SD-profil åtalas för IQ-jämförelse

2021 06 01

SD-profilen och föreläsaren Bertil Malmberg åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha hävdat att personer från Sydsudan har lägre IQ än andra folkgrupper.

En stämningsansökan har inkommit till till Nyköpings tingsrätt avseende Malmberg som är SD:s gruppledare i Trosa och även sitter i Region Södermanlands regionfullmäktige. Bakgrunden är ett regionfullmäktigemöte i april där SD-profilen hävdade att sydsudaneser har lägre intelligensnivå än andra.

– Att jämföra olika grupper av människor och vem som har högre IQ och vem som har lägre IQ då är vi snart tillbaka på skallmätningar och sånt och det tänker jag inte bidra till, sa mötesordförande Tomas Borin, partiet Vård för pengarna, till SR. Många mötesdeltagare blev arga och upprivna över uttalandet.

–Det kom väldigt upprörda stämningsyttringar när han började komma in på det här, sa Borin.

Malmberg själv har stått fast vid sina uttalanden men SD centralt har reagerat.

– Det här är ingenting som vi som parti står bakom, utan ett uttalande som vi inte anser är rätt och riktigt, har SD:s gruppledare i Region Södermanland, Anton Berglund, sagt till SVT.

Malmberg har informerat DN om att SD inlett ett uteslutningsärende mot honom och att han internt uppmanats att lämna sina platser i  kommunfullmäktige och regionfullmäktige. Men Malmberg tänker inte vika ner sig.

ANALYS

Sannolikheten för att SD-profilen får stanna kvar i partiet är närmast lika med noll. Dessutom blir det extra viktigt för SD att vara tydlig mot utttalanden som dessa när man nu formerar regeringsunderlag med M, KD och L inför valet 2022.

[yop_poll id="139"]