Sänker skatten för hushållen – men bara på ett villkor
2024 01 11
Det är alltjämt en ansträngd ekonomisk verklighet för många svenska hushåll.
Effekterna av en längre period med stigande räntor, höjd inflation och ett allmänt ekonomiskt osäkert läge i Sverige och Europa märks fortfarande.
Dyra bolån och ökad arbetslöshet är att vänta det kommande året.
Samtidigt finns det höga förväntningar på att regeringen ska genomföra skattesänkningar för att underlätta för hushållen – någonting som Moderaterna gick på val på 2022.
Till många moderaters stora förtret har det uteblivit, till exempel uppräkningen av brytpunkten för statlig skatt som gjorde att höginkomsttagare blev utan en större skattesänkning.
Sänker på ett villkor
Nu meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M) att regeringen inom kort är redo att lägga fram nya förslag på sänkt skatt.
Men det sker på ett villkor. Ekonomin måste återhämta sig så att det går att göra utrymme för sådana från annat håll.
– Det finns möjligheter att sänka skatter om man kan prioritera och minska utgifter på andra områden, säger Elisabeth Svantesson till Dagens Nyheter.
Kritiker: räcker inte
Regeringen har hittills infört ett nytt jobbskatteavdrag som innebär 200 kronor mer i månaden för de flesta inkomsttagare. Även pensioner och drivmedel har fått sänkt skatt.
Men det räcker inte, enligt kritiker. Regeringen är för återhållsam.
– Det är en alldeles för återhållsam budget i ett läge där hushållen har det väldigt, väldigt tufft och företagare runt om i landet kämpar för sin överlevnad, sade exempelvis Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, till SVT om regeringens höstbudget.
"Gillar att sänka skatt"
Elisabeth Svantesson håller inte med.
Finansministern menar att politiken fungerar och att inflationen sjunker snabbare än förväntat, samtidigt som hon medger att många har det fortsatt tufft.
– Hur det ser ut framöver får vi återkomma till. Men jag gillar att sänka skatter.
God prognos
Prognosen för Sveriges ekonomi ser enligt flera experter god ut, trots det ansträngda läget just nu.
Under 2024 beräknas räntorna sjunka och Mats Kinnwall, som är chefsekonom på Teknikföretagen, tror på en starkt uppgång för svensk ekonomi när krisen är över.
Experten hänvisar till att Sverige sedan millennieskiftet haft en starkare utveckling av tillväxten jämfört med länderna inom eurozonen.
– Den har till och med varit starkare än USA, säger Kinnwall till SVT Nyheter.
Foto: Henrik Nyström Regeringskansliet
Text: Redaktionen