SD kräver covidintyg vid sin kongress

2021 11 23

Vaccinationsbevis är ett av tre möjliga intyg som måste visas upp för att bli insläppt vid entrén till Sverigedemokraternas stora kongress som inleds på torsdag.

Det står klart sedan partiet gått ut med riktlinjer för att motverka risken för smittspridning av det dödliga coronaviruset på Sverigedemokraternas landsdagar som hålls i Karlstad under torsdag till söndag.

Vill öka tryggheten

Bakgrunden är att SD vill öka tryggheten för alla som kommer till landsdagarna och partiet har i ett besked till TT preciserat vad som krävs för att bli insläppt på eventet.

Tre möjliga intyg

Något av följande tre intyg måste uppvisas för att få komma in i entrén.

▪Vaccinationsbevis, vilket utgörs av E-Hälsomyndighetens intyg

▪Bevis på tillfrisknande från covid-19

▪Negativt testresultat som är max 48 timmar gammalt

Får inte komma till kongressen

Om man känner sig sjuk och uppvisar symtom ska stanna hemma och får inte komma till landsdagarna. Sverigedemokraterna har enligt TT infört dessa regler med anledning av ”rådande omständigheter och förändrats smittskyddsläge” och för att alla deltagare ska känna sig trygga, rapporterar SvD.

Blir inte insläppt i byggnaden

Och Sverigedemokraterna förklarar att man kommer att vara stram och hålla på reglerna vid kongressen.

– Uppfylls inte något av ovanstående kriterier innebär det att man inte kommer att släppas in i byggnaden, meddelar partiet till TT uppger SvD.

I Karlstad CCC

Sverigedemokraternas Landsdagar 2021 skall genomföras på Karlstad Congress Culture Centre som är en konferensanläggning i Haga i vid Klarälven och Pråmkanalen i Karlstad.

ANALYS

Sverigedemokraternas besked är viktigt och bra för att skydda liv och hälsa och utvecklingen utomlands visar att risken är påtaglig för att även Sverige ska drabbas av ökande smittspridning. Även till synes friska och unga personer kan drabbas svårt av coronaviruset och även om vaccinet har visat sig väldigt framgångsrikt så har det framgått att dess effekt avtar efter en tid och man riskerar att smittas trots vaccination – men tack vare vaccinet är då risken för svår sjukdom och död mycket mindre lägre.

Allt detta visar dock hur viktigt det är att agera kraftfullt för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och även vidta ytterligare skyddsåtgärder om man vill.

Kritik internt

SD har tidigare fått kritik kopplat till vaccinationsfrågan och bland annat har en riksdagsledamot kallat vaccinet för en giftspruta och spridit desinformation i form av att ”nackdelarna med att ta vaccinet överstiger med råge den nytta det gör, framförallt för barn”. Ledamotens uttalande skadade partiet och ledamoten fick kritik av partiledaren.

Extra vikt

Bland annat därför har SD:s besked om strama krav på vaccinationsbevis eller annat intyg för att bli insläppt på kongressen extra vikt. Det är bra att SD agerar kraftfullt för att markera såväl internt i partiet som externt att man är tydlig och tar viruset på allvar.

I linje med nya vaccinationsbeviset

SD:s kommer i samband med att införandet av vaccinationsbevis i Sverige sker om 8 dagar enligt följande:

▪Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

▪Till exempel sportevenemang, biografer, teaterföreställningar och konserter

▪För personer som är 18 år och äldre

▪Från den 1 december

▪Vid arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare

▪Vaccinationsbevisen utgörs av de intyg som utfärdas av E-hälsomyndigheten

[yop_poll id="896"]

Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen