Så kan du spara pengar på streamingtjänster

2023 09 10

Kostnaderna för underhållningstjänster har stigit under året.

Det är många som främst känner av de ökade kostnaderna när det kommer till räntor och matvaror, men även underhållningstjänster har gått upp i pris.

Siffror från i juli pekar på att priserna för tjänster relaterade till tv, film och musik har ökat med 7 procent jämfört med året innan.

Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Se över tjänsterna

Nu rekommenderar konsumentrådgivaren Maria Wiezell att svenska folket bör se över vilka streamingtjänster man verkligen använder.

På så sätt kan man kapa onödiga kostnader och lätta trycket på plånboken.

– Vi brukar alltid tipsa om det, och att där det är möjligt, dela med andra familjemedlemmar. Det finns också många kostnadsfria tjänster såsom SVT Play som inte kostar något extra, säger hon till SvD.

Många som glömmer

Hon tipsar även om att inte ha för långa bindningstider, så att man kan avbryta en tjänst när det behövs.

Många glömmer att man betalar för en tjänst som man inte ens använder, och därför kan det vara bra att ha koll på vad det är man betalar för.

Spotify och Netflix

Bland tjänsterna som har höjt priserna under året finns såväl Spotify som Netflix.

– Våra abonnemang och priser kan ändras i takt med att vi lägger till fler filmer och serier och introducerar nya produktfunktioner. Vi kan även justera abonnemang och priser baserat på lokala marknadsförändringar, som förändringar av lokala skatter eller inflation, förklarar Netflix.

Tufft år

Det har varit ett tufft ekonomiskt år för många och då kan det vara bra att tänka på vilka utgifter man kan spara in på.

Inflationen fortsätter vara mycket problematisk i Sverige.

– Tjänster och varor inom rekreation och kultur som paketresor, hemelektronik och motionsutövning bidrar alltmer till inflationen. Totalt har priserna inom området ökat med 14 procent på ett år, säger John Eliasson vid SCB.

Foto: A. Jasso

Text: Redaktionen