SD-ledarens oväntade uttalande om SVT och Sveriges Radio

2021 11 28

– Jag älskar public service, jag tycker på riktigt om public service.

Det säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till DN i samband med SD:s landsdagar som avslutades idag.

Riva TV-huset

Tidningen rapporterar att när Sverigedemokraterna diskuterade SVT1, SVT2 och Sveriges Radio, det vill säga Public Service, för två år sedan så var tongångarna betydligt högre och då pratade ombud bland annat om att riva TV-huset.

Helt andra tongångar

På SD:s landsdagar 2019 fanns det till och med en grupp som ville sälja ut SVT2 och P3. Men när SD under landsdagarna nu i helgen hade uppe mediapolitiken som programpunkt så var det helt andra tongångar om public service.

– Våra förtroendevalda har nog fått upp ögonen för att public service trots allt gör en hel del som är jättebra, säger SD:s kulturpolitiska talesperson Bo Broman enligt DN.

Fantastisk idé

Och SD-ledaren Jimmie Åkesson förklarar att han tycker att public service är toppen.

– Jag älskar public service, jag tycker på riktigt om public service. Jag tycker det är fantastisk idé, om man kan upprätthålla saklighet och opartiskhet och garantera bevakning i hela landet, säger han till DN.

Upplever att KD vill banta mer än SD

Han framhåller att hans upplevelse är att KD nästan vill gå längre med att banta public service och han håller låg profil när DN frågar vad han vill ta bort från public service med tanke på att SD vill ha en snävare public service.

– Jag tycker inte att jag ska peka ut vad som ska bort svarar SD-ledaren och förklarar att han med att snäva av främst menar att göra om det till ett bolag av ekonomiska skäl.

ANALYS

Det finns ett antal sakfrågor som är nästintill omöjliga att driva för ett svenskt riksdagsparti om man vill kunna växa på riktigt eller tas på allvar av andra stora partier. Två av dem är att vilja skära ner på Sverige aborträttigheter eller att säga nej till att vara med i EU.

SD har svängt

SD har de senaste åren svängt i båda dessa frågor och antagit en linje som ligger betydligt mer i linje med vad en stor majoritet svenska folket tycker. Och sannolikt mer i linje med vad SD:s egna väljare tycker.

Mätningar visar att väljarna med mycket klar övervikt säger ja till att inte minska på aborträtten och  ja till ingå i EU-samarbetet.

Viktigt för väljarkåren

Public service är en annan fråga med särskild vikt för väljarkåren. Självklart kan man ha synpunkter på särskilda händelser eller något specifikt inslag men att rent allmänt ge tummen ned till hela public service lär inte vara något som funkar bra som kampanjfråga i ett val.

Lär inte funka

Att raljera i sociala medier och gå i taket över någon enskild punkt i medierapporteringen är en sak men att som parti gå ut med att public service rent allmänt är skräp och ska säljas ut eller dylikt lär inte funka.

Gynnar SD

De nya tongångarna inom SD när det gäller SVT och Sverige Radio torde med andra ord vara något som gynnar partiet i opinionen och förenklar samtalen med andra partier.

Läs hela DN-reportaget här.

Foto: Riksdagen, resp. public service logotyper