SÄPO: Tre länder hotar Sveriges säkerhet

2022 03 16

Hotbilden mot Sverige har ökat den senaste tiden med anledning av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Det menar Säkerhetspolisens operativa chef Anna Sjöberg.

– Vi har påtalat ett breddat och fördjupat hot från främmande makt, däribland Ryssland men också Kina och Iran. Det har vi ju påtalat under en längre tid men vi har sett att den säkerhetshotande aktiviteten har ökat mot Sverige och svenska intressen, säger hon till SVT:s Morgonstudion.

Skärpt uppmärksamhet

Enligt Sjöberg har Säpo utifrån den oroande utvecklingen i Europa skärpt sin uppmärksamhet.

Hon framhäver att de utomstående hotet mot Sverige främst  handlar om informationshämtning, cyberangrepp, att sprida desinformation eller att jobba med olika typer av utpressning.

Tre länder hotar Sverige

Enligt Säkerhetspolisen utgör tre länder ett allvarligt hot mot Sveriges säkerhet.  Det handlar om Kina, Iran och Ryssland.

– Vi pekar ut de här tre länderna som allvarliga hot Sveriges säkerhet. Det har spetsats till. Det vi kan se genom senaste tidens händelser är att det finns ett ökat risktagande hos främmande makt, däribland Ryssland, där man går ganska långt. I det här fallet ser vi att Ryssland även använder militära maktmedel [invasionen av Ukraina], säger Anna Sjöberg till SVT.

Det vill Ryssland påverka

Enligt Sjöberg syftar hotet från Ryssland till att landet vill gynna sina egna strategiska intressen och påverka ställningstaganden. Hon varnar bland annat för att Putinregimen vill påverka Natofrågan i Sverige.

Ryska cyberkriminella nätverk

Förra året slogs svenska livsmedelsbutiken Coops kassasystem ut efter en cyberattack som kunde kopplas till ett ryskt cyberkriminellt nätverk.

Det ryska anfallskriget mot Ukraina har även präglats av flera ryska cyberattacker riktade mot diverse myndigheter i landet. Den 14 februari, några dagar innan den ryska invasionen inleddes, angreps flera myndighetssajter i Ukraina, där hotfulla budskap placerades. 

Svårt med bevisföring

Cyberangrepp kan vara ett effektivt sätt för en främmande makt att angripa ett land, då det ofta tar lång tid att få fram bevis som klargör vem eller vilka som ligger bakom attacken. Det framhäver Mattias Wåhlén, hotaktörsanalys på cybersäkerhetsföretaget Truese, till SvD.

– Cyberangrepp är effektiva eftersom det tar tid att leda i bevis vilka som ligger bakom dem. Västliga underrättelsetjänster brukar kunna göra det, till exempel se vilket ryskt cyberförband som gjort något. Men det tar tid. Och Ryssland nekar, säger han till tidningen.

Foto: SÄPO

Text: Redaktionen


Stor prisförändring på snus och cigaretter

2024 06 19

Priset på snus och cigaretter förändras.

Skatten på tobak kommer att förändras från och med i höst.

Det har riksdagen nu beslutat.

Tanken med förändringen är att skillnaden mellan snus och cigaretter ska återspeglas.

Cigaretter är betydligt farligare än snus, och det bör märkas i en större skillnad i beskattningen, anser regeringen, som nu alltså har fått riksdagen med sig.

”Hälsoeffekterna varierar”

Beslutet innebär att skatten på snus kommer att sänkas, rapporterar Expressen.

Samtidigt så kommer skatten på cigaretter att höjas.

Frågan har bland annat drivits av SD.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, har SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sagt i ett uttalande.

Börja gälla i höst

När det gäller snuset så sänks skatten med 20 procent, uppger tidningen.

Cigaretter, cigariller och röktobak blir däremot dyrare då skatten höjs med 9 procent.

Förslaget röstades igenom i riksdagen under tisdagen.

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 1 november i år.

Snusskatten redan lägre

Skatten på snus är redan idag lägre än på cigaretter.

Men Tidöpartierna bedömer alltså att skillnaden bör bli större, så att det mindre hälsofarliga alternativet blir ännu billigare.

Foto: Swedish Match Peter Knutson

Text: Redaktionen


Svensk biltillverkare uppmanar: “Kör inte bilen”

2024 06 19

Den svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg riktar en uppmaning till kunder.

Det var i helgen som en av Koenigseggs bilar fattade eld i den grekiska huvudstaden Aten av oklar anledning.

Två förare hade tagit plats i en Koenigsegg Jesko i samband med en tour för supersportbilar när bilen, värd omkring 40 miljoner kronor, fattade eld.

Båda förarna kunde ta sig ut i tid men bilen brann upp och det som blev kvar fick till slut släckas av grekisk räddningstjänst.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med branden.

Riktar uppmaning

Vad som är oroväckande för den svenska biltillverkaren är att man inte vet varför bilen fattade eld.

Koenigsegg ämnar nu ta reda på vad det var som ledde till branden, och riktar samtidigt en uppmaning till alla kunder med en Koenigsegg Jesko om att inte köra bilen.

Koenigsegg har skickat en representant till Aten för att ta reda på mer om saken, rapporterar Teknikens Värld.

Har vunnit priser

Koenigsegg, som producerar supersportbilar i liten kvantitet, har tidigare vunnit priser just för modellen Jesko.

Bland annat hos brittiska BBC Top Gear Awards.

– Domarna vid årets Top Gear Awards har beslutat att Koenigsegg Jesko är den värdiga vinnaren av "Hypercar of the Year", med erkännande av den slående designen och innovationerna under huven som ger otroliga prestanda, inleder Koenigsegg om vinsten.

– Vi är så glada över att få det här priset, vi har verkligen lagt ner vår själ och vårt hjärta i att få Jesko att sticka ut som en hyperbil och otroligt nog fick Jesko priset på min far Jeskos födelsedag, som bilen också är uppkallad efter. Stjärnorna stod i linje, säger den svenska vd:n Christian von Koenigsegg.

Grundades 1994

Koenigsegg grundades 1994 och har blivit ett svenskt exportmärke av rang.

– Koenigsegg Automotive AB grundades 1994 av Christian von Koenigsegg och är världsledande inom konstruktion och tillverkning av megabilar med ultimata prestanda och banbrytande mobilitetsteknik, framhåller bolaget.

Bas i Ängelholm

Koenigsegg verkar utifrån Ängelholm och har hundratals anställda.

– Bolaget är baserat i Ängelholm i södra Sverige och har cirka 500 anställda.

Foto: A. Wilson

Text: Redaktionen