Så ska du tänka om mat som passerat bäst före-datumet
2023 07 28
Många kastar mat i onödan.
Det råder delade meningar kring hur man ska tänka när det kommer till mat som passerat bäst före-datumet.
Vissa föredrar att undvika mat som bedöms vara utgången, medan andra konsumerar flera dagar efter det att datumet passerat.
Nu uttalar sig livsmedelsexperten Catarina Flink om hur man bör tänka.
– Titta, lukta och smaka. Det kommer man ganska långt med, säger hon till DN.
Det gäller för alla friska och icke-gravida personer.
Skillnad på datum
Ett enkelt råd handlar om att just lita på dina sinnen.
Däremot är det skillnad på datum och datum.
Vid bäst före-datum handlar det om kvalitet, och då kan maten ätas om den luktar, smakar och ser ut som vanligt.
När det gäller “sista förbrukningsdag” handlar det snarare om säkerhet, och maten kan vara hälsofarlig efter passerat datum.
Flexibel gräns
När det kommer till produkter med bäst före-datum är gränsen ganska så flexibel.
Det under förutsättningen att varan har förvarats på rätt sätt.
– Ett bäst-före-datum är så länge tillverkaren garanterar att livsmedlet håller den kvalitet som utlovas, exempelvis att den smakar eller är krispig på ett visst sätt, säger Flink.
Kvaliteten kan bli sämre
Även Livsmedelsverket förklarar att bäst före-datum inte har att göra med säkerhet, utan med kvalitet.
– Det som händer efter bäst före-datum är alltså att kvaliteten så småningom blir sämre. Men maten kan fortfarande vara fullt ätbar, framhåller myndigheten.
Det gäller
I många fall står det på varans förpackning hur den bör förvaras.
Datumet gäller generellt för obrutna förpackningar.
– Bäst före-dag gäller obruten förpackning, men även en öppnad förpackning kan hålla efter bäst före-datum. Ett öppnat mjölkpaket som inte stått framme så länge i rumstemperatur kan till exempel hålla flera dagar efter bäst före-datum, meddelar Livsmedelsverket.
Foto: M. Lin
Text: Redaktionen