Sverigedemokraternas besked till svenska folket

2022 10 14

Tidigt under fredagen stod det klart att högern bildar trepartiregering med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som regeringspartier, samtidigt som SD får stort inflytande.

De fyra högerpartierna har kommit överens i form av Tidöavtalet som består av deras uppgörelse om ämnen som ekonomin, migrationen och vården. 

SD:s gruppledare Henrik Vinge är övertygad om att partiets inflytande kommer få genomslag och lämnar ett besked till de svenska väljarna.

– Det här är ett paradigmskifte och vi kommer att få en helt annan asylinvandring än vi haft tidigare. Det blir en stor förändring, säger han enligt Aftonbladet.

Åkesson optimistisk

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tillstår att han beklagar att SD inte fick plats i regeringen, men fasthåller vikten av förändring.

– Den röst man lagt på mitt parti kommer att göra skillnad. Läser man hela dokumentet från första till sista sidan ser man att vi har gjort avtryck, säger Jimmie Åkesson, enligt SVT. 

Kritik från liberalt håll

Trots att Liberalerna tagit plats i regeringen har kritik kommit internt från olika håll. Det liberala socialborgarrådet i Stockholm, Jan Jönsson, är en av flera liberaler som varit besvikna över valresultatet.

Samtidigt som Sverigedemokraterna hävdar att man fått igenom hela sin migrationspolitik finns diskussioner hos Liberalerna angående att partiet har fått för lite att säga till om. 

– Den är helt felaktig, de har fått mycket. Vi genomför den politik som alla fyra partier har gått till val på, säger Ulf Kristersson enligt Aftonbladet.

Mindre kvotflyktingar

Ett av kraven som Sverigedemokraterna fått igenom i Tidöavtalet handlar om att drastiskt minska antalet kvotflyktingar som kommer till Sverige. 

Regeringen kommer även med stöd av SD utreda saker som hur transitzoner införts i andra länder inom EU och hur transitcenter förhåller sig till grundlagen. 

Kan presenteras snart

Ulf Kristersson kan presenteras som statsminister på måndag, och hyllar Sverigedemokraternas förslag.

Det är ingen tvekan om att vi nu lever upp till det gemensamma löftet om en mycket stramare migrationspolitik, och det finns nog inte någon som haft så många förslag på det området som SD, säger Ulf Kristersson (M) enligt Aftonbladet.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen