Sångerska smittade sig med avsikt för att slippa vaccinet – kvävdes till döds

2022 01 30

Hon gladdes över att ha smittats med viruset men istället blev det hennes död.

Den populära tjeckiska sångerskan Hanka Horka ville bli immun mot det fruktade coronaviruset utan att ta vaccinet.

Sångerskan ville susa och dusa

För att få vaccinpass och kunna gå på bland annat restaurang och nöjescenter i Tjeckien krävs det antingen att man har vaccinerat sig eller att man har tillfrisknat från genomgången smitta. Och då Hanka gärna vill gå ut på sus och dus men inte kände för att vaccinera sig fick hon en idé, rapporterar Washington Post.

Umgicks med smittade

Hankas son Jan berättar att Hanka ville smittas med viruset med flit och passade därför på när Jan och Jans pappa blev smittade. Istället för att följa reglerna och hålla distansen såg hon tvärtom till att spendera mycket tid med sonen och pappan när de hade smittats.

Sonen berättar

– Hon borde ha isolerat sig en vecka när vi testade positivt. Men hon var med oss hela tiden, berättar Jan.

Och mycket riktigt blev det precis som Hanka ville – hon smittades med coronaviruset.

Såg fram emot resor och konserter

Efter några dagars smitta kändes sig Hanka bättre och gick då ut i sociala medier med ett meddelande till sina följare där hon berättade att hon hade klarat sig från viruset och såg fram emot resor, teater, bada bastu och gå på konserter.

Skrev till följarna

– Jag kan berätta min hemlighet för er. Ja, jag har genomgått och överlevt. Det var väldigt färgstarkt. Livet är här för mig och för dig, skrev Hanka till sina följare.

Kvävdes till döds

Hon tyckte att hon kände sig tillräckligt pigg för att ta en promenad men kände att hon fick ont i ryggen och fick lägga sig i sovrummet. Hennes symptom och tillstånd förvärrades då berättar sonen.

– Allt var över på 10 minuter. Hon kvävde till döds, säger hennes son, rapporterar Washington Post.

Musikbandet sörjer

Den 57-åriga sångerskan ingick som en av medlemmarna i den populära sånggruppen Asonance och bandet har gått ut på sin webbsida och berättat om Hankas bortgång.

Sonen Jan berättar att Hanka inte var någon konspirationsteoretiker gällande vaccinet.

Ville hoppa över vaccinet

– Hennes filosofi var att hon hellre fick covid än att ta vaccinet, säger Jan.

Washington Post berättar att sonen gick ut med hela berättelsen i Tjeckiens statsradio för att varna andra ur allmänheten och förklara att man bör vaccinera sig.

– Om du får ett levande exempel från verkliga livet så är det mycket starkare än bara kurvor och siffror, säger sonen Jan.

Kan sluta med döden

Medicinska experter varnar för den olämpliga idén att försöka uppnå immunitet genom att smittas av viruset, förklarar Washington Post – det kan sluta med döden.

Foto: Hanka Horka. FB

Text: Redaktionen