Så fungerar marknadshyror – och detta är fördelarna och nackdelarna

2021 06 04

Mycket talar för att så kallade marknadshyror är på väg att bli verklighet i Sverige kanske redan till nyåret – trots Vänsterpartiets kraftfulla motstånd.

Att Stefan Löfven överhuvudtaget blev statsminister hängde på att inte bara S och MP fick igenom sin beskärda del av krav i Januariavtalet utan även på att Centern och Liberalerna fick igenom sina krav. Och ett av de två borgerliga partiernas främsta krav var punkt 44 av 73 i avtalet, det vill säga fri hyressättning för nyproducerade lägenheter – det som Vänsterpartiet kallar för marknadshyror.

DN uppger i dag att den statliga utredningen i frågan väntas i slutet av maj och tanken är att reformen fri hyressättning vid nybyggnation kan bli verklighet redan inom 7-12 månader, det vill säga från 1 jan 2022 eller 1 juli 2022. Enligt DN kan förslaget komma att se ut ungefär så här:

◾Hyresvärdarna får bestämma hyran, det vill säga det blir marknadshyra

◾Hyran måste dock vara rimlig i förhållande till liknande lägenheter i området

◾Hyran kan höjas varje år i linje med inflationen

◾Hyran kan höjas ännu mer om området blir attraktivare

◾Hyran kan även stå helt stilla om efterfrågan tvärtom är låg

◾Endast nybyggda lägenheter omfattas

◾Redan befintliga lägenheters hyra ska precis som idag även fortsättningsvis sättas genom förhandlingar mellan fastighetsägarna och hyresgästföreningarna.

ANALYS

✅Vänsterpartiet är emot förslaget och menar att det skulle leda till höjda hyror vilket skulle försvåra för de som redan idag har det kämpigt med att få ekonomin att gå ihop. V anser även att det skulle leda till större skillnader mellan bra och dåliga hyresbostäder och till ökad makt för hyresvärdarna och mindre påverkansmöjlighet för hyresgästerna.

✅Centern och Liberalerna är positiva och menar att det kommer att leda till ökat byggande och större utbud vilket skulle gynna hyresgästerna. Bostadsköerna skulle minska och bostadsbristen förbättras. De menar även att friare hyresavtal skulle utveckla hyresrätten som boendeform och därmed även kunna anpassas bättre efter hyresgästers behov.

✅Sannolikt har båda parter rätt. Friare hyressättning skulle leda till högre hyror samtidigt som det skulle göra det intressantare för fastighetsägare att skapa fler lägenheter vilket skulle öka utbudet. 

Då både Moderaterna och KD är positiva till friare hyressättning så är det inte troligt att de skulle göra gemensam sak med Vänsterpartiet och fälla regeringen. Det är visserligen lockande för M och KD att fälla S-MP-regeringen men det skulle även framstå som tokigt att rösta nej till ett förslag som M och KD själva är klart positiva till – särskilt när de själva vill genomföra liknande förslag om de får makten. Därför är det troligt att Sverige kommer att införa marknadshyror framöver.

[yop_poll id="86"]

Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen