Så ska du tänka om mat som passerat bäst före-datumet

2023 07 28

Många kastar mat i onödan.

Det råder delade meningar kring hur man ska tänka när det kommer till mat som passerat bäst före-datumet.

Vissa föredrar att undvika mat som bedöms vara utgången, medan andra konsumerar flera dagar efter det att datumet passerat.

Nu uttalar sig livsmedelsexperten Catarina Flink om hur man bör tänka.

– Titta, lukta och smaka. Det kommer man ganska långt med, säger hon till DN.

Det gäller för alla friska och icke-gravida personer.

Skillnad på datum

Ett enkelt råd handlar om att just lita på dina sinnen.

Däremot är det skillnad på datum och datum.

Vid bäst före-datum handlar det om kvalitet, och då kan maten ätas om den luktar, smakar och ser ut som vanligt.

När det gäller “sista förbrukningsdag” handlar det snarare om säkerhet, och maten kan vara hälsofarlig efter passerat datum.

Flexibel gräns

När det kommer till produkter med bäst före-datum är gränsen ganska så flexibel.

Det under förutsättningen att varan har förvarats på rätt sätt.

– Ett bäst-före-datum är så länge tillverkaren garanterar att livsmedlet håller den kvalitet som utlovas, exempelvis att den smakar eller är krispig på ett visst sätt, säger Flink.

Kvaliteten kan bli sämre

Även Livsmedelsverket förklarar att bäst före-datum inte har att göra med säkerhet, utan med kvalitet.

– Det som händer efter bäst före-datum är alltså att kvaliteten så småningom blir sämre. Men maten kan fortfarande vara fullt ätbar, framhåller myndigheten.

Det gäller

I många fall står det på varans förpackning hur den bör förvaras.

Datumet gäller generellt för obrutna förpackningar.

– Bäst före-dag gäller obruten förpackning, men även en öppnad förpackning kan hålla efter bäst före-datum. Ett öppnat mjölkpaket som inte stått framme så länge i rumstemperatur kan till exempel hålla flera dagar efter bäst före-datum, meddelar Livsmedelsverket.

Foto: M. Lin

Text: Redaktionen


28 oktober 2025

JUST NU: Virus på frammarsch i Sverige – ”kan bli rejält sjuk”

2025 10 28

Säsongsinfluensa A, även kallad svininfluensan, sprids i Sverige.

Influensavarianten står för den största spridningen i landet, uppger Folkhälsomyndigheten.

– Av de rapporterade fallen hittills har vi mest sett influensa A, säger Annasara Carnahan, epidemiolog på myndigheten, till TV4.

”Kan bli rejält sjuk”

Folkhälsomyndigheten beräknar att virusspridningen tar fart ordentligt i november eller december.

Den som smittas kan blir ”rejält sjuk”, enligt Annasara Carnahan.

– I de flesta fallen går symtomen över efter ungefär en vecka men man kan ha otur och bli rejält sjuk av influensa oavsett om man har risk i botten. Riskgrupper är överrepresenterade men varje år är det några grundfriska som blir allvarligt sjuka, säger hon till tv-kanalen.

Skakade världen

Influensa A (svininfluensan) spreds tidigt under 2009 i Mexiko och södra USA.

Viruset spred sig snabbt över hela världen och världshälsoorganisationen höjde den 6 juni 2009 pandemivarningsnivån till nivå 6, den högsta möjliga nivån.

– Antalet influensapatienter inom sjukvården var flerdubbelt jämfört med föregående säsongsinfluensa och intensivvården belastades hårt av patienter med svår virusorsakad lunginflammation, uppger MSB:s Krisinformation.

Varianten som sprids i dag är inte densamma som 2009.

LÄS MER: Då kan du inte bli sjuk – unik upptäckt om vinterkräksjuka

TIPS: Så undviker du smitta

Här är de bästa tipsen för att undvika att bli smittad av influensa, enligt sjukvården i Region Halland:

- Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Torka händerna på egen handduk.

- Undvik att röra vid ögon, näsa och mun.

- Undvik nära kontakt med andra personer och de som du vet är sjuka.

Regionen delar också med sig av tips för att undvika att smitta andra:

- Tvätta händerna ofta och noggrant, speciellt om du hostar och nyser.

- Hosta eller nys i armvecket, eller i en pappersnäsduk som du slänger i en soppåse.

- Stanna hemma från arbetet eller skolan så länge du har feber.

LÄS OCKSÅ: Trump uppmanar: Köp den här bilen 

Foto: G. Pappas

Text: Redaktionen


28 oktober länka till https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Russian_Air_Force_Kamov_Ka-52_%2819604206086%29.jpg

JUST NU: Ryssland har skjutit ner rysk attackhelikopter

2025 10 28

Ryska styrkor har av misstag skjutit ner en av sina egna attackhelikoptrar.

Det handlar om en av de mest avancerade stridshelikoptrarna – en rysk Ka-52-helikopter, värd omkring 16 miljoner dollar.

Flera ryska militärbloggare bekräftar nedskjutningen, rapporterar den undersökande sajten The Insider.

Enligt bloggarna misstogs den ryska attackhelikoptern troligen för en ukrainsk drönare som rörde sig i området.  

”Förväxlades”

Attackhelikoptern sköts ner i ryskt luftrum. Samtliga besättningsmedlemmar uppges ha omkommit.  

– En Ka-52 (52M) har skjutits ner, tyvärr inte utan personalförluster. Den sköts tydligen ner av våra egna styrkor. Enligt uppgift förväxlade den med en drönare som var i närheten. Händelsen och dess orsaker utreds, skriver en rysk militärbloggare enligt sajten.

Flera tillfällen

Händelsen markerar den 17:e gången som ryska stridsflygplan och helikoptrar träffas av egen eld under kriget.

– Totalt tolv flygplan (fyra Su-35, tre Su-34, två A-50 och ett vardera av Su-27, Su-30 och Il-22) och fem helikoptrar (två Ka-52 och en vardera av Ka-29, Mi-24 och Mi-8) har förlorats på detta sätt, rapporterar The Insider.

LÄS MER: Putin river avtal med USA

Avancerad attackhelikopter

Kamov Ka-52 “Alligator” är en tvåsitsig attackhelikopter och vidareutveckling av den tidigare Ka-50 “Black Shark”.

Serien har tillverkats från 2011 och hade 2023 ett uppskattat värde på cirka 16 miljoner dollar.

Helikoptern betraktas som Rysslands mest avancerade stridshelikopter med förmåga att verka dag som natt, oavsett väderlek, och uppnå hastigheter upp till 300 km/h.

Helikoptern spelar en central roll på slagfältet och används till allt från spaningsuppdrag och ledning av markstyrkor till precisionsattacker mot både mark- och luftmål.

LÄS OCKSÅ: Lavrov: Trump har ändrat sig ”radikalt”

Foto: Fedor Leukhin

Text: Redaktionen