PROGNOS: Så röstar Liberalerna idag och så blir framtiden

2021 03 28

Liberalernas stora val i dag handlar i praktiken om att välja en helt ny strategi för både möjligheten för L att få regeringsinflytande och för att hantera SD.

Valet står i praktiken mellan följande:

🔵 En M-ledd regering

🔴 En S-ledd regering

ANALYS

Nyamko Sabuni har en stor poäng i att det är svårt att isolera V och SD från framtida regeringsunderlag och det mediala fokuset har också blivit att L väljer mellan ja eller nej till en SD-beroende regering. Och det stämmer eftersom Moderaterna får svårt att bilda regering utan ett aktivt stöd från SD. Samtidigt pekar mycket på att S kan få allt svårare att bilda regering utan ett aktivare stöd från V än vad som är fallet idag.

Liberalerna har nästan alltid varit på samma sida som Moderaterna i regeringspolitiken med undantag från de senaste åren och det beror främst inte på L och M utan på SD. Liberalerna har inte velat ge SD något inflytande.

Min prognos är dock – precis som Nyamko lyfter fram – att både V och SD lär ingå i kommande regeringsunderlag då de inte blir matematiskt möjliga att utesluta i mandatfajten om regeringsmakten och båda partierna lär givetvis kräva inflytande för att medverka. I nuläget är SD tydligare med den saken än V men det kommer sannolikt att ändra sig då inte heller V vill agera som permanent dörrmatta i politiken.

Den ekonomiska politiken utgör motorn i politiken och där ligger L närmare både M och KD och SD än vad de ligger nära S och V. Det talar för att Liberalerna väljer M-KD-SD-sidan och förblir där för lång tid framöver. L:s motstånd mot SD skulle då ändras på följande sätt:

✅ Tidigare: L motverkar att SD får genomslag i politiken överhuvudtaget genom att sälla sig till den andra regeringssidan och kämpa för att M-KD-SD-sidan förlorar valet och därmed inte får inflytande alls.

✅ Framöver: L motverkar att SD får genomslag för de preciserade politikdelar där L har en helt annan uppfattning än SD men säger ja till samarbete på de punkter där L och SD tycker ganska lika – vilket är betydligt fler till antalet än de punkter där de tycker olika.  Effekten blir även att L kan samverka med och ingå i den regeringssida som L ligger närmast vad gäller L:s ekonomiska politik.

Min prognos är att L i dag röstar för M-KD-SD-linjen och i framtiden lär även Socialdemokraterna röra sig i samma riktning som Liberalerna när det gäller öppenheten för att göra upp med SD i frågor där man tycker lika vilket är den utveckling som setts i Danmark.

[forminator_poll id="2429"]

Stor prisförändring på snus och cigaretter

2024 06 19

Priset på snus och cigaretter förändras.

Skatten på tobak kommer att förändras från och med i höst.

Det har riksdagen nu beslutat.

Tanken med förändringen är att skillnaden mellan snus och cigaretter ska återspeglas.

Cigaretter är betydligt farligare än snus, och det bör märkas i en större skillnad i beskattningen, anser regeringen, som nu alltså har fått riksdagen med sig.

”Hälsoeffekterna varierar”

Beslutet innebär att skatten på snus kommer att sänkas, rapporterar Expressen.

Samtidigt så kommer skatten på cigaretter att höjas.

Frågan har bland annat drivits av SD.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, har SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sagt i ett uttalande.

Börja gälla i höst

När det gäller snuset så sänks skatten med 20 procent, uppger tidningen.

Cigaretter, cigariller och röktobak blir däremot dyrare då skatten höjs med 9 procent.

Förslaget röstades igenom i riksdagen under tisdagen.

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 1 november i år.

Snusskatten redan lägre

Skatten på snus är redan idag lägre än på cigaretter.

Men Tidöpartierna bedömer alltså att skillnaden bör bli större, så att det mindre hälsofarliga alternativet blir ännu billigare.

Foto: Swedish Match Peter Knutson

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen