Så fungerar marknadshyror – och detta är fördelarna och nackdelarna

2021 06 04

Mycket talar för att så kallade marknadshyror är på väg att bli verklighet i Sverige kanske redan till nyåret – trots Vänsterpartiets kraftfulla motstånd.

Att Stefan Löfven överhuvudtaget blev statsminister hängde på att inte bara S och MP fick igenom sin beskärda del av krav i Januariavtalet utan även på att Centern och Liberalerna fick igenom sina krav. Och ett av de två borgerliga partiernas främsta krav var punkt 44 av 73 i avtalet, det vill säga fri hyressättning för nyproducerade lägenheter – det som Vänsterpartiet kallar för marknadshyror.

DN uppger i dag att den statliga utredningen i frågan väntas i slutet av maj och tanken är att reformen fri hyressättning vid nybyggnation kan bli verklighet redan inom 7-12 månader, det vill säga från 1 jan 2022 eller 1 juli 2022. Enligt DN kan förslaget komma att se ut ungefär så här:

◾Hyresvärdarna får bestämma hyran, det vill säga det blir marknadshyra

◾Hyran måste dock vara rimlig i förhållande till liknande lägenheter i området

◾Hyran kan höjas varje år i linje med inflationen

◾Hyran kan höjas ännu mer om området blir attraktivare

◾Hyran kan även stå helt stilla om efterfrågan tvärtom är låg

◾Endast nybyggda lägenheter omfattas

◾Redan befintliga lägenheters hyra ska precis som idag även fortsättningsvis sättas genom förhandlingar mellan fastighetsägarna och hyresgästföreningarna.

ANALYS

✅Vänsterpartiet är emot förslaget och menar att det skulle leda till höjda hyror vilket skulle försvåra för de som redan idag har det kämpigt med att få ekonomin att gå ihop. V anser även att det skulle leda till större skillnader mellan bra och dåliga hyresbostäder och till ökad makt för hyresvärdarna och mindre påverkansmöjlighet för hyresgästerna.

✅Centern och Liberalerna är positiva och menar att det kommer att leda till ökat byggande och större utbud vilket skulle gynna hyresgästerna. Bostadsköerna skulle minska och bostadsbristen förbättras. De menar även att friare hyresavtal skulle utveckla hyresrätten som boendeform och därmed även kunna anpassas bättre efter hyresgästers behov.

✅Sannolikt har båda parter rätt. Friare hyressättning skulle leda till högre hyror samtidigt som det skulle göra det intressantare för fastighetsägare att skapa fler lägenheter vilket skulle öka utbudet. 

Då både Moderaterna och KD är positiva till friare hyressättning så är det inte troligt att de skulle göra gemensam sak med Vänsterpartiet och fälla regeringen. Det är visserligen lockande för M och KD att fälla S-MP-regeringen men det skulle även framstå som tokigt att rösta nej till ett förslag som M och KD själva är klart positiva till – särskilt när de själva vill genomföra liknande förslag om de får makten. Därför är det troligt att Sverige kommer att införa marknadshyror framöver.

[yop_poll id="86"]

Anstormning till Rusta – “vansinniga siffror”

2024 07 17

Lågprisvaruhuset Rusta tycks slå alla rekord.

Butikskedjan växer som aldrig förr.

Och det finns inget som kan hejda lågprismarknaden, menar Rustas vd Göran Westerberg.

Kundklubben samlar 5,6 miljoner medlemmar i Norden. 850 000 av dem har strömmat in bara det senaste året, rapporterar Dagens industri.

Siffrorna visar att 80 procent av svenskar mellan 16 och 80 år har handlat på Rusta.

– Det är vansinniga siffror. Så av runt 7,6 miljoner individer i åldersspannet, rör sig cirka 6,2 miljoner hos oss, säger Göran Westerberg i en kommentar till tidningen.

Avfärdar seglivad myt

Succén var inte uppenbar från början.

Rusta “gled in på börsen” på en tveksam marknad, menar Göran Westerberg.

Den stora utmaningen har varit att slå hål på myten om att lågpriskoncept bara har en plats när folk inte har pengar – en missuppfattning man fortfarande kämpar med att motbevisa.

Uppdraget att förvandla Rusta till en modern detaljhandelskedja sker löpande.

– Jag är helt övertygad om att vi har en plats på den europeiska marknaden, att vi fyller en lucka, säger Göran Westerberg.

Vinsten ökar

För en månad sedan meddelade Rusta att man ökade försäljningen och stärkte lönsamheten under det fjärde kvartalet 2023/24 jämfört med motsvarande period förra året.

Bruttovinsten ökade med åtta procent och parkerade på 976 miljoner kronor.

– Vi summerar ett framgångsrikt år för Rusta med tillväxt, stärkt lönsamhet och fortsatt expansion med elva nya varuhus. Under året välkomnade vi 850 000 nya medlemmar till vår kundklubb och vi fick också ett varmt välkomnande som börsbolag. Trots en omfattande IT-incident och en ovanligt kall och sen vår, levererar vi ändå försäljningstillväxt och en något stärkt lönsamhet i vårt fjärde och minsta kvartal, säger Göran Westerberg.

Tar upp kampen med Jysk

Kundrusningen den senaste tiden ger Rusta möjlighet till större satsningar.

Häromveckan gav kedjan besked om att man öppnar två helt nya butiker i Vänersborg och Eksjö.

Detta precis efter att det står klart att ett nytt Rusta öppnar i Lindesberg redan till hösten.

De nya butikerna ska bli 2 000 kvadratmeter stora och hyresavtalen för lokalerna är på tio år, rapporterar Market.

I Eksjö innebär det att konkurrensen ökar då Dollarstore, Jysk och Jem&Fix redan finns på samma område.

– Handelsområdet passar utmärkt för vårt breda sortiment av hem- och fritidsprodukter till överraskande låga priser, säger Rustas Sverigechef Fredrik Ingemarsson i en kommentar.

Foto: Rusta

Text: Redaktionen


Oväntat besked från Swedbank

2024 07 16

Swedbank kommer nu med ett besked som är över alla förväntningar.

Det har blivit dags för storbankerna att redovisa sina vinster för årets andra kvartal.

För SEB:s del minskade vinsten från förra årets siffra på 13,1 miljarder kronor till 12,9 miljarder kronor i år. 

Även Swedbank har gått ut med sina nya siffror.

Och storbanken levererar ett bättre resultat än vad experterna hade trott på förhand. Vinsten landar, före nedskrivningar, skatter och avgifter, på knappt 11,8 miljarder kronor för andra kvartalet.

Det är drygt 400 miljoner kronor mer än vad prognosen hade visat, enligt Bloomberg.

Dessutom är det en försvagning jämfört med de 12,4 miljarder i rörelsevinst man drog in motsvarande kvartal 2023.

"Ett starkt resultat"

Banken själva är nöjda med siffrorna.

– Swedbank levererar återigen ett starkt resultat. Vi skapar värde för våra kunder och ägare i såväl goda som sämre tider, framhåller Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson i en kommentar.

Man pekar också på att det ekonomiska läget för bland annat svenska hushåll och dess köpkraft har stabiliserats. Dessutom ser man sänkta räntor i spåkulan.

LÄS MER: Swedbanks besked – så mycket kommer du behöva spara varje månad

– Styrräntorna har sänkts av både Riksbanken och Europeiska centralbanken. Blickar vi framåt förväntar vi oss att räntorna kommer sänkas ytterligare. Samtidigt kommer räntorna vara på en hög nivå under en längre period, fortsätter Jens Henriksson.

Det här blir prio nu

I samband med Swedbanks redovisning låter banken även meddela vad som kommer att prioriteras härnäst.

Jens Henriksson konstaterar att “kundernas framtid är vårt fokus”.

– Tillsammans med våra kunder skapar vi ett ekonomiskt sunt och hållbart samhälle – som bygger på finansiell hälsa för de många.

– Det är glädjande att vi ser ett ökat intresse för långsiktigt sparande, inte minst för ett pensionssparande i form av fondförsäkring. Swedbank Försäkring är nu största fondförsäkringsbolag både mätt i marknadsandel och i förvaltat kapital.

Sänker räntor

Vinstsiffrorna kommer en vecka efter att Swedbank meddelade att man sänker listräntorna för samtliga bundna bolån på 1-10 år.

Den rörliga tremånadersräntan på 5,69 procent lämnades oförändrad.

LÄS MER: Swedbank sänker – här är bankens alla nya räntor

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redkationen