– SD är ett främlingsfientligt populistparti

2021 03 19

Efter de senaste dagarnas heta debatt markerar nu ännu en partiledare mycket kraftfullt mot SD – Centerns Annie Lööf.

Hon klargör att hon inte håller med Nyamko Sabuni (L) och Ebba Busch (KD) angående SD.
– SD är ett främlingsfientligt populistparti där tonläget och argumentationen radikaliserats bara de senaste veckorna, när man pratar om att islam är en avskyvärd religion och invandrare en kulturell belastning. Under samma tid drar man alltså slutsatsen att man läser av samhällsproblemen på samma sätt. Det är väldigt svårt att förstå det resonemanget, säger Annie Lööf till TT rapporterar Dagens Industri.
Annie betonar att januarisamarbetet lett till att Centern och Liberalerna fått igenom väldigt mycket av sin politik.

– Jag hör ju också vad Ebba Busch säger om att det krävs att man har en värderingsgemenskap och att man delar berättelsen. Då är min fråga tillbaka: vilken värderingsgemenskap och berättelse vill hon dela med SD. Som parti måste man ändå ställa sig frågan om man vill ge ett uttalat antiliberalt, främlingsfientligt och högerpopulistiskt parti inflytande över hur Sverige ska styras. Nej, jag vill inte det och av den anledningen drar jag min röda linje där, säger Centerledaren som även avvisar Stefan Löfvens (S) inställning om att Sveriges demokrati är i fara om olika partier börjar samarbeta med SD.

ANALYS

Annie Lööf är mycket tydlig med att Centern aldrig kommer att samarbeta med SD och på den punkten skiljer sig C åt rejält jämfört med M, KD och L som ska rösta om saken söndag 28 mars.

C:s tydliga markeringar mot SD gör att hon ökar chanserna att locka liberala väljare från både M och L som inte vill ge SD inflytande samtidigt som C:s chans till framtida samverkan med M-KD och troligen L minskar.

[forminator_poll id="2004"]