SD kräver covidintyg vid sin kongress

2021 11 23

Vaccinationsbevis är ett av tre möjliga intyg som måste visas upp för att bli insläppt vid entrén till Sverigedemokraternas stora kongress som inleds på torsdag.

Det står klart sedan partiet gått ut med riktlinjer för att motverka risken för smittspridning av det dödliga coronaviruset på Sverigedemokraternas landsdagar som hålls i Karlstad under torsdag till söndag.

Vill öka tryggheten

Bakgrunden är att SD vill öka tryggheten för alla som kommer till landsdagarna och partiet har i ett besked till TT preciserat vad som krävs för att bli insläppt på eventet.

Tre möjliga intyg

Något av följande tre intyg måste uppvisas för att få komma in i entrén.

▪Vaccinationsbevis, vilket utgörs av E-Hälsomyndighetens intyg

▪Bevis på tillfrisknande från covid-19

▪Negativt testresultat som är max 48 timmar gammalt

Får inte komma till kongressen

Om man känner sig sjuk och uppvisar symtom ska stanna hemma och får inte komma till landsdagarna. Sverigedemokraterna har enligt TT infört dessa regler med anledning av ”rådande omständigheter och förändrats smittskyddsläge” och för att alla deltagare ska känna sig trygga, rapporterar SvD.

Blir inte insläppt i byggnaden

Och Sverigedemokraterna förklarar att man kommer att vara stram och hålla på reglerna vid kongressen.

– Uppfylls inte något av ovanstående kriterier innebär det att man inte kommer att släppas in i byggnaden, meddelar partiet till TT uppger SvD.

I Karlstad CCC

Sverigedemokraternas Landsdagar 2021 skall genomföras på Karlstad Congress Culture Centre som är en konferensanläggning i Haga i vid Klarälven och Pråmkanalen i Karlstad.

ANALYS

Sverigedemokraternas besked är viktigt och bra för att skydda liv och hälsa och utvecklingen utomlands visar att risken är påtaglig för att även Sverige ska drabbas av ökande smittspridning. Även till synes friska och unga personer kan drabbas svårt av coronaviruset och även om vaccinet har visat sig väldigt framgångsrikt så har det framgått att dess effekt avtar efter en tid och man riskerar att smittas trots vaccination – men tack vare vaccinet är då risken för svår sjukdom och död mycket mindre lägre.

Allt detta visar dock hur viktigt det är att agera kraftfullt för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och även vidta ytterligare skyddsåtgärder om man vill.

Kritik internt

SD har tidigare fått kritik kopplat till vaccinationsfrågan och bland annat har en riksdagsledamot kallat vaccinet för en giftspruta och spridit desinformation i form av att ”nackdelarna med att ta vaccinet överstiger med råge den nytta det gör, framförallt för barn”. Ledamotens uttalande skadade partiet och ledamoten fick kritik av partiledaren.

Extra vikt

Bland annat därför har SD:s besked om strama krav på vaccinationsbevis eller annat intyg för att bli insläppt på kongressen extra vikt. Det är bra att SD agerar kraftfullt för att markera såväl internt i partiet som externt att man är tydlig och tar viruset på allvar.

I linje med nya vaccinationsbeviset

SD:s kommer i samband med att införandet av vaccinationsbevis i Sverige sker om 8 dagar enligt följande:

▪Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

▪Till exempel sportevenemang, biografer, teaterföreställningar och konserter

▪För personer som är 18 år och äldre

▪Från den 1 december

▪Vid arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare

▪Vaccinationsbevisen utgörs av de intyg som utfärdas av E-hälsomyndigheten

[yop_poll id="896"]