Så slår sanktionerna mot ryska medelsvensson – Och mot Putinregimen

2022 03 01

Ryssarna känner redan av effekterna från USA:s och EU:s sanktioner. Putinregimens krig kan komma att knäcka Rysslands ekonomi.

Sanktionerna i väst har gjort att den ryska ekonomin har störtdykt vilket tvingar dess valuta, rubeln, till en nivå kring 30 procent mot den amerikanska dollarn, rapporterar BBC.

Räntorna har höjts

Den ryska centralbanken höjde också räntorna till 20 procent från 9,5 procent i en nödåtgärd för att skydda rubelns värde, som vid ett tillfälle stupade under ett öre innan den klättrade upp igen.

Ryssarna är oroliga

Det finns en oro bland Rysslands befolkning om en kvardröjande ekonomisk nedgång och under helgen har människor köat till bankomater för att ta ut så mycket utländsk valuta som möjligt, skriver NBC.

Lista över sanktionernas påverkan

BBC har listat sanktionernas påverkan på befolkningen.

◾Folk har inte råd med amorteringar av bolån efter att räntorna fördubblades till 20 %

◾Människor har förlorat betalningsmetoder eftersom deras banker har stängts av från Visa och Mastercard, och därefter Apple Pay och Google Pay

◾Vanliga ryssar kämpar för att få ut amerikanska dollar - vilket leder till scener med långa köer vid bankomater

Har pengarna i madrassen

– När operationen i Donbas startade gick jag till bankomaten och tog ut de besparingar jag hade i Sberbank i dollar. Nu har jag dem bokstavligen under kudden, säger en man i 30-årsåldern i Moskva

I början av 2022 handlades en dollar för cirka 75 rubel och en euro för 80. Men kriget har hjälpt till att sätta nya rekord - vid ett tillfälle kostade en dollar 113 rubel och en euro 127.

Rysk levnadsstandard

När rubeln faller så kommer levnadsstandarden för ryska medelsvensson att sjunka. Sanktionerna är utformade så att de inte bara träffar eliten utan även vanligt folk och det handlar om priserna och utbudet på till exempel mat och kläder, rapporterar NBC News.

Riskerar hyperinflation

Rysslands regering kommer att tvingas kliva in och stödja industrier, banker och finanssektorn men utan tillgång till USA-dollar. Det kan snabbt leda till hyperinflation varnar ekonomiska analytiker.

– Vi kan komma att se det största tappet för rubeln i modern historia, säger senioranalytikern Alex Kuptsikevich vid FxPro.

Rysslands uttalande om sanktionerna

Kremls talesman Dmitrij Peskov beskrev de nya västerländska sanktionerna som tunga, men hävdade att det kommer att gå vägen.

– Ryssland har den nödvändiga potentialen att kompensera skadan, säger han.

Skickas hem döda i kistor

Men för det ryska folket väntas läget bli allt tuffare framöver i takt med att sanktionerna hårdnar och effekterna blir tydligare. I längden kan det leda till ökat missnöje med Putinregimen och kombineras det med att ryska föräldrar får sina söner hemskickade död i kistor från Putins blodiga slagfält i Ukraina så lär missnöjet ökar ännu mer.

På sikt kan den brutala diktatorns regim var räknade.

Foto: N. Vorobyev

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen