PROGNOS: Så röstar Liberalerna idag och så blir framtiden

2021 03 28

Liberalernas stora val i dag handlar i praktiken om att välja en helt ny strategi för både möjligheten för L att få regeringsinflytande och för att hantera SD.

Valet står i praktiken mellan följande:

🔵 En M-ledd regering

🔴 En S-ledd regering

ANALYS

Nyamko Sabuni har en stor poäng i att det är svårt att isolera V och SD från framtida regeringsunderlag och det mediala fokuset har också blivit att L väljer mellan ja eller nej till en SD-beroende regering. Och det stämmer eftersom Moderaterna får svårt att bilda regering utan ett aktivt stöd från SD. Samtidigt pekar mycket på att S kan få allt svårare att bilda regering utan ett aktivare stöd från V än vad som är fallet idag.

Liberalerna har nästan alltid varit på samma sida som Moderaterna i regeringspolitiken med undantag från de senaste åren och det beror främst inte på L och M utan på SD. Liberalerna har inte velat ge SD något inflytande.

Min prognos är dock – precis som Nyamko lyfter fram – att både V och SD lär ingå i kommande regeringsunderlag då de inte blir matematiskt möjliga att utesluta i mandatfajten om regeringsmakten och båda partierna lär givetvis kräva inflytande för att medverka. I nuläget är SD tydligare med den saken än V men det kommer sannolikt att ändra sig då inte heller V vill agera som permanent dörrmatta i politiken.

Den ekonomiska politiken utgör motorn i politiken och där ligger L närmare både M och KD och SD än vad de ligger nära S och V. Det talar för att Liberalerna väljer M-KD-SD-sidan och förblir där för lång tid framöver. L:s motstånd mot SD skulle då ändras på följande sätt:

✅ Tidigare: L motverkar att SD får genomslag i politiken överhuvudtaget genom att sälla sig till den andra regeringssidan och kämpa för att M-KD-SD-sidan förlorar valet och därmed inte får inflytande alls.

✅ Framöver: L motverkar att SD får genomslag för de preciserade politikdelar där L har en helt annan uppfattning än SD men säger ja till samarbete på de punkter där L och SD tycker ganska lika – vilket är betydligt fler till antalet än de punkter där de tycker olika.  Effekten blir även att L kan samverka med och ingå i den regeringssida som L ligger närmast vad gäller L:s ekonomiska politik.

Min prognos är att L i dag röstar för M-KD-SD-linjen och i framtiden lär även Socialdemokraterna röra sig i samma riktning som Liberalerna när det gäller öppenheten för att göra upp med SD i frågor där man tycker lika vilket är den utveckling som setts i Danmark.

[forminator_poll id="2429"]

Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen