SÄKERHETSLÄGET: Tyskland kommer till undsättning
2022 11 03
Den tyska militären har inlett en särskild insatts för att skydda nordisk infrastruktur.
Det uppger landets marinkår i ett uttalande, rapporterar tidningen Hamburger Abendblatt, HA.
Beslutet har tagits efter de försämrade säkerhetsläget som uppstått som en följd av de förmodade sabotagen mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön. Efter explosionerna erbjöd förbundskansler Olaf Scholz (SPD) Norge, Danmark och Sverige stöd för att skydda kritisk infrastruktur – det vill säga oljeplattformar, undervattenskablar och rörledningar.
Beger sig till Norge
I dag, torsdag, tog den tyska marinen det första steget.
Fartyg och flygplan har anlänt till norra Norge.
– Den tyska marinen är inblandad i sjömanövrer i dessa områden, men också genom återkommande flygningar med P-3C Orion utanför norska kusten, säger marinens inspektör, viceamiral Jan Kaack, enligt HA.
P-3C Orion-flygplan är så kallade sjöspaningsflygplan.
De övervakar stora havsområden från luften. Planen kan också återge en bild av situationen under vatten och kan upptäcka och bekämpa ubåtar.
Nya observationer vid mobilmaster
Samtidigt fortsätter norska myndigheter att observera nya drönarflygningar över känslig infrastruktur i landet.
Under dagen har myndigheter fått in flera tips om oidentifierade drönare som cirkulerat runt mobilmaster på flera platser i landet, rapporterar NRK.
– Observationer har gjorts i både södra Norge och i Trøndelag, säger Svein Scheie, sektionschef på Säkerhetsavdelningen vid Nationella kommunikationsmyndigheten (Nkom), till tidningen.
Han uppger att myndigheten har fått rapporter om både oidentifierade drönare och misstänkta personer som befunnit sig i närheten av mobilmaster och elektroniska kommunikationsanläggningar. Uppgifterna är vidarebefordrade till norska Polisens säkerhetstjänst, uppger NRK.
Norska mobil- och bredbandsföretag uppmanas nu att vara extra vaksamma och försiktiga. All misstänkt aktivitet i närheten tekniska anläggningar måste rapporteras.
– Vårt budskap till branschen är att de ska vara medvetna om misstänkt aktivitet relaterad till deras mobilmaster och anläggningar, säger Scheie till NRK.
Foto: Nato
Text: Redaktionen