Sångerska smittade sig med avsikt för att slippa vaccinet – kvävdes till döds

2022 01 30

Hon gladdes över att ha smittats med viruset men istället blev det hennes död.

Den populära tjeckiska sångerskan Hanka Horka ville bli immun mot det fruktade coronaviruset utan att ta vaccinet.

Sångerskan ville susa och dusa

För att få vaccinpass och kunna gå på bland annat restaurang och nöjescenter i Tjeckien krävs det antingen att man har vaccinerat sig eller att man har tillfrisknat från genomgången smitta. Och då Hanka gärna vill gå ut på sus och dus men inte kände för att vaccinera sig fick hon en idé, rapporterar Washington Post.

Umgicks med smittade

Hankas son Jan berättar att Hanka ville smittas med viruset med flit och passade därför på när Jan och Jans pappa blev smittade. Istället för att följa reglerna och hålla distansen såg hon tvärtom till att spendera mycket tid med sonen och pappan när de hade smittats.

Sonen berättar

– Hon borde ha isolerat sig en vecka när vi testade positivt. Men hon var med oss hela tiden, berättar Jan.

Och mycket riktigt blev det precis som Hanka ville – hon smittades med coronaviruset.

Såg fram emot resor och konserter

Efter några dagars smitta kändes sig Hanka bättre och gick då ut i sociala medier med ett meddelande till sina följare där hon berättade att hon hade klarat sig från viruset och såg fram emot resor, teater, bada bastu och gå på konserter.

Skrev till följarna

– Jag kan berätta min hemlighet för er. Ja, jag har genomgått och överlevt. Det var väldigt färgstarkt. Livet är här för mig och för dig, skrev Hanka till sina följare.

Kvävdes till döds

Hon tyckte att hon kände sig tillräckligt pigg för att ta en promenad men kände att hon fick ont i ryggen och fick lägga sig i sovrummet. Hennes symptom och tillstånd förvärrades då berättar sonen.

– Allt var över på 10 minuter. Hon kvävde till döds, säger hennes son, rapporterar Washington Post.

Musikbandet sörjer

Den 57-åriga sångerskan ingick som en av medlemmarna i den populära sånggruppen Asonance och bandet har gått ut på sin webbsida och berättat om Hankas bortgång.

Sonen Jan berättar att Hanka inte var någon konspirationsteoretiker gällande vaccinet.

Ville hoppa över vaccinet

– Hennes filosofi var att hon hellre fick covid än att ta vaccinet, säger Jan.

Washington Post berättar att sonen gick ut med hela berättelsen i Tjeckiens statsradio för att varna andra ur allmänheten och förklara att man bör vaccinera sig.

– Om du får ett levande exempel från verkliga livet så är det mycket starkare än bara kurvor och siffror, säger sonen Jan.

Kan sluta med döden

Medicinska experter varnar för den olämpliga idén att försöka uppnå immunitet genom att smittas av viruset, förklarar Washington Post – det kan sluta med döden.

Foto: Hanka Horka. FB

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen