Seger för Demokraterna i natt

2021 05 20

Så många som 35 republikaner röstade med Demokraterna när USA:s kongress i natt beslutade att inleda en oberoende utredning av den våldsamma stormningen av USA:s kongress.

Med röstsiffrorna 252-175 var det tydligt att Republikanska partiet är splittrat i frågan och många republikaner nonchalerade Donald Trumps vädjan att rösta nej. Nu går förslaget vidare till senaten där det är osäkert hur det kommer att gå.

ANALYS

Det krävs minst 10 republikaner i senaten för att tillsammans med de 50 demokraterna nå upp till de 60 röster som krävs för att få igenom beslutet. Republikanernas minoritetsledare i senaten Mitch McConnell är emot förslaget men det är oklart om han även kommer att pressa sina partikamrater att rösta nej.

Att mittenrepublikanen Susan Collins från Maine igår onsdag uppgav att förslaget behöver modifieras för att hon ska stödja det indikerar tydligt att Demokraterna får svårt att uppnå 60 röster i nuläget.

Om förslaget inte går igenom väntas Demokraterna i stället eftersträva en specialkommitté för att utreda stormningen av kongressen.

[yop_poll id="61"]