Så går det om Ryssland anfaller Europa

2021 06 14

– Jag vill att Europa ska veta att USA är på plats. USA är på plats.

USA:s nyvalda president gav ett tydligt och klart besked om att USA kommer att slå tillbaka kraftfullt om fienden attackerar Europa. President Biden betonade hur han ser på Natos Artikel 5 om att varje enskilt land som attackeras skall försvaras av alla övriga Natoländer.

– Ett heligt åtagande, underströk Joe Biden vid sitt premiärbesök som president på Natohögkvarteret i Bryssel, rapporterar Voice of America.

Stoltenberg hyllade Biden

Till skillnad från Donald Trump som skapade stor oro med sina utspel om att Nato passerat bäst-före-datum kombinerat med sitt gullande med Rysslands diktator så ger Biden sitt fulla stöd till Nato och Europa.

– Jag påminner hela tiden amerikaner om att när USA attackerades för första gången, sedan andra världskriget, så steg Nato fram, sa Joe Biden och hänvisade till 11 september-attacken.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg från Norge hyllade Joe Bidens position.

– Jag vet att vi kan räkna med USA och att USA kan räkna med Europa, sa Stoltenberg.                                                                                                                      

ANALYS

USA fulla engagemang för Nato betyder allt för Europas säkerhet gentemot den aggressiva diktaturen i öst som bland annat anfallit Ukraina vilket kostat tiotusentals liv. Om Ukraina hade varit medlem i Nato så hade Ryssland aldrig vågat anfalla landet.