SÄPO: Flera brister har skadat Sverige

2022 03 30

Den svenska Säkerhetspolisen, Säpo, anser att det finns säkerhetsbrister hos flera myndigheter och aktörer som arbetar med samhällskänslig information.

Två tredjedelar av de anmälningar som Säpo mottog förra året har handlat om incidenter som kan kopplas till brister i informationssäkerheten hos myndigheter och andra aktörer som arbetar med samhällsviktig verksamhet, rapporterar SR Ekot.

Övervakar inte sina system

Enligt Carolina Björnsdotter Paasikivi, säkerhetsskyddschef på Säkerhetspolisen, finns det flera uppenbara brister hos aktörerna.

– Det är till exempel att man inte övervakar sina system, att man inte har tillräckligt med skyttsåtgärder och att man kanske inte är uppmärksam på att genomlysa dem och hitta det som kan ligga vilande där, säger hon till SR.

Ökad risk

Säpo bekräftar samtidigt att risken för att andra länder kommer åt samhällskänslig information har ökat. Den huvudsakliga anledning är att digitaliseringen i samhället har ökat möjligheterna att komma över sådan information.  

Det kan till exempel vara information om kritisk infrastruktur, uppgifter om svensk beredskap eller information som kan användas för att påverka svenskt beslutsfattande i en viss fråga, rapporterar SR.

Medfört skada för Sverige

Myndigheterna och aktörerna som har drabbats är skyldiga att anmäla incidenterna.

Säpo bedömer att en femtedel av de inrapporterade fallen medfört skada för Sveriges säkerhet. De vill inte kommentera vilken typ av skada det rör sig om, eller hur många fall det handlar om.

Hotbilden från Ryssland har ökat

Utifrån det rådande säkerhetsläget i Europa finns det en ökad risk för att Ryssland försöker komma åt samhällskänslig information från Sverige.

Det har Säpo konstaterat tidigare. Förra veckan varnade Carolina Björnsdotter Paasikivi för att Ryssland försöker påverka det svenska valet.

– Vi bedömer det som mer än sannolikt att Ryssland kommer att intressera sig för den svenska valrörelsen, sa Carolina Paasikivi Björnsdotter till Aftonbladet.

Foto: Säpo 

Text: Redaktionen