Samtal till 1177 ska förändras – upplägget sågas

2023 10 16

Sjukvårdsupplysningen är på väg in i nästa steg i digitaliseringens era.

Nästan alla känner till telefonnumret 1177.

Det är det nationella numret för sjukvårdsrådgivning dit man kan ringa dygnet runt om man är sjuk, skadad eller på något annat sätt behöver råd kring sjukvård och hälsa.

Man får då tala med en sjuksköterska på andra linjen som kan ge avgörande råd för om du exempelvis behöver åka in till akuten, beroende på symtomen du beskriver.

– Sjuksköterskorna som svarar bedömer ditt behov av vård, ger dig råd och vägleder till lämplig vårdmottagning när så behövs, beskriver 1177 själva tjänsten.

På väg att ersättas

Men telefonsamtalen är snart ett minne blott.

Systemet är på väg att ersättas av en digital “chattbot” istället för en fysisk person på andra sidan linjen.

För närvarande testas systemet på flera håll i landet – men upplägget sågas nu längs med fotknölarna av fem stycken forskare från Linköpings universitet och Södertörns högskola.

– Trygg vård behöver ha ett mänskligt ansikte och bemötande, framhåller experterna i Dagens Nyheter.

Kan inte bedöma känslor

De fem forskarna, samtliga experter inom vård och samhällsfrågor, lyfter bland annat fram att en maskin inte kan individanpassa vård.

"Chattboten" riskerar även att diskriminera patienter genom algoritmer och att ansvarsutkrävandet blir mycket oklart.

Till exempel kan inte en maskin bedöma känslor, ordval eller sätt som en människa andas på som kan innebära värdefull information för vilket råd som ska ges till patienten.

– Innan en chattbot införs på 1177 måste det ses till att den tar hänsyn till personer som befinner sig i olika livssituationer – socialt, hälsomässigt och språkmässigt, framhäver forskarna.

Avslöjar stora brister

Tidigare i oktober avslöjade SVT en hemlig rapport som undersökt 1177:s digitala lösning Platform24.

Just nu använder eller planerar 18 av Sveriges 21 regioner att använda sig av just den här tjänsten.

Men enligt rapporten finns stora brister i systemet som bland annat äventyrar patientsäkerheten, erfar tv-kanalen.

– I vårt material visar vi att tre patientfall av tio leder till någon form av avvikelse, står det i rapporten.

– Det mest allvarliga är att vissa fall leder till en för låg prioritet, vilket innebär en risk för patientsäkerheten.

Foto: Sarah B resp K. Sikkema

Text: Redaktionen


Stort larm om vanlig router – många svenskar har den

2025 01 24

En av de mest populära routrarna på marknaden är föremål för stor oro.

Det är routrarna av märket TP-Link som under vintern dragit uppmärksamheten till sig.

Nyligen gick myndigheter i USA ut med att man överväger ett totalförbud mot produkterna, som även finns i mängder av svenskars hem.

Routrarna kallas till och med för ett “nationellt säkerhetsproblem” på grund av upprepade kopplingar till kinesiska cyberattacker, rapporterar ansedda Wall Street Journal.

Skäl till oro i Sverige

Specifikt befarar dessutom USA att TP-Link-routrarna – som är den mest sålda routern på Amazon – kommer att användas mot västerländska mål.

Av den anledningen finns det skäl till oro även här i Sverige och Europa och alla andra västländer där de populära produkterna säljs.

Det konstaterar säkerhetsföretaget CSIS medgrundare och it-säkerhetsexperten Peter Kruse från Danmark, där problemet också uppmärksammats de senaste veckorna.

– Med många produkter i den låga prisklassen är säkerheten inte särskilt högt prioriterad. Kort sagt, du får vad du betalar för, säger han till TV2.

Microsoft bekräftar

Techjätten Microsoft har redan bekräftat att en kinesisk hackerenhet har lanserat “separata cyberattacker” via tusentals routrar från TP-Link.

Viktigt i sammanhanget är dock att det kinesiska företaget inte själva anklagas för att hota cybersäkerheten – kritiken går ut på att de inte gör tillräckligt för att förebygga att andra hotar det.

– Det har konstaterats över tid att TP-Link är en produkt som innehåller många sårbarheter jämfört med andra produkter, och det finns en oro för att det kan resultera i en supply chain-attack, säger Peter Kruse och syftar på it-attacker mot organisationers eller företags leveranskedjor.

Uppmaningen till vanligt folk

Enligt experten finns det sannolikt en rädsla att den kinesiska regeringen ska kräva eller redan har krävt tillgång till TP-Links routrar.

Liknande oro låg bakom att flera länder 2019 började betrakta den kinesiska mobiljätten Huawei som ett säkerhetshot.

Larmet innebär dock inte att du per automatik behöver oroa dig för att bankuppgifter eller liknande ska hackas om du har en TP-Link-router i bostaden.

Däremot ska man fundera på vilken router man köper – för att undvika att bidra till exempelvis en större cyberattack mot kritisk infrastruktur.

Uppmaningen gäller även andra lågprisroutrar.

Vi ska vara försiktiga så att vi inte stirrar oss blinda på en produkt. Det finns många produkter i denna prisklass där säkerheten är dålig, säger Peter Kruse till TV2.

Foto: Pixabay

Text: Redaktionen


Trump går ut med tydligt meddelande till alla Nato-länder

2025 01 23

På torsdagen riktar sig Donald Trump mot Natos medlemsländer.

Det är under ett tal vid Världsekonomiskt forum i Davos som den nya amerikanska presidenten riktar sig mot försvarsorganisationens medlemsländer.

Han upprepar sitt krav på att Nato-länderna måste betala mer - någonting som Trump har yttrat sig om flera gånger tidigare.

Det rapporterar BBC.

Måste betala mer

Det är någonting som har tagits upp mycket inför Trump-administrationens tillträde.

Trump menar att övriga medlemsländer spenderar alldeles för lite pengar på försvaret, och att USA har fått en orimlig och orättvis roll i att väga upp för de europeiska ländernas avsaknad av försvarsmässiga investeringar.

– De flesta länder betalade inte förrän jag kom, säger han enligt BBC.

“USA är tillbaka”

Trump inledde talet med att huvudsakligen fokusera på investeringar i USA och hur en ny ekonomisk politik kommer att påverka landet.

Presidenten säger att ”det finns ett ljus som lyser över hela världen sedan valet” och att ”även länder som vi inte är särskilt vänligt inställda till ... är glada” eftersom de ser ”hur bra framtiden kommer att bli under vårt ledarskap”.

– USA är tillbaka och open for business.

“Är igång”

Trump uttalar sig även konkret om det rådande kriget i Ukraina.

Trump menar att fredsansträngningar mellan Ryssland och Ukraina ”förhoppningsvis” är på gång.

– Våra ansträngningar för att säkra en fredsuppgörelse mellan Ryssland och Ukraina har nu förhoppningsvis kommit igång. Det är så viktigt att få det gjort. Det är helt brutalt på fältet. Miljontals soldater dödas, säger han enligt CNN.

Ryssland vill veta

Trump har ställt krav på Vladimir Putin att avsluta kriget och har hotat med omfattande sanktionspaket om så inte blir fallet.

Ryssland ställer sig öppna för eventuella fredsförhandlingar - men menar att de behöver veta vad Trumps plan för fred innebär rent konkret.

Trump-administrationen har tidigare medgett att det kan ta månader innan man når en överenskommelse gällande kriget.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead resp Nato

Text: Redaktionen