– SD föll till föga efter några bjudfika

2021 07 04

Vänsterpartiet går till hårt angrepp mot vinsterna i välfärden.

I kölvattnet efter skandalerna hos vårdbolaget Attendo under pandemin riktar partiledare Nooshi Dadgostar (V) kritik mot de andra partiernas inställning till vinster i välfärden.

– Andra partier har lovat en väg bort från marknadsstyret i välfärden. Men dom har alla vikit ned sig. Sverigedemokraterna som tidigare lovat att de var emot vinsterna föll enkelt till föga efter några bjudfika från välfärdsprofitörerna, säger Nooshi (V). Hon kritiserar även regeringen.

– I Januariavtalet har Socialdemokraterna låtit Centerpartiet sätta munkavel på dom i vinstfrågan under hela mandatperioden. Kaosprivatiseringarna av arbetsförmedlingen blev istället regeringens politik.

Det var under dagens Almedalstal som V-ledaren framhöll att vinsterna i välfärden bör motverkas.

Tappat kontrollen

– Omsorg kan inte ges på löpande band, den ges i mötet människor emellan. Istället för att begränsa vinsterna - det som är orsaken till vanskötseln - försöker politiken nu desperat, täcka upp för den oreda dom själva ställt till med. De har tappat kontrollen över det monster de har skapat. Vi ska ta tillbaka den. Skattepengarna ska användas klokt, inte vårdslöst. Varje krona ska gå till eleverna, patienterna och den som är i behov av omsorg, säger Nooshi (V).

Chockade regeringen

– Vänsterpartiet verkar ha gjort något som uppfattas som ovanligt i politiken, stått vid vårt ord. Att ett parti agerar utifrån det dom lovat folket chockade regeringen. Vi har visat att det är möjligt. Vi har stoppat marknadshyrorna, säger hon.

ANALYS

Att stoppa marknadshyror var en mycket stor V-seger och partiet hade stöd hos en klar majoritet av väljarna. Även centerpartister och sverigedemokrater är emot friare hyressättning i nyproduktion enligt Ipsos.

Vinster i välfärden är en närliggande fråga och är en av V:s främsta styrkor samtidigt som det är en svaghet hos SD, Centern och flera av de andra partierna som ofta hållit låg profil i debatten och lämnat öppet mål till V.

Foto: P.  Myrtorp resp. partisymbol

[yop_poll id="315"]