Sanslös rusning till apoteket – ökat 300 procent

2023 11 17

Det råder för närvarande ett otroligt kraftigt tryck på apotek i Sverige.

Flera butiker märker av den skenande efterfrågan.

Anledningen är solklar och hittas i den smittutveckling som vi för närvarande ser i samhället – nämligen att covid-19 ökar i allt större kraft.

Ökat 300 procent

I takt med att smittspridningen växer vill folk nu också testa sig i större utsträckning igen.

Och det märks verkligen på landets apotek.

Ett av många exempel är butikerna i Jönköping – där försäljningen av antigentester ökat med sanslösa 300 procent sedan september.

– Antigentester är just nu bland de produkter som våra kunder efterfrågar allra mest och vi ser en tydlig koppling till smittspridningen av influensa och covid, framhåller Elin Jarl, Apotekets chef extern kommunikation, till Jönköpings-Posten.

Handsprit på normala nivåer

Under pandemin utrustade sig många hem och verksamheter även med handsprit.

Men där märks inte samma efterfrågan som med covidtesterna.

– Försäljningen ligger på en relativt jämn nivå nu jämfört med augusti-september i år, uppger Elin Jarl.

Statsepidemiologen: Vaccinera er

Så sent som idag, fredag, gick Folkhälsomyndigheten ut och varnade för smittspridningen.

Fallen ökar och fler smittade vårdas på sjukhus.

Samtidigt finns ett gott grundskydd i befolkningen, men det är just nu fler personer med covid-19 som behöver sjukhusvård enligt myndigheten.

– Det bästa sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom och död till följd av både covid-19 och influensa är att vaccinera sig. Vi vill verkligen uppmana personer som rekommenderas vaccination att anta erbjudandet, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén i ett pressmeddelande.

Rekordnivåer i avloppen

På flera håll i Sverige är nivåerna av covid-19 i avloppsvattnet högre än vad de någonsin har varit.

Rekordnivåer har konstaterats i bland annat Kalmar och Örebro.

– Det är framför allt när äldre blir sjuka som det märks i samhället, och det är vad man vill undvika, säger Ali Mirazimi, som är professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.

Foto: Apoteket

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen