Salt-uppmaning från Livsmedelsverket – “Försök tänk efter”
2024 06 23
Livsmedelsverket uppmanar till att minska saltintaget och att ändra sina vanor.
Sedan tidigare är det känt att en för hög konsumtion av salt kan leda till högt blodtryck, och i längden ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Livsmedelsverket går nu ut med en uppmaning om att försöka dra ner på saltet och ändra sina vanor.
Det rapporterar Sveriges Radio.
“Försök tänk efter”
Myndighetens nutritionist Åsa Brugård Konde kommer med flera råd.
– Dels att verkligen tänka efter så att man inte bara saltar av slentrian, men man kan också byta ut saltet till ett mineralsalt, säger hon till SR.
– Det är natrium som är den del av saltet som ökar blodtrycket och då finns det en del sorters salt där man har mindre natrium och ersatt med annat.
Kan krydda med annat
Vidare menar Brugård Konde att det finns annat än salt man kan krydda maten med.
– Man kan krydda maten med med annat, exempelvis goda örtkryddor så att man får en god smak, säger hon.
Tipsar att trappa ner
Livsmedelsverket tipsar om att trappa ner för den som tycker om salt.
– Om du älskar salt kan du trappa ner successivt, förklarar myndigheten.
– På bara några veckor hinner smaklökarna vänja sig och de blir bättre på att känna sälta. Det ger de andra smakämnena mer plats och efter hand kan maten smaka ännu bättre.
Finns risker
Det finns som bekant risker som associeras med konsumtion av salt som är för högt.
– I salt finns natrium som är viktigt för olika funktioner i kroppen. Men mycket natrium kan höja blodtrycket, och det i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador, framhåller Livsmedelsverket.
– Idag uppskattas var fjärde vuxen i Sverige ha högt blodtryck, och närmare hälften av alla över 65 år.
– För hälsan bör man inte få i sig mer än 1 tesked salt, 6 gram, per dag. I genomsnitt får vi i oss betydligt mer salt än vad som rekommenderas.
– Det mesta av saltet kommer från färdiga livsmedel, som charkprodukter, bröd, matfett, ost och färdigmat.
Foto: M. Vigerova resp J. Tunstra
Text: Redaktionen