Så vet du om du riskerar hjärtinfarkt – inom ett halvår

2024 02 13

Nya rön gör det möjligt att se om en person löper förhöjd risk att drabbas av hjärtinfarkt inom ett halvår.

Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken i världen.

Vissa människor ligger mer i riskzonen än andra, men det kan vara svårt att veta om man tillhör riskgruppen eller inte.

Nu har det dock blivit möjligt att förutsäga risken att en person drabbas av infarkt det kommande halvåret, rapporterar Forskning.se.

Vill utveckla metoder

Svenska och europeiska forskare har arbetat utifrån hypotesen att en förhöjd risk för hjärtinfarkt går att upptäcka med hjälp av ett vanligt blodprov.

Detta eftersom viktiga biologiska processer är aktiva i flera månader före en infarkt.

– Vi ville utveckla metoder för att man i sjukvården ska kunna hitta personer som snart kommer att få sin första hjärtinfarkt, säger Johan Sundström, som är hjärtläkare och professor i epidemiologi vid Uppsala universitet.

Vanligt blodprov

Det finns många faktorer som ökar risken för en hjärtinfarkt.

– Månaden efter en skilsmässa är till exempel risken för en hjärtinfarkt fördubblad, och veckan efter en cancerdiagnos är risken för hjärtdöd femdubblad, berättar Johan Sundström.

I studien har forskarna jämför blodprover från personer som drabbats av sin första hjärtinfarkt inom ett halvår efter att provet togs, med ett urval friska personer.

– Vi hittade ett 90-tal molekyler som var kopplade till en risk för en första hjärtinfarkt, säger Johan Sundström.

Ett vanligt blodprov kan alltså avslöja om en person löper en förhöjd risk att drabbas av hjärtinfarkt.

– Men för att förutspå risken räcker det med de prover som redan tas i dag i vården. Det hoppas vi ska öka motivationen för folk att ta sina förebyggande läkemedel eller sluta röka, till exempel, säger Johan Sundström i ett pressmeddelande från Uppsala Universitet.

Foto: Sasun Bughdaryan

Text: Redaktionen


”Kan bli allvarligt” – ovanlig vädervarning i Sverige

2025 12 17

Ett oväntat väderfenomen har drabbat Sverige.

Vintern har hittills varit ovanligt mild i stora delar av landet.

I Götaland har temperaturerna klättrat över 10-gradersstrecket vid flera tillfällen i december.  

– Det är ovanligt varmt för den här tiden på året, även i södra Sverige. Det börjar närma sig värmerekord för december, säger SMHI:s meteorolog Max Schildt till DN.

Varningen: ”Kan bli allvarligt”

Schildt kopplar den milda vintern till den globala uppvärmningen.

– Det milda vädret är ett tydligt tecken på klimatförändringar, säger han till tidningen.

Christian Pedersen, seniorforskare vid Norska institutet för bioekonomi (NIBIO), delar slutsatsen och varnar för att ihållande varma vintrar kommer får konsekvenser för ekosystemet över tid.

– Om arter som normalt vandrar söderut väljer att stanna kvar och sedan överraskas av iskyla, då kan det bli allvarligt. Då är det för sent att lämna, och de kan få problem med både temperaturen och att hitta föda i konkurrens med arter som är anpassade till en vanlig vinter, säger han till Dagbladet.

För växter och träd kan situationen bli ännu allvarligare, varnar experten.  Längre perioder av värme kan locka växter ur sin dvala, vilket gör att de börjar växa för tidigt och förbrukar den energi de behöver för våren. 

– Om milt väder följs av plötslig kyla kan cellvävnaden skadas, träd kan utveckla frostsprickor och rötter blir mer exponerade, särskilt när det råder brist på snö, säger Pedersen.

LÄS MER: Tung konkurs i bilbranschen

”Ringverkningar”

Naturexperten Martin Eggen, verksam vid den ornitologiska föreningen BirdLife, berättar att smådjur kan påverkas extra hårt av instabila vintrar.

– Milt väder följt av kyla och isbildning på marken kan göra det svårt att få tag på föda, både för fåglar och smågnagare, säger han till Dagbladet.

Smådjurens problem kan dessutom ge ringverkningar, varnar experten.

– Smågnagare är en viktig resurs i många ekosystem, och när de har problem påverkar det arter som är beroende av dem, exempelvis ugglor och rovfåglar.

LÄS OCKSÅ: Michelle Obama sätter ned foten: “Till skillnad från vissa andra…” 

Foto: Nordseher

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel på Lidl kan förbjudas – i hela landet

2025 12 17

Lågprisjätten Lidl har sitt huvudkontor i Järfälla, nordväst om Stockholm.

Placeringen innebär att Järfälla kommun ansvarar för att se till att kedjans produkter håller måttet.

Nu har en av Lidls finaste produkter analyserats av flera av EU:s smakpaneler. 

Det handlar om kedjans extra virgin-olivolja.  En produkt som enligt Livsmedelsverket måste bestå av kallpressade oliver utan några som helst defekter.

Lidls extra virgin-olivolja uppfyller inte kriterierna, enligt smaktesterna. Därför har Järfälla kommun förbjudit kedjan från att sälja produkten, rapporterar lokaltidningen Mitt i.

”Det står väldigt tydligt”

Lidl har överklagat beslutet till länsstyrelsen, som gett matkedjan rätt.

Men processen är långt ifrån över.

Järfälla kommun kommer att överklaga länsstyrelsens beslut.

– Det står väldigt det är väldigt tydligt i EU:s handelsnormer att olivolja som inte analyserats som extra virgin oil inte får säljas med den etiketten, säger kommunens livsmedelsinspektör Kristina Engström till tidningen.

Lidl anser att kommunens förbud är för långtgående och oproportionerligt.

– Trots att kontrollen gällde en batch olivolja av ett visst varumärke, gällde kommunens förbud alla produkter under eget varumärke med beteckningen extra jungfruolivolja. Detta menar både vi och länsstyrelsen är alltför långtgående, säger kedjans presstalesperson Ingrid Arinell till Mitt i.

LÄS MER: Seger för bensinbilarna – nu är det klappat och klart 

FAKTA: Reglerna för olivolja

– Eftersom extra jungfruolja eller extra virgin-olivolja ska vara helt defektfri får inte oliver som till exempel varit mögliga, övermogna eller larvangripna användas. Jungfruolja får däremot ha vissa defekter och förväntas därmed ha ett lägre pris än extra jungfruolja.

- Testerna följer en strikt metodik och bygger inte på individuella smakpreferenser. Blindtesterna utförs av utbildade och erfarna testpaneler vilket säkerställer att de grundläggande, lagstadgade kvalitetskraven i handelsnormerna uppfylls.

Källa: Livsmedelsverket

LÄS OCKSÅ: Förbud införs för matbutiker – förslaget finns i Sverige

Foto: Lidl

Text: Redaktionen