Så vill EU möjliggöra semesterresor till sommaren

2021 03 17

Även de som inte har hunnit vaccineras till sommaren ska kunna göra semesterresor ut i Europa.

Det hoppas EU-kommissionen som nu planerar ett digitalt reseintyg för att möjliggöra resor inom EU för såväl vaccinerade som icke-vaccinerade utan att behöva sitta i karantän.

Intyget ska kunna ges till följande grupper:

✅ De som har vaccinationstintyg

✅ De som uppvisar negativt test

✅ De som kan styrka genomgången sjukdom

Detta enligt Financial Times som rapporterar att turistberoende länder som Grekland har legat på för att EU ska enas om ett upplägg som möjliggöra semesterresor. Och Frankrike har efterfrågat ett system som inte diskriminerar mot de som står långt bak i vaccinationskön.

FT har kommit över en preliminär text av EU-förslaget där det även framgår att alla vaccin som godkänts av Europeiska Läkemedelsverket ska godkännas för reseintyget. Enskilda länder har i sin tur även möjlighet att godkänna inresor av personer som tagit andra vaccin, till exempel kinesiska och ryska vaccin.

EU-förslaget behöver godkännas av en majoritet av EU-länderna och av EU-parlamentet, uppger Irish Times.

Globala Flygtransportförbundet IATA betvivlar dock att EU kommer att hinna samordna en öppning av sina gränser innan sommarsemestern drar igång.

–Svagheter i EU:s hantering av vaccinationsstrategin har inte stärkt medlemsländernas förtroende om man uttrycker sig milt, säger flygförbundets chef Alexandre de Junic till Irish Times.

[forminator_poll id="1890"]