SD-POLITIKER: Till angrepp mot Ukrainas president – spred rysspropaganda

2022 05 21

Det bör införas sanktioner mot Ukrainas president Zelensky. 

Det framförde SD-politikern tillika ledamoten i kommunfullmäktige i Olofström Willy Salomonsson i sociala medier.

Angriper Ukraina, USA och Nato

SD-politikern har gått till attack mot Ukrainas president och spridit ryskvänlig propaganda samt angripit USA och Nato för kriget i Ukraina, rapporterar Expo och Blekinge Läns Tidning.

Expo har avslöjat att SD-politikern framfört och delat en rad åsikter som nu skapar stor uppståndelse.

Hårda ord mot Zelensky

Ukrainas president Volodymyr Zelensky, som leder sitt land i försöken att stå emot den ryska arméns brutala anfallskrig, får hård kritik av SD-politikern.

Samma dag som Zelensky talade inför Sveriges riksdag i mars och varnade för det ryska hotet mot Gotland så gick SD-politikern ut med följande kommentar avslöjar Expo.

– Vilken j-a bullshit. Han har genom sitt spel under täcket med Biden/CIA/Nato dragit in sitt folk i ett krig. Hänsynslöst offrar han sitt eget folk nu. Inför sanktioner mot honom och hans närmsta krets.

”Nail him Putin”

SD-politikern har även delat rysspropaganda som går ut på att Rysslands diktator ska ”nail Zelensky” och att Zelensky är ”ditsatt” av World Economic Forum, WEF.

– En skådespelare ditsatt av WEF, lyder en del av texten.

– Nail him Putin, lyder en annan del av texten som även inkluderar en piltavla-emoji och en bild på Zelensky.

Vaccinet och pandemin

SD-politikern har också gått ut med att folk sväljer anti-rysk propaganda och kopplar det hela till coronapandemin och vaccinet.

– Samma människor som köpte allt båg om corona och vaccin sväljer även all anti-rysk propaganda med hull och hår, lyder ett av SD-politikerns texter i sociala medier.

Lovar att vara försiktigare

SD-politikern uppger nu att han ska ändra sitt agerande på sociala medier.

– Jag kommer framgent vara försiktigare med mitt twittrande så att det inte ska kunna tolkas att jag har någon annan uppfattning än den jag har, framhåller han till Expo.

– Dessutom kommer jag inte dela twittermeddelanden där jag bara vill sprida en liten del av budskapen så att det inte kommer att kunna misstolkas. Vidare kommer jag vara mer försiktig med vilka källor som jag får informationen från, så det är så säkra källor som möjligt och inte någon propaganda för det ena eller andra, betonar Willy Salomonsson (SD).

SD i Blekinge inte glada

Blekinge Läns Tidning avslöjar nu att SD-politikern lämnar sin plats i Olofström kommunfullmäktige samt alla andra politiska uppdrag.

Sverigedemokraterna i Blekinge är inte glada över Salomonssons utspel i sociala medier. SD:s gruppledare i Olofström, Max Nielsen, har framfört kritik till sin partikollega.

Haft allvarligt samtal

– Jag har haft ett allvarligt samtal med Willy och han förstår att detta är ohållbart, framhäver Nielsen (SD) till SVT Blekinge.

– Han har tänkt igenom situationen och förstår hur illa detta kan tolkas och meddelade därav att han kommer avsäga sig samtliga uppdrag för SD, betonar Nielsen.

Står 100 % bakom Ukraina

Han poängterar även för TV-kanalen att SD i Olofström står på Ukrainas sida i kriget mot Ryssland.

– Vill understryka i det starkaste att jag och SD-Olofström står 100% bakom Ukraina i deras kamp för sitt land mot Ryssland, framhåller SD-gruppledaren som tar starkt avstånd från sin partikollegas åsikter i sociala medier.

Foto: President of Russia Office Ukraine President Office

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Klassisk klädkedja i konkurs – efter 40 år i Sverige

2024 07 10

En av de mer etablerade klädkedjorna i Sverige tvingas kasta in handduken.

Pengarna är slut.

Efter att förra året ha slagit sig för bröstet kring en omstart i Skandinavien blir det istället platt fall för klädkedjan Esprit, som har butiker i stora köpcentrum som Emporia, Täby centrum och Väla.

Det svenska bolaget Esprit Sweden går nu i konkurs, rapporterar Market med hänvisning till Bolagsverket.

Beskedet bekräftades i dagarna.

Spiken i kistan

Konkursen är spiken i kistan för kedjan, som funnits i Sverige sedan 1980-talet.

Under våren stängde bolaget sina butiker i Nordstan och på Frölunda torg i Göteborg. Dessutom kursade ett av de två kvarvarande svenska franschisebolagen.

Den sista finns kvar i Linköping, där lagret sålts ut på rea.

– Det är ingen rörelse som kan fortsätta, sade konkursförvaltaren Kenneth Nilsson till Dagens Handel vid tillfället.

Stängd webbshop

Esprit har länge levt även på sin onlinebutik, men där möts nu svenska kunder av ett meddelande om att hemsidan är stängd.

– Vi kan för närvarande inte behandla nya beställningar och vår webbshop kommer att vara stängd tills vidare, framhåller Esprit och tillägger:

– Vi hoppas kunna vara tillgängliga för dig snart igen. Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss. Om du vill granska statusen för din nuvarande beställning, tänk på att du fortfarande kan logga in på ditt konto.

Kris efter pandemin

Esprit, som drivs av ett tyskt bolag, hamnade i kris under pandemin.

Omsättningen rasade från 143 till 90 miljoner mellan 2021 och 2022, företaget gick med flera miljoner i förlust och var nära konkurs redan då.

– Pandemin resulterade i omfattande tillfälliga butiksstängningar i Europa och Asien, vilket bidrog till att ledningen vidtog åtgärder i form av ett skyddsförfarande då det tyska bolaget försattes i rekonstruktion, framhåller Esprit Sweden AB i årsredovisningen för 2022 enligt sajten Ehandel.

– För Esprit Sweden AB innebar detta att företaget var tvungen att frångå det internprissättningsavtal som satts upp för koncernen och att bolaget fick efterskänka sina fordringar hos det tyska koncernbolaget.

Totalt stänger nu fyra butiker i Täby, Nacka, Malmö och Helsingborg vilket påverkar ett 30-tal anställda.

Foto: Väla

Text: Redaktionen