SAS rasar mot sina egna piloter: förstör flygresor med flit

2024 06 26

SAS anklagar sina egna piloter för att ha fejkat sjukdomar vilket fick över 30 flyg att ställas in i helgen.

Den senaste helgen var bedrövlig för flygbolaget.

Tusentals resenärer i Norge drabbades efter att SAS behövt ställa in mängder med flyg på grund av bland annat sjukdomsfall bland anställda.

Nu ger SAS piloterna skulden för flygkaoset genom att anklaga dem för att ha bedrivit sjukskrivningskampanjer och överdrivet utnyttjande av så kallade olämpliga regler.

Det framgår i ett mejl från SAS norska flygförening, SNF, till sina medlemmar, enligt E24.

Enligt SAS ska syftet ha varit att påverka trafiken som en demonstration mot att piloternas kollektivavtal är sämre än det som konkurrerande flygbolag fått i sina löneuppgörelser.

– Det tillbakavisar vi starkt, säger Roger Klokset från SAS norska pilotförbund, till tidningen.

"Oerhört beklagligt"

I mejlet skriver pilotföreningarna att SAS tänker hålla föreningarna och enskilda medlemmar ekonomisk ansvariga för skador som företaget åsamkas som följd av inställda flyg.

Knut Morten Johansen, PR-chef på flygbolaget, bekräftar att ett brev skickats ut som kräver att “piloterna ska stoppa vad vi anser är en olaglig och kollektiv förhandlingsåtgärd”.

Han vill däremot inte uttala sig om eventuella skadeståndsanspråk.

Totalt drabbades 4 500 passagerare och över 30 flyg ställdes in. Flera av dem var till populära turistmål.

– Det är oerhört beklagligt för våra resenärer, understryker Knut Morten Johansen till E24.

LÄS MER: SAS-plan tvingades vända i luften – 166 personer ombord

"Ett allvarligt hot"

Den norska affärstidningen hänvisar till Aftenposten som tagit del av det mejl som skickats ut till pilotföreningarnas medlemmar.

Det framgår där att SAS-ledningen hotar att enskilda piloter ska kallas upp till möten. Anledningen är att de misstänks för anstiftan till olagliga handlingar.

SNF slår dock ifrån sig anklagelserna med kraft.

– Det är ett allvarligt hot att anmäla till de anställda att de kommer att hålla föreningarna och enskilda ansvariga för ekonomiska förluster till följd av avbokningarna, säger Roger Klokset.

– Vi känner som sagt inte till att några olagliga handlingar genomförts och det är olyckligt att de tar ett så drastiskt steg.

"Ansvaret hos SAS"

Piloterna menar att ansvaret ligger hos SAS själva.

Vi vet att resurssituationen är pressad i SAS. De saknar folk. Det har de gjort sedan trafiken tog fart igen efter pandemin, och för att de avskedade för många piloter, 560, 2020, säger Klokset.

Foto: SAS Group

Text: Redaktionen


Diktator hotar Donald Trump: “Gör vad fan du vill”

2025 03 12

USA:s president Donald Trump har gett order om att införa “maximal press” mot Iran.

Syftet är att isolera diktaturen från den globala ekonomin och driva dess oljeexport mot ett absolut minimum.

Det sker samtidigt som USA försöker få till ett avtal med Iran om landets kärnkraftsprogram.

Nu går den iranska presidenten Masoud Pezeshkian till rasande attack mot Trump, rapporterar Newsweek.

– Det är oacceptabelt att de ger order och hotar. Jag kommer inte ens att förhandla med dig. Gör vad fan du vill, säger Pezeshkian.

"Borde skämmas"

Den iranska presidenten riktade även skarp kritik mot Trump för hans uppmärksammade sammandrabbning med Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Vita huset i februari. 

Ett oväntat uttalande, med tanke på att Iran tydligt ställt sig på Rysslands sida och försett de ryska styrkorna med drönare under mer eller mindre hela kriget.

– Du borde skämmas efter vad du gjorde mot Zelensky nyligen, säger Pezeshkian.

Trump: Kommer bli bättre för er

Även Irans högsta ledare, Ayatollah Ali Khamenei, har gjort utfall mot USA.

Khamenei deklarerar att hans land inte kommer att “mobbas in i förhandlingar”. Diktatorns uttalande kom blott en dag efter att Trump uppmanat Iran att inleda nya samtal om dess kärnkraft.

– Jag hoppas ni kommer förhandla, för det kommer att bli mycket bättre för Iran, sade Trump i en intervju med Fox i fredags och påstod att han skickat ett brev till Khamenei personligen.

Iran har förnekat att något sådant brev ska ha tagits emot.

FN: "Allvarlig oro"

Iran har hela tiden hävdat att dess kärnkraftsprogram utvecklas för fredliga syften.
FN:s internationella atomenergiorgan, IAEA, gör en annan bedömning.

Organisationen slog så sent som för två veckor sedan larm om att Iran kommer allt närmare kärnvapen, efter att ha ökat produktionen av höganrikat uran kraftigt de senaste månaderna.

– Det är av allvarlig oro, framhåller IAEA i en rapport.

Utesluter inte militära alternativ

Donald Trump och hans administration har också varnat och krävt att Iran stoppas från att utveckla kärnvapen.

Presidenten har inte uteslutit att använda vidta militära åtgärder om det krävs.

– Om vi måste vända oss till det militära alternativet kommer det att vara väldigt, väldigt, dåligt för dem, säger Trump.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Obligatorisk regel börjar gälla snart – för 800 000 svenska turister

2025 03 13

Svenska turister påminns nu om nya inreseregler som börjar gälla till våren.

Den 2 april markerar en obligatorisk förändring för många utlandsresenärer.

Från och med det datumet måste alla som reser till Storbritannien, ett av de absolut mest populära resmålen för svenska folket, ansöka om tillstånd för att komma in i landet.

Det handlar om ett elektroniskt inresetillstånd, ett så kallat ETA, som tidigare enbart gällde medborgare från en handfull länder i Mellanöstern.

– Det blir då obligatoriskt för besökare från Norden och Europa för att kunna resa till Storbritannien, säger Helene Hofverberg, kommunikationschef för Visit Britain i Norden, till Dagbladet.

800 000 svenskar

Över 800 000 svenskar besöker de brittiska öarna varje år. De flesta av dem reser till turistmagneten London.

När regelförändringen först uppmärksammades i höstas gjordes det på många sätt under radarn, och att det kommer bli krångligare att åka till Storbritannien var någonting som reseexperten Lottie Knutsson då varnade för.

Jag tror det kommer tas emot med viss förvåning eftersom det kommunicerats så pass lite. Det kommer nog krävas stora informationsinsatser, sade hon till TV4 Nyheterna i september.

135 kronor

Kostnaden för inresetillståndet kommer att ligga på 10 pund, det vill säga cirka 135 svenska kronor. Alla EU-medborgare, med undantag för Irland, omfattas av den nya avgiften.

Ett godkänt tillstånd är giltigt i två år.

– Men om du förnyar ditt pass under den här perioden måste du komma ihåg att ansöka om en ny ETA, understryker Helene Hofverberg.

Måste ansöka separat

Även om inreseavgiften inte införs förrän den 2 april öppnade själva ansökningsprocessen för ETA redan 5 mars.

En ansökan ska skickas in minst tre dagar före avresa och kan göras både via app till Iphone och Android samt på den brittiska regeringens hemsida.

Varje person måste ansöka separat även om man åker som en familj eller ett sällskap. Det går dock att söka för andra personer också.

– När det är fullt utrullat kommer ETA-systemet att täppa till det nuvarande gapet i förhandstillstånd och innebära att vi för första gången kommer att ha en heltäckande uppfattning för de som reser till Storbritannien, säger landets inrikesminister Yvette Cooper enligt CNN.

Foto: K. Hackert

Text: Redaktionen