För Sverigedemokraterna innebär dagens besked om att M-KD-SD-budgeten röstats igenom en enormt stor framgång. Partiet är därmed på riktigt inkluderat i Moderaternas och Kristdemokraternas regeringsunderlag och kommer få stor påverkan och inflytande på regeringens politik efter valet – om det blir en M-KD-SD-seger på valkvällen.

Ännu större inflytande skulle Sverigedemokraterna få om Liberalerna inte kommer in i riksdagen samtidigt som M-KD-SD ensamma får egen majoritet.

Foto: Mattias Karlsson Instagram


Bekräftad smäll efter nyår

2023 12 07

Mängder med elkonsumenter står inför ännu en höjd avgift efter årsskiftet.

Hushållen i södra Sverige har inte haft det lätt den senaste veckan.

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 stoppades i onsdags – och återstarten har skjutits fram flera gånger.

Senast ikväll kom beskedet att reaktorn kommer att gå på halvfart fram till och med fredag, vilket förstås fortsätter påverka elpriserna som sköt i höjden efter förra veckans avbrott.

Höjer elnätsavgiften

Nu måste elkonsumenter i de sydligare delarna av landet förhålla sig till fler dåliga nyheter.

Den 1 januari 2024 höjs elnätsavgiften för samtliga 280 000 kunder till energijätten Kraftringen, vilket bolaget bekräftar i ett internt mejlutskick på onsdagen.

– På grund av de stora investeringarna som har gjorts och kommer att göras, kostnadsutvecklingen av material och tjänster samt ökade abonnemangsavgifter från överliggande nätägare (E.ON), förklarar Kraftringen i mejlet.

Byter modeller

Enligt eljätten handlar det om en investering värd 1,9 miljarder kronor som ska stabilisera elleveranser de kommande fem åren.

Kraftringen kommer också att byta beräkningsmodell för överföringsavgiften – från den som låg på fast pris per kilowattimme till en avgift som är baserad på timpris.

Även beräkningsmodellen för nätersättningen ändras till den rörliga varianten.

Elproducenter som matar in el i lokalnätet gör att vi som lokalnätägare får mindre elnätsförluster och därför också lägre elnätsförlustkostnader, framhåller Kraftringen.

Högsta priserna i Sverige

Kraftringen underhåller elnätet i både delar av Skåne och Småland.

Enligt Nils Holgersson-rapporten, som kartlagt avgifterna i alla Sveriges kommuner, hade elbolaget den dyraste elnätsavgiften i hela Sverige för ett år sedan.

Redan då försvarades det höga priset med investeringar.

– Generellt har vi en stabil och långsiktig prissättning. Under de senaste åren har vi ökat vår investeringstakt och framöver kommer vi att öka den ännu mer, sade bolagets ekonomidirektör Micke Andersson till SVT vid tillfället.

Enligt Kraftringen rider man dock inte på någon framgångsvåg med anledning av höga elpriser.

– Det är snarare så att vi påverkas negativt av de höga elpriserna, sade Micke Andersson förra vintern.

Foto: Tomas Ärlemo Svenska Kraftnät

Text: Redaktionen


SVERIGE: Nu höjs pensionen – för hundratusentals svenskar

2023 12 06

Från och med 1 januari 2024 så kommer cirka 155 000 svenskar få en höjd pension.

Det meddelar försäkring- och pensionsbolaget Folksam.

Företaget har beslutat att inflationssäkra pensionen.  

Cirka 65 000 kunder hos företaget med förmånsbestämd tjänstepension inom ramen för KTP 2 kommer att få sin pension höjd med 6,48 procent.

Tjänstepensionen kommer även att höjas med motsvarande procentsats för cirka 90 000 kunder där pensionen inte betalats ut än.

Dessutom kan drygt 2 600 arbetsgivare räkna med premiereduceringar på 30 procent under 2024.

”Stor skillnad”

Folksam motiverar beslutet med att man vill säkerställa att pensionerna inte ”äts upp av inflationen”.

– I dessa tider när allt fler märker av den rådande ekonomiska oron och stigande priser kan höjningen av tjänstepensionen med över sex procent göra stor skillnad.

– Dessutom kommer uppräkningen av intjänad pension och reduceringen av premierna bidra till att hålla nere pensionskostnaderna för nästan 2 600 arbetsgivare.

Det säger Katrin Röcklinger, chef Affärsområde Liv på Folksam. 

Under mitten av januari 2024 skickas utbetalningsbesked ut till Folksams kunder. Där kommer det nya pensionsbeloppet att framgå.

Större procentuell höjning 2022

Förra året genomförde Folksam en procentuell större höjning av pensionerna.

Tjänstepensionerna höjdes med 10,84 procent och premiereduceringar med 60 procent.

– Folksam är finansiellt starkt och allt överskott ska gå tillbaka till våra kunder i form av exempelvis återbäring eller sänkta premier.  Vi kan se tillbaka på ett antal år med bra avkastning på våra förvaltade pensionspengar inom dessa avtalsområden och därför genomför vi nu kraftiga sänkningar av premierna för många företag, sa Katrin Röcklinger då.

Folksams förändringar av pensionen 2024

 1. Privatpersoner, drygt 155 000 personer: 
  - Pensionstillägg och fribrev inom ramen för KTP 2 höjs med 6,48 procent vilket motsvarar inflationen det senaste året 
  - Sjukpensionstilläggen höjs med 6,48 procent inom KTP2, motsvarande siffra för KTP1 är 9,14 procent 
 2. Arbetsgivare, knappt 2 600 stycken: 
  - Premiereducering för ålderspension och familjepension med 30 procent  
  - Premiereducering för sjukpension med 95 procent (KTP2) och 80 procent (KTP1) 
  - Premiereducering för premiebefrielseförsäkringen med 90 procent (KTP2) och 15 procent (KTP1) 

Källa: Folksam

Foto: F. Arw

Text: Redaktionen