SD-POLITIKER: Till angrepp mot Ukrainas president – spred rysspropaganda

2022 05 21

Det bör införas sanktioner mot Ukrainas president Zelensky. 

Det framförde SD-politikern tillika ledamoten i kommunfullmäktige i Olofström Willy Salomonsson i sociala medier.

Angriper Ukraina, USA och Nato

SD-politikern har gått till attack mot Ukrainas president och spridit ryskvänlig propaganda samt angripit USA och Nato för kriget i Ukraina, rapporterar Expo och Blekinge Läns Tidning.

Expo har avslöjat att SD-politikern framfört och delat en rad åsikter som nu skapar stor uppståndelse.

Hårda ord mot Zelensky

Ukrainas president Volodymyr Zelensky, som leder sitt land i försöken att stå emot den ryska arméns brutala anfallskrig, får hård kritik av SD-politikern.

Samma dag som Zelensky talade inför Sveriges riksdag i mars och varnade för det ryska hotet mot Gotland så gick SD-politikern ut med följande kommentar avslöjar Expo.

– Vilken j-a bullshit. Han har genom sitt spel under täcket med Biden/CIA/Nato dragit in sitt folk i ett krig. Hänsynslöst offrar han sitt eget folk nu. Inför sanktioner mot honom och hans närmsta krets.

”Nail him Putin”

SD-politikern har även delat rysspropaganda som går ut på att Rysslands diktator ska ”nail Zelensky” och att Zelensky är ”ditsatt” av World Economic Forum, WEF.

– En skådespelare ditsatt av WEF, lyder en del av texten.

– Nail him Putin, lyder en annan del av texten som även inkluderar en piltavla-emoji och en bild på Zelensky.

Vaccinet och pandemin

SD-politikern har också gått ut med att folk sväljer anti-rysk propaganda och kopplar det hela till coronapandemin och vaccinet.

– Samma människor som köpte allt båg om corona och vaccin sväljer även all anti-rysk propaganda med hull och hår, lyder ett av SD-politikerns texter i sociala medier.

Lovar att vara försiktigare

SD-politikern uppger nu att han ska ändra sitt agerande på sociala medier.

– Jag kommer framgent vara försiktigare med mitt twittrande så att det inte ska kunna tolkas att jag har någon annan uppfattning än den jag har, framhåller han till Expo.

– Dessutom kommer jag inte dela twittermeddelanden där jag bara vill sprida en liten del av budskapen så att det inte kommer att kunna misstolkas. Vidare kommer jag vara mer försiktig med vilka källor som jag får informationen från, så det är så säkra källor som möjligt och inte någon propaganda för det ena eller andra, betonar Willy Salomonsson (SD).

SD i Blekinge inte glada

Blekinge Läns Tidning avslöjar nu att SD-politikern lämnar sin plats i Olofström kommunfullmäktige samt alla andra politiska uppdrag.

Sverigedemokraterna i Blekinge är inte glada över Salomonssons utspel i sociala medier. SD:s gruppledare i Olofström, Max Nielsen, har framfört kritik till sin partikollega.

Haft allvarligt samtal

– Jag har haft ett allvarligt samtal med Willy och han förstår att detta är ohållbart, framhäver Nielsen (SD) till SVT Blekinge.

– Han har tänkt igenom situationen och förstår hur illa detta kan tolkas och meddelade därav att han kommer avsäga sig samtliga uppdrag för SD, betonar Nielsen.

Står 100 % bakom Ukraina

Han poängterar även för TV-kanalen att SD i Olofström står på Ukrainas sida i kriget mot Ryssland.

– Vill understryka i det starkaste att jag och SD-Olofström står 100% bakom Ukraina i deras kamp för sitt land mot Ryssland, framhåller SD-gruppledaren som tar starkt avstånd från sin partikollegas åsikter i sociala medier.

Foto: President of Russia Office Ukraine President Office

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen