Så fungerar reservlistorna för vaccin

2021 06 02

Intresset för de så kallade reservlistorna för vaccin är mycket stort.

Det kan dock variera mellan olika vårdgivare runt om i Sverige för hur man väljer att hantera reservlistorna. Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg redogör här för sin bild av situationen då Stockholm är en av de regioner där där man öppnat upp för så unga personer som 18-åringar att sätta sig på reservlista.

– Varje vårdgivare planerar för sin verksamhet. Jag ser det som ytterst otroligt att någon som är så ung som 18 år skulle få del av de ytterst få doser som annars skulle kasseras. Man går såklart i åldersordning som i all annan vaccination, uppger han till Expressen.

Bokningstrycket avtar snabbt

Doktor24 är en av de vårdgivare som öppnat upp reservlistorna för 18-plussare.

– Vi ser ju att man ganska snabbt vaccinerar klart de olika åldersgrupperna, eller åtminstone att bokningstrycket minskar. Just nu vaccinerar man ju 45 år och uppåt. Då vill vi ligga steget före och säkerställa att vi har personer på våra reservlistor som är yngre också. Mot slutet av dagen, om vi ser att vi har doser som inte är använda, det är då vi börjar använda reservlistan, säger Christoffer Berg, affärsansvarig för vaccinationen vid Doktor24 till TV4.

– Då börjar vi ringa de som är i rätt åldersgrupp. Får vi inte tag i dem så rör vi oss nedåt. Vi har sett tidigare också att när man väl släpper på en ny grupp, då är bokningstrycket högt i början. Sedan avtar det snabbt. Har vi 45-åringar och uppåt på listan är risken att, om ett par dagar när vi ringer dem, så har de redan fått en tid. Därför, om reservlistan ska vara effektiv så måste den innehålla folk som är lite yngre, säger Christoffer Berg Doktor24.

[yop_poll id="145"]