Så slår sanktionerna mot ryska medelsvensson – Och mot Putinregimen

2022 03 01

Ryssarna känner redan av effekterna från USA:s och EU:s sanktioner. Putinregimens krig kan komma att knäcka Rysslands ekonomi.

Sanktionerna i väst har gjort att den ryska ekonomin har störtdykt vilket tvingar dess valuta, rubeln, till en nivå kring 30 procent mot den amerikanska dollarn, rapporterar BBC.

Räntorna har höjts

Den ryska centralbanken höjde också räntorna till 20 procent från 9,5 procent i en nödåtgärd för att skydda rubelns värde, som vid ett tillfälle stupade under ett öre innan den klättrade upp igen.

Ryssarna är oroliga

Det finns en oro bland Rysslands befolkning om en kvardröjande ekonomisk nedgång och under helgen har människor köat till bankomater för att ta ut så mycket utländsk valuta som möjligt, skriver NBC.

Lista över sanktionernas påverkan

BBC har listat sanktionernas påverkan på befolkningen.

◾Folk har inte råd med amorteringar av bolån efter att räntorna fördubblades till 20 %

◾Människor har förlorat betalningsmetoder eftersom deras banker har stängts av från Visa och Mastercard, och därefter Apple Pay och Google Pay

◾Vanliga ryssar kämpar för att få ut amerikanska dollar - vilket leder till scener med långa köer vid bankomater

Har pengarna i madrassen

– När operationen i Donbas startade gick jag till bankomaten och tog ut de besparingar jag hade i Sberbank i dollar. Nu har jag dem bokstavligen under kudden, säger en man i 30-årsåldern i Moskva

I början av 2022 handlades en dollar för cirka 75 rubel och en euro för 80. Men kriget har hjälpt till att sätta nya rekord - vid ett tillfälle kostade en dollar 113 rubel och en euro 127.

Rysk levnadsstandard

När rubeln faller så kommer levnadsstandarden för ryska medelsvensson att sjunka. Sanktionerna är utformade så att de inte bara träffar eliten utan även vanligt folk och det handlar om priserna och utbudet på till exempel mat och kläder, rapporterar NBC News.

Riskerar hyperinflation

Rysslands regering kommer att tvingas kliva in och stödja industrier, banker och finanssektorn men utan tillgång till USA-dollar. Det kan snabbt leda till hyperinflation varnar ekonomiska analytiker.

– Vi kan komma att se det största tappet för rubeln i modern historia, säger senioranalytikern Alex Kuptsikevich vid FxPro.

Rysslands uttalande om sanktionerna

Kremls talesman Dmitrij Peskov beskrev de nya västerländska sanktionerna som tunga, men hävdade att det kommer att gå vägen.

– Ryssland har den nödvändiga potentialen att kompensera skadan, säger han.

Skickas hem döda i kistor

Men för det ryska folket väntas läget bli allt tuffare framöver i takt med att sanktionerna hårdnar och effekterna blir tydligare. I längden kan det leda till ökat missnöje med Putinregimen och kombineras det med att ryska föräldrar får sina söner hemskickade död i kistor från Putins blodiga slagfält i Ukraina så lär missnöjet ökar ännu mer.

På sikt kan den brutala diktatorns regim var räknade.

Foto: N. Vorobyev

Text: Redaktionen