SD-toppens attack mot Ygeman: ”Han ska fan veta hut”

2022 03 15

– Det är en ren jävla lögn. Han ska fan veta hut.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt rasar mot  migrationsminister Anders Ygeman (S).

Konflikten har sitt ursprung i en kommentar från Ygeman under ett möte med riksdagsjournalisterna på tisdagen. Han anklagade SD för att ägna sig åt ”historierevisionism av astronomiska mått”.

Annan sorteringsmekanism

– Det är en historierevisionism av astronomiska mått när han hävdar att kriget i Syrien inte var nåt riktigt krig, eller att kriget i Jugoslavien inte var ett riktigt krig. Man misstänker att det är en annan sorteringsmekanism Sverigedemokraterna ägnar sig åt, säger migrationsministern, enligt SvD.

Hudfärg och religion

När Ygeman ombads utveckla vad han menade med sorteringsmekanism svarade han:

– Hudfärg, religion, sådana saker som upptagit Sverigedemokraternas intresse under ganska lång tid.

Kritiserar tidigare asylinvandring

Migrationsministerns kommentar syftar till ett uttalande från Oscar Sjöstedt i SVT:s Rapport i lördags. Sjöstedt hävdade att Sveriges tidigare asylinvandring till största del bestått av ekonomiska migranter  och inte ”riktiga flyktingar”.

– Den asylinvandring vi haft tidigare har huvudsakligen bestått av ekonomiska migranter, man har tagit sig från ett säkert land, till nästa, till nästa, sade han då.

Går i taket

När Oscar Sjöstedt får höra om Ygemans uttalande lyckas han inte dölja sin upprördhet.

– Det där är ren jävla lögn. Han ska fan veta hut. Jag blir rätt jävla irriterad faktiskt. Han ska veta hut, säger Oscar Sjöstedt till SvD efter en pressträff i riksdagen.

Foto: Ninni Andersson, Regeringen resp Riksdagen

Text: Redaktionen