Så överlever Ryssland sanktionerna från väst

2023 01 31

Ryssland lyckas runda de västerländska sanktionerna med hjälp av flera grannländer.

Det har snart gått ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina och kriget har efterlämnat stor förödelse i landet.

Miljontals ukrainare har tvingats fly, människoliv har förlorats och enorma skador har lett till stora svårigheter.

Många länder i västvärlden har infört kraftiga sanktioner gentemot Ryssland för att demonstrera att man står med Ukraina.

Trots det har den ryska ekonomin stått sig relativt stark, delvis tack vare hjälp från flera grannländer, rapporterar New York Times.

Rundar sanktionerna

Ett antal av Rysslands grannländer importerar varor för att sedan sälja de vidare till landet.

Bland annat pekas Turkiet, Kina, Belarus, Kirgizistan och Kazakstan ut som delaktiga i exporten.

Ett annat land som pekats ut är Armenien, som sedan krigets inledning importerat stora mängder mobiltelefoner som sedan exporteras vidare till Ryssland.

Tillväxt förutspås

Den ryska oljesektorn är en annan anledning till att ekonomin klarat av de hårda sanktionerna.

Även här har Ryssland lyckats kringgå sanktionerna genom att lasta och lossa olja ute till havs där ingen lagstiftning gäller istället för i hamnar.

Den Internationella valutafonden IMF förutspår att den ryska ekonomin kommer växa med 0,3 procent under året.

Begär stridsflygplan

På slagfältet pågår kraftiga strider och ryska trupper fortsätter plåga Ukraina.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba upprepar landets behov av stridsflygplan och långdistansmissiler, rapporterar CNN.

– Våra samarbetspartners vet om vilka sorts vapen vi behöver. Först och främst stridsflygplan och långdistansmissiler som träffa mål upp till 300 kilometer bort. Dessa är inte vapen för eskalering, utan snarare försvarsvapen, säger Kuleba.

“Vi förhandlar aktivt”

Den ukrainska utrikesministern understryker vikten av att Ukraina har tillgång till vapen för att försvara sitt land.

– Vi förhandlar aktivt för att möjliggöra alla dessa lösningar. Jag har instruerat alla våra diplomater i centrala städer att göra detta till en prioritet, framhåller han.

Flera länder, däribland Tyskland, USA och Polen, har utlovat stridsvagnar till Ukraina för att bistå med försvaret mot de ryska styrkorna.

Foto: Дмитрий Хрусталев-Григорьев

Text: Redaktionen


Varning utfärdas till Swish-användare

2025 05 12

Swish-användare får nya bedrägeri-sms.

Bedrägerivågen fortsätter i Sverige.

Nu utfärdas en varning till Swish-användare.

Meddelanden dyker upp från en avsändare under namnet “Tryggkund” som uppmanar till att uppdatera Swish genom att klicka på en länk.

Det rör sig dock om bedrägeriförsök – och den som får den här typen av sms bör iaktta stor försiktighet och inte följa några uppmaningar eller klicka på länkar, rapporterar Råd & Rön.

Så lyder meddelandet

Så här lyder meddelandet som skickas ut från avsändaren “Tryggkund”:

– Glöm inte att uppdatera din Swish. För att kunna fortsätta använda Swish inom Sverige och Norden, besök (infogad länk).

Länken i fråga leder till “Tryggkunds” sida, där bedragarna sedan försöker komma över det tilltänkta offrets känsliga uppgifter för att lura personen på pengar.

Anmäl, radera

Den som får den här typen av meddelande bör alltså anmäla det direkt.

Om man följt uppmaningar gör man rätt i att direkt ta kontakt med banken och polisen, annars ska meddelandet raderas eller anmälas, och inga uppmaningar ska följas.

Swish varnar

Swish förklarar via sin webbsida att de inte skickar ut några meddelanden av den här sorten.

– Det förekommer bedrägerier i form av mejl och sms där avsändaren utger sig för att vara Swish, förklarar Swish.

– Vi på Swish kontaktar aldrig våra användare via sms, mejl eller telefon. Var vaksamma och klicka aldrig på några länkar. Anmäl händelsen om du har blivit utsatt och kontakta din bank vid frågor.

Kan rapporteras

Bedrägerier är alltjämt ett omfattande problem i Sverige.

Swedbank förklarar att det finns ett nummer som falska sms kan anmälas till.

– Visste du att du kan rapportera fejk-sms? Du gör det genom att vidarebefordra dem till 7726 - ett gemensamt nummer för alla svenska telekomoperatörer, meddelar banken.

– Hjälp dem stoppa bedragarna och att sms:et inte sänds till fler personer.

Bedragarna kommer hela tiden på nya metoder – och privatpersoner gör rätt i att iaktta stor försiktighet vad gäller sms, mejl och samtal från okänd eller suspekt avsändare.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


Svenska vindkraftverk akutstänger – “alla kan gå i konkurs”

2025 05 12

Nya regler från Svenska kraftnät skakar om vindkraftsbranschen.

Det blåste för mycket i mars och vindkraftverk utanför Hudiksvall snurrade därför mer än beräknat.

Till följd av den starkare vinden fick företaget bakom Nyvallsåsens vindkraftverk en faktura på 238 000 kronor – per kraftverk.

Anledningen är regler som kräver en balans i elsystemet, det vill säga att det måste produceras lika mycket el som förbrukas och att en beräkning för elproduktionen därför måste göras av elbolagen dagen innan.

"Alla vindkraftverk kan gå i konkurs"

Det får nu vindkraftsbranschen att hissa illröd varningsflagg, rapporterar DN.

Nyvallsåsen tvingas omedelbart stänga och montera ned två kraftverk och det talas om att flera bolag riskerar konkurs.

– Jag är så oerhört upprörd över detta, om det tillåts fortsätta kommer alla vindkraftverk gå i konkurs. Om vi får fler liknande smällar är det kört, säger Stefan Sundelius till tidningen. Han är verksamhetsförvaltare på Solvind El och har likt Nyvallsåsen drabbats av höga böter, över en halv miljon kronor, på grund av mer vind än beräknat.

Prischocken beskrivs av branschorganisationen Energiföretagen som en blixt från klar himmel.

Enligt Martin Hedberg, delägare i Nyvallsåsens vindkraftverk, blåste det cirka tio meter per sekund istället för åtta meter per sekund. Han kallar bötessumman för “absurd”. Hela företagets årsintäkter försvann i och med böterna.

Svenska kraftnät: "En förutsättning"

Att upprätthålla kortsiktig balans mellan produktion och förbrukning av el är en av Svenska kraftnäts viktigaste uppgifter, understryker myndigheten.

Balans mellan produktion och förbrukning av el är en förutsättning för att kraftsystemet ska fungera och leverera el. Störningar i balansen riskerar även att skada eller helt slå ut teknisk utrustning, förklarar Svenska kraftnät.

LÄS MER: Plötsligt stopp för vindkraft i Sverige

Är ekonomiskt ansvariga

Svenska kraftnät understryker vikten av det så kallade balansansvaret.

– De balansansvariga företagen ansvarar ekonomiskt och planeringsmässigt för att tillföra lika mycket el till kraftsystemet som deras kunder förbrukar.

Eftersom det inte går att förutse alla avvikelser har därför Svenska Kraftnät ett ansvar för balanseringen av hela det svenska kraftsystemet i nutid.

– Det innebär i praktiken att Svenska kraftnäts kontrollrum övervakar kraftsystemet hela tiden och gasar och bromsar när det behövs för att säkra balans.

"Tar på stort allvar"

Myndigheten har svarat på det senaste branschlarmet. Man menar att man tar situationen  “på stort allvar”, men också att man förvarnat om förändringarna på elmarknaden under flera års tid.

– När obalanser uppstår får de som orsakat denna betala det pris som det kostat Svenska kraftnät, säger Anna Jäderström, sektionschef för balansmarkander, till DN.

Foto: N. Doherty

Text: Redaktionen