SD-ledamot förnekar klimatkris

2022 10 19

Nyinvalda riksdagsledamoten Elsa Widding (SD) anser att uppfattningen om en pågående klimatkris saknar vetenskapligt stöd.

Det säger hon under en allmän debatt i riksdagens kammare.

– Allt vi gör inom klimatområdet är symbolpolitik. Att vi skulle befinna oss i en klimatkris anser jag saknar vetenskapligt stöd. Det gjorde vi senast på 1960-talet när somrar uteblev eller blev så korta att man inte hann skörda, säger Widding enlig Aftonbladet.

”Färre dör av kyla”

SD:s nya riksdagsledamot förnekar inte att temperaturerna i världen ökar, men framhäver att ”kylan blir mindre kall”, vilket är bra för världens befolkning.

– Kylan blir också mindre kall vilket gör att det är väsentligt färre som dör av kyla i dag, på totalen, om man kan prata i de ordalagen, så är det någonting positivt som har hänt, understryker SD-ledamoten.

Hon föreslår även att Sverige bör hjälpa fattiga länder att investera i kolkraftverk.

– Det bästa vi kan göra är att hjälpa de fattiga länderna att finansiera i bra kolkraftverk för att ta dem ur fattigdomen. Med hög verkningsgrad, annars kommer de bygga kolkraftverk som släpper ut mer svavel, kväve och koldioxid.

Reagerar starkt

Flera riksdagsledamöter reagerar starkt på Widdings uttalande. 

– Det är bedrövligt, jag skäms. Nu står vi här och lyssnar på när det största regeringsunderlaget drar hela arbetet med att rädda vår planet i smutsen, säger Markus Selin (S) enligt SR Ekot. 

På Twitter delger Miljöpartiets Märta Stenevi sin syn på SD-profilens utspel.

– Måste kännas fantastiskt för den nya klimat- och miljöministern att sitta i knät på SD och Elsa Widding. Ska vi gissa att budgetförhandlingarna inte kommer präglas av klimatsatsningar..? skriver Stenevi.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen